Zwycięzcą tegorocznej, 10 tej edycji międzynarodowego konkursu dla studentów i absolwentów wzornictwa przemysłowego Electrolux Design Lab został Jan Ankiersztajn, student 4 roku Architektury i Wzornictwa Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu, autor projektu Aeroball. Gratulujemy! Piękny projekt filtrów powietrza unoszących się w przestrzeni i ogromny sukces, zwycięstwo w międzynarodowym konkursie, na który każdego roku napływa ponad tysiąc zgłoszeń z całego świata. Jan Ankiersztajn jest pierwszym Polakiem w historii, który znalazł się w finale.
Finał w Mediolanie
Finał Electrolux Design Lab 2012 odbył się 25 października w muzeum wzornictwa Triennale w Mediolanie. Jan Ankiersztajn pokonał pozostałych 9 finalistów, prezentujących się na żywo przed jury. Jego projekt został wybrany z ponad 1200 prac zgłoszonych w tym roku na konkurs. Jury w składzie: przewodniczący Thomas Johansson, Dyrektor Działu Wzornictwa Electrolux; Davide Oldani szef kuchni, zdobywca gwiazdki Michelin; Dante Donegani wybitny projektant oraz Kelly Beall znana blogerka było pod wrażeniem kreatywnego i wnikliwego myślenia Janka i uznało, że jego projekt Aeroball najlepiej odpowiada tematowi tegorocznej edycji.
Aeroball
Aeroball to rewolucyjne rozwiązanie pozwalające polepszyć jakość powietrza w zamkniętych przestrzeniach. Wystarczy umieścić kulki w powietrzu, a one dzięki swojej bardzo lekkiej konstrukcji zawisną w pomieszczeniu i oczyszczą powietrze z kurzu i zanieczyszczeń.
Aeroball to rodzaj balonika z mieszanką helu i powietrza, obudowany filtrem o strukturze zainspirowanej budową komórek żywych organizmów. Kiedy filtr się napełni, Aeroball zaczyna powoli opadać. Jest to znak, że możliwości czyszczenia powietrza przez daną kulkę są wyczerpane i należy ją wymienić. Dzięki fluorescencyjnej powłoce na filtrze, która sprawia, że małe kulki absorbują światło w ciągu dnia i emitują je wieczorem, Aeroball może świecić na różne kolory. Aeroball stanowi niezastąpioną dekorację domów, miejsc pracy, czy lokali publicznych. Doznania zmysłowe potęguje wydzielany przez kulki zapach, który klient wybiera zależnie od swoich upodobań.
„Praktycznie codziennie, przy każdej czynności wykorzystujemy zmysły. Dlatego są one najważniejszym czynnikiem podczas projektowania nowych urządzeń.” – powiedział Thomas Johannsson, przewodniczący jury. „Kulki Aeroball to niezwykle innowacyjny pomysł. Wykorzystują przestrzeń w nowy, wyjątkowy sposób oraz upiększają nasze otoczenie. Dzięki swojemu wyjątkowemu wzornictwu, zmieniają nasze postrzeganie filtrów czyszczących powietrze. Wzbudzają nasze emocje oraz w istotny sposób odpowiadają na potrzeby konsumentów.”
Drugie miejsce zajął Ben de la Roche z Nowej Zelandii, autor projektu Impress. Impress to chłodząca ścianka, w której wszystkie przechowywane produkty są dobrze widoczne, a nie zamknięte za drzwiami jak w zwykłej lodówce. Impress wykorzystuje technologię termo-akustyczną oraz argon i hel, które nie powiększają dziury ozonowej i są przyjazne dla środowiska. „Impress to doświadczenie wizualne, które dodatkowo oszczędza energię i ułatwia życie.” – powiedział Dante Donegani, wręczając nagrodę.
Trzecie miejsce zajął Christopher Holm-Hansen z Danii, autor projektu Tastee. Tastee to wskaźnik smaku w formie łyżki, który wykorzystuje receptory podobne do ludzkich kubków smakowych. Wskazuje on, co powinniśmy dodać, aby nasza potrawa była pełna smaku. „Tastee to świetny przewodnik dla naszego podniebienia, który pozwala wydobyć szefa kuchni, który jest w nas.” – powiedział Davide Oldani, członek jury.
Christopher Holm-Hansen otrzymał również Nagrodę Publiczności. Na jego projekt Tastee zagłosowało ponad 1000 użytkowników Facebooka. Nagrodę, blender ręczny Ultramix Pro, wręczyła Kelly Beall.
Krótki materiał filmowy na temat zwycięzcy Electrolux Design Lab znajduje się tutaj.
Projektowanie dla zmysłów
W tym roku tematem konkursu Electrolux Design Lab było „Projektowanie dla zmysłów”. Uczestnicy mieli za zadanie zaprojektować urządzenia gospodarstwa domowego, które stymulują, angażują i wykorzystują różne zmysły. Studenci mieli czerpać inspiracje z doświadczeń profesjonalistów (szefów kuchni, architektów, dekoratorów wnętrz). Projekty miały również uwzględniać podstawowe założenia wzornictwa skandynawskiego, takie jak: troska o środowisko, intuicyjna łatwość obsługi i estetyka.
„Innowacyjny design polega na tworzeniu nowych wartości i założeń. Electrolux od lat zwraca baczną uwagę na innowacyjne wzornictwo, badania i rozwój produktów. Konkurs Design Lab to jeden ze sposobów na poszukiwanie nowych pomysłów oraz możliwość znalezienia młodych, kreatywnych projektantów.” – powiedział Stefano Marzano, Główny Dyrektor Działu Wzornictwa Electrolux.
Electrolux Design Lab
Electrolux Design Lab to coroczny, międzynarodowy konkurs dla studentów i absolwentów wzornictwa przemysłowego. Jego celem jest przedstawienie młodych, kreatywnych projektantów oraz innowacyjnych pomysłów urządzeń gospodarstwa domowego, które mogłyby pojawić się w przyszłości na rynku. Konkurs twa od 2003 r., w tym roku przypadła jego jubileuszowa, 10. edycja. Nagrodą w konkursie za I miejsce jest płatny staż w jednym z centrów projektowania Electrolux oraz 5 000 euro, za II miejsce 3 000 euro, a za III – 2 000 euro.