Poranne chwile i śniadanie to dla wielu z nas moment tylko dla siebie, lub wręcz odwrotnie – dla zgromadzenia przy stole całej rodziny – niezależnie od tego jak go spędzamy, zawsze powinien dać nam energię i zapewnić dobry nastrój na resztę dnia. W tym roku marka wyjątkowych ekspresów Nivona CafeRomatica idzie o krok dalej, inspirując do zaskakujących smaków śniadaniowych, pełnych energii, orzeźwienia i słodkiej pobudki. Espresso, Americano czy Cafe Latte to tylko początek porannej przygody.
Porcja energii na „dzień dobry” od Nivona CafeRomatica 858
Dla wszystkich aktywnych, szukających pozytywnej energii na dobry początek dnia, Nivona CafeRomatica proponuje energetyczny koktajl kawowo-kokosowy na bazie Cappuccino lub Cafe Latte z ciastem bananowo – kawowym. W przygotowaniu każdego z tych śniadań pomoże elegancka Nivona CafeRomatica 858, wyjątkowy ekspres z frontem ze stali nierdzewnej, chromowanymi dodatkami i tekstowym wyświetlaczem TFT DuoDialog. Urządzenie posiada trzystopniowy wariant wyboru temperatury parzenia kawy oraz indywidulanie regulowany stopień mielenia ziaren, przez co z pewnością sprosta oczekiwaniom najbardziej wymagających użytkowników. Nivona CafeRomatica 858 to sprzymierzeniec każdej dużej rodziny, większych spotkań w gronie najbliższych czy też tych osób, które po prostu lubią eksperymentować z kawą – posiada bowiem opcję zaprogramowania i zapisania aż dziewięciu indywidualnych przepisów, dowolnie skomponowanych napojów. Urządzenie ma również możliwość spieniania kawy za pomocą jednego przycisku OneTouch „Spumatore”, która w tym modelu dostępna jest w wersji dla dwóch filiżanek jednocześnie.
Koktajl kawowo-kokosowy na bazie Cappuccino
To energetyczne śniadanie, którego przygotowanie zajmie zaledwie pięć minut. Wystarczy w ekspresie Nivona CafeRomatica 858 zaparzyć filiżankę Cappuccino, a następnie dodać do niej pół banana, mleko kokosowe i czekoladę. Wszystkie składniki zmiksować, przelać do szklanki i udekorować bitą śmietaną z uprażonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Cafe Latte z ciastem kawowo-bananowym
Przygotowanie ciasta zajmie 15, a pieczenie tylko 35 minut. Ale warto poświęcić chwilę czasu, aby następny poranek rozpocząć w doskonałym humorze. Z jajek i cukru utrzyjmy kogel-mogel, do którego dodajmy masło i roztarte banany, a po wymieszaniu tych składników jeszcze pokruszoną czekoladę, proszek do pieczenia, mąkę oraz oczywiście espresso przygotowane w ekspresie Nivona CafeRomatica 858. Ciasto idealnie komponuje się o poranku z Cafe Latte.
Czas na poranne orzeźwienie od Nivona CafeRomatica 848
Orzeźwiające Americano z domową granolą, czy może korzenna kawa z kardamonem na bazie Cappuccino? Bez względu na to, którą propozycję śniadania wybierzemy, w przygotowaniu każdej z nich niezastąpionym pomocnikiem będzie Nivona CafeRomatica 848. Wyposażona w tekstowo-graficzny wyświetlacz z łatwością przeprowadzi nas przez proces parzenia każdej z tych kaw i wielu innych, dając również możliwość indywidualnego ustawienia aż dziewięciu przepisów. Płynna regulacja stopnia mielenia kawy, pięciostopniowy wybór mocy aromatu oraz trzystopniowa temperatura parzenia to funkcje, które dają nieograniczone możliwości własnych kompozycji smaków. Srebrny front z chromowanymi dodatkami sprawia, że Nivona CafeRomatica 848 idealnie komponuje się z każdym wnętrzem.
Orzeźwiające Cafe Americano i domowa granola
Wystarczy wymieszać w jednym naczyniu płatki górskie, żurawinę, pestki dyni i słonecznika, pokrojone migdały i orzechy laskowe, a następnie dodać sok i startą skórkę pomarańczy, miód oraz rozpuszczone masło. Rozłożyć na blasze, wstawić do piekarnika na 45 minut tak, by całość się zarumieniła i lekko wysuszyła. Ta porcja wystarczy na kilka śniadań, z którymi idealnie komponować się będzie Cafe Americano z ekspresu Nivona CafeRomatica 848.
Korzenne Cappuccino z kardamonem
Lato to doskonały czas na odrobinę egzotycznych smaków, również o poranku. Szybko i z łatwością możemy się w nim znaleźć dzięki ekspresowi ciśnieniowemu Nivona CafeRomatica 848. Wystarczy za pomocą jednego przycisku zaparzyć ulubione Cappuccino, dodać do niego białą czekoladę i wymieszać aby się rozpuściła. Na koniec dodać kardamon i pokruszone herbatniki korzenne.
Słodkie poranki z Nivona CafeRomatica 838
Weekendowy poranek to doskonały czas na odrobinę szaleństwa na śniadanie. Na jego smak zaprasza ekspres Nivona CafeRomatica 838 oferując do wyboru kawę szarlotkową na bazie Cafe Latte lub czekoladowe tiramisu podane z espresso. Każdą z tych kaw przygotować możemy za pomocą jednego przycisku lub, gdy najdzie nas ochota, dobierając indywidualnie jej moc, aromat i temperaturę parzenia. Wszystkie te funkcje ukryte zostały za matowym czarnym frontem z chromowanymi dodatkami i intuicyjnym, tekstowym wyświetlaczem TFT DuoDialog. Nivona CafeRomatica 838 to również automatyczne programy płukania, czyszczenia i odkamieniania urządzenia.
Kawa szarlotkowa na bazie Cafe Latte
To kawa, którą uwiedziemy każdą duszę i serce. Zacznijmy od przygotowania kruchego ciasta, czyli od roztarcia mąki z cukrem i małymi kawałeczkami masła. Gdy powstanie kruszonka, trzeba wbić do niej jajko i wlać mleko, a potem wyrabiać ciasto. Włóżmy je do lodówki, a po schłodzeniu podzielmy i rozwałkujmy na dwie okrągłe części. Ciasto przełóżmy nadzieniem z jabłek, masła, cukru trzcinowego, cynamonu, rodzynek oraz espresso zaparzonym w ekspresie Nivona CafeRomatica 838. Wierzch będzie wyglądał smakowicie, jeśli posmarujemy go jajkiem i posypiemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika na 35 do 40 minut. Pozostaje tylko przygotować Cafe Latte w ekspresie Nivona CafeRomatica 838, wymieszać z kawałkami jeszcze ciepłego jabłecznika i gotowe.
Czekoladowe Tiramisu, a do niego wyśmienite espresso
To propozycja dla tych, którzy lubią niestandardowe, słodkie początki dnia. Mascarpone mieszamy ze śmietaną, dodajemy cukier puder, a potem rozpuszczoną czekoladę. W ekspresie Nivona CafeRomatica 838 parzymy jedno Americano i moczymy w nim biszkopty. Następnie układamy je na dnie foremki, a na nich połowę przygotowanego kremu. I tak tworzymy dwie warstwy. Całość posypujemy kakao. Tiramisu osiągnie najlepszy smak po schłodzeniu w lodówce przez godzinę. Idealnie komponuje się z czarnym, mocnym espresso.