• Kruszony lód w 8 sekund
  • Kruszony lód w 8 sekund
  • Kruszony lód w 8 sekund
  • Kruszony lód w 8 sekund
  • Kruszony lód w 8 sekund

Kruszony lód w 8 sekund

Musy owocowe, zupy-kremy, puree, sosy, miksowane owoce, majonez, koktajle – czy istnieje inne urządzenie, które pozwoli nam przygotować te i wiele innych potraw, a dodatkowo zmieści się w jednej szufladzie? Ręczny blender to niezastąpiony pomocnik w kuchennych eksperymentach.

Utarcie jabłek do szarlotki, przygotowanie sztywnej piany z białek czy rozdrobnionych gotowanych warzyw dla małego dziecka to czynności, którym wcale nie musimy poświęcać dużo czasu i energii. Od wielu lat w naszych kuchniach na stałe zadomowił się zaufany pomocnik – ręczny blender. Z jego pomocą wiele prac niezbędnych do przygotowania posiłków wykonamy nie tylko znacznie szybciej ale również minimalizując nasze zaangażowanie. Z takim sprzętem nawet siekanie cebuli może być przyjemne.

– Używając blendera zaledwie w 3 sekundy poszatkujemy ząbki czosnku, a w 8 sekund pokruszymy lód do koktajli. Taka szybkość działania robi wrażenie! – przekonuje Łukasz Świedliński, menadżer działu AGD w Agito.pl.

Ręczny blender najczęściej wykorzystywany jest do rozdrabniania i miksowania składników, ale jeśli ma spełniać więcej funkcji, warto kupić go w zestawie z dodatkowym wyposażeniem. Jest w czym wybierać – od najprostszych modeli o mocy 280 W z jedną końcówką miksującą, po dobrze wyposażone zestawy, w których oprócz samego blendera o mocy nawet 750 W dostaniemy np. kilka pojemników z przykrywkami, tarcze do szatkowania, trzepaczkę czy ostrze do kruszenia lodu.

– Ceny blenderów zaczynają się już od około 45 złotych, a kończą na około 440 zł za naprawdę dobrze wyposażony zestaw – mówi Łukasz Świedliński z Agito.pl.

Co jest ważne przy wyborze ręcznego blendera?

Zwróć uwagę na moc

W dłoni trzymamy tak naprawdę mały, obudowany silnik elektryczny, z którym możemy zestawiać różne końcówki. Cały sekret skuteczności blendera tkwi właśnie w odpowiedniej mocy silnika – im jest ona większa, tym urządzenie sprawniej i szybciej upora się nawet z najtwardszym produktem. Do zwykłego zmiksowania zupy na krem wystarczy np. Philips HR 1341 Daily Collection (ok. 66 zł) – prosty i ergonomiczny, o mocy 300 W, z jedną końcówką miksującą z tworzywa sztucznego. Jednak, gdy w grę wchodzi mieszanie ciasta czy kruszenie lodu, wtedy docenimy dużą moc jaką oferuje np. 700-wattowy Zelmer 491.5 (ok. 131,95 zł).

Wytrzymała końcówka tnąca

Nie bez znaczenia dla skuteczności i trwałości urządzania są też materiały, z których wykonana jest podstawowa wymienna końcówka tnąca – w tańszych modelach zazwyczaj używana jest obudowa z tworzywa sztucznego, niestety nie tak odporna na temperaturę i uszkodzenia mechaniczne jak końcówka ze stali nierdzewnej. Materiał ma spore znaczenie – po każdym użyciu końcówkę przed umyciem trzeba zdjąć, a następnie, przed kolejnym użyciem, wpiąć – często robimy to szybko i niezbyt dokładnie co może skutkować osłabieniem konstrukcji końcówki z tworzywa sztucznego. Dlatego, jeśli z blendera zamierzamy korzystać często i używać go do produktów twardszych, lepiej od razu wybrać model z końcówką wykonaną w całości ze stali nierdzewnej.

Przydatne dodatki

Sam blender i wymienna końcówka tnąca to minimum. W zestawie Bosch MSM 6B300 (ok. 83,95 zł) znajdziemy dodatkowo pojemnik do miksowania z podziałką i rozdrabniacz z nożem ze stali szlachetnej. Dwa pojemniki z ostrzem miksującym o pojemności 2 l i 0,35 l oraz trzepaczka do ubijania to standardowe wyposażenie blendera Braun Multiquick 5 MR 550 FPHC Buffet (ok. 292,95 zł). Natomiast w Philipsie HR 1372 Pure Essentials Collection (ok. 227,95 zł) dodatki uzupełnia nóż do kruszenia lodu. Pamiętajmy – im więcej akcesoriów, tym lepiej dla nas – nigdy nie wiadomo, co może przydać się w kuchni podczas przygotowywaniu nowej potrawy.

Funkcje blendera

W parze z dodatkowym wyposażeniem i większą mocą idą także specjalne i zróżnicowane funkcje urządzeń – w modelach Zelmer 491.5 i Braun Multiquick 5 MR 550 jest aż 15 prędkości pracy oraz dodatkowa funkcja TURBO. Dzięki nim możemy lepiej dostosować tempo rozdrabniania do miksowanego składnika oraz do rodzaju końcówki, której chcemy użyć. Niektóre modele wyposażoną są także w funkcje zapobiegające przeciążeniu urządzenia, takie jak zabezpieczenie przed przegrzaniem w Philipsie HR 1372.

Łatwość czyszczenia

Po szybkiej i przyjemnej pracy trzeba będzie wyczyścić blender – czasami okazuje się to bardzo czasochłonnym zajęciem. Resztki zmiksowanego jedzenia potrafią uporczywie przykleić się w trudno dostępnym miejscu, np. tuż pod ostrzem tnącym. Przed zakupem blendera upewnijmy się, że wszystkie końcówki można zmywać w zmywarce, bez uszczerbku na ich trwałości (tak jak w przypadku m.in. urządzeń firmy Bosch, np. modelu MSM 6B300).

Blender to także świetny pomysł na praktyczny prezent – przyda się zarówno rodzicom nowo narodzonego malucha, który w pierwszych miesiącach życia zjada głównie ucierane gotowane warzywa, a także wszystkim miłośnikom kulinarnych eksperymentów – bez względu na wiek. Łatwość i szybkość działania sprawiają, że blendery to jedne z najczęściej używanych urządzeń w kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *