Święta nieodłącznie kojarzą się z jedzeniem. Dwanaście wigilijnych potraw to jedna z najsilniej zakorzenionych w naszej kulturze tradycji. Oprócz takich obowiązkowych pozycji, jak barszcz, kutia, czy karp, na stole nie może też zabraknąć słodkości i chleba. Piernik, makowiec, keks, chrupiący, pieczony chleb – wybór jest ogromny, a wszystkie te pyszności możesz przygotować w jednym naczyniu: keksówce TERMISIL.
Jest wiele metod na pieczenie ciast i chleba. Można to robić w silikonowej formie, ale jest ona niewygodna w użytkowaniu, tefal, z czasem może nie być bezpieczny w kontakcie z żywnością, a blacha z kolei nie wygląda elegancko na świątecznym stole, poza tym trudno ją umyć. Zamiana dotychczas używanych naczyń na nowe, szklane to przede wszystkim oszczędność i wygoda.
Borokrzemowe szkło TERMISIL to optymalne rozwiązanie do pieczenia, nie wchodzi w reakcje z jedzeniem, nie przywiera, jest odporne na ekstremalne temperatury. Możesz w nim nie tylko przygotować deser lub chleb, ale i przechowywać je w lodówce – o ile cokolwiek zostanie, bo wypieki w keksówce Termisil wychodzą tak smaczne, że trudno im się oprzeć!” Podczas Świąt na pewno masz tak wiele obowiązków, że docenisz każdą zaoszczędzoną minutę. Dlatego będziesz zadowolona z keksówki TERMISIL: gładką powierzchnię szkła łatwo się czyści, więc zmywanie nie zajmie Ci dużo czasu. A jeśli korzystasz ze zmywarki, możesz śmiało wstawić ją do tego urządzenia, bez obaw o pęknięcie bądź zmatowienie ścianek naczynia. Keksówka TERMISIL jest elegancka i będzie się dobrze prezentować na świątecznym stole. Nie musisz więc zajmować się przekładaniem wypieków do innych naczyń. Poza tym, przeźroczysta struktura szkła sprawia, że widzisz jak się piecze, dzięki temu nie musisz sprawdzać czy ciasto jest już gotowe z narażeniem, że opadnie po otwarciu piekarnika. Takie obserwowanie wypieku będzie znakomitą zabawą dla całej rodziny.
Magia Świąt jest zaklęta w smakach i zapachach. Przyprawy korzenne – goździki i cynamon, włoskie orzechy, miód, czekolada… Użyj wszystkich tych składników, by stworzyć najbardziej kojarzące się z Bożym Narodzeniem ciasto – piernik w szklanej keksówce TERMISIL.
Piernik czekoladowy
– 350 g mąki
– 200 g cukru pudru
– 50 g cukru cynamonowego
– 150 g płynnego miodu lub melasy
– 100 g posiekanych orzechów włoskich łuskanych
– 3 jajka
– 1 duża szczypta przyprawy do piernika
– szczypta soli i czarnego pieprzu
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– łyżeczka mielonego cynamonu i imbiru
– 150 g masła
– 5 łyżek mleka
– 100 g gorzkiej czekolady
– 2 duże garście suszonej żurawiny
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej przyprawy (wraz z solą i pieprzem) oraz proszek do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Oddzielnie ucieramy masło z cukrem, aż do uzyskania puszystego kremu. Zmniejszając obroty miksera, dodajemy po trochu miód /melasę i po jednym żółtku. Masę dodajemy do mąki. Dodajemy czekoladę, orzechy, żurawinę i wlewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy i przekładamy do keksówki Termisil. Pieczemy w 180o przez ok. 50 min. Czekamy, aż ciasto będzie całkowicie wystudzone i owijamy je lnianą ściereczką – w ten sposób przechowujemy. Czekamy kilka dni, aż ciasto przejdzie korzennym aromatem. Przed podaniem polewamy rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.
Keksówka TERMISIL dostępna jest w sieciach handlowych, m.in. w Makro w cenie ok. 20 zł. Jest to produkt ekologiczny, powstaje z naturalnych surowców i podlega pełnemu recyklingowi. Nie wchodzi w reakcje z żywnością, polecany jest więc małym dzieciom oraz alergikom.
O, tak właśnie ostatnio kupiłam sobie do domu taką keksówkę i chciałam sprawdzić czy piszą coś w internecie o tym 😀 Próbnie upiekłam już babkę i wyszła przepyszna, naprawdę fajna rzecz 🙂