• Nowoczesne spojrzenie
  • Nowoczesne spojrzenie
  • Nowoczesne spojrzenie
  • Nowoczesne spojrzenie
  • Nowoczesne spojrzenie
  • Nowoczesne spojrzenie
  • Nowoczesne spojrzenie
  • Nowoczesne spojrzenie
  • Nowoczesne spojrzenie

Nowoczesne spojrzenie

Jak sprawić, aby typowy dom z katalogu zamienił się w nowoczesną i bardzo elegancką rezydencję? Można to zrobić, zlecając prace projektowe profesjonaliście. Tak postąpił właściciel domu w Szymbarku pod Gorlicami. Architekci wzięli pod uwagę założenia projektowania wnętrza już na etapie budowy. W tym celu została poprawiona funkcja budynku – zlikwidowano niektóre ściany, co spowodowało, że salon, jadalnia i kuchnia stały się jednym pomieszczeniem.

Miejsce wypoczynku i reprezentacji

W salonie postawiono duży narożnik, na którym w ciągu dnia można wygodnie leżeć z nogami podpartymi na pufie, a wieczorem spędzać czas w towarzystwie gości, obejmując wzrokiem zestaw multimedialny rtv i kominek. Przestrzeń między narożnikiem a ścianą, na której umieszczono kominek, jest na tyle duża, że budynek nabiera charakteru luksusowej rezydencji. Kominek wraz obniżonym sufitem tworzy spójną całość na tle ściany z czarnego kamienia. W wystrój salonu wkomponowane jest oświetlenie, które wieczorem akcentuje ciepłą barwę podłogi i podkreśla równowagę domu tworzoną przez ściany, sufit, meble, a także drobne dodatki (wazony, świeczniki, poduszki) dodające mu uroku. Trzeba jednak zauważyć, że te ostatnie zostały okiełznane na tyle, aby nie stworzyć we wnętrzu chaosu. Dominującym kolorem jest biel, która w zestawieniu z czarnym kamieniem, drewnianą podłogą i tekstyliami nadaje salonowi niespotykaną harmonię. Modernizm przejawiający się w prostych, geometrycznych formach mebli jest dopasowany do trybu życia i zamiłowań mieszkańców. Unikanie ornamentów i ozdób to zasada w tym domu.

Powściągliwa elegancja

Modernizm panujący w salonie jest zachowany także w kuchni. Praktycznym, a jednocześnie fascynującym elementem jest wyspa. Pozwala ona nie tylko na wprowadzenie nowoczesnych rozwiązań, jest także ulubionym miejscem międzyludzkiej komunikacji. Oprócz miejsca do gotowania, jakim jest wbudowana kuchnia gazowa, nad którą dominuje okrągły okap, znalazła się tu także przestrzeń do spożywania posiłków. Koncepcja wyglądu tego pomieszczenia z meblami w modnym kolorze, pozbawionymi uchwytów, stawia na kolorystyczną konsekwencję i powściągliwą stylistykę. Uwagę przyciągają białe szafy na wysoki połysk, które w połączeniu z grafitową ścianą i drewnem tworzą nowoczesny i harmonijny wystrój. Uwagę zwraca bardzo wygodny układ poszczególnych stref funkcjonalnych. Grafitowe blaty i fronty z naturalnego drewna zgodnie z założeniami właścicieli także nie mają ornamentów.

Renesans bogactwa

Wygląd łazienki jest efektem połączenia dwóch na pozór wykluczających się pomysłów: modernizmu w swojej minimalistycznej formie oraz wykwintnego złotego koloru. Centralnym elementem pomieszczenia jest przeszklony natrysk. Jest to łazienka pani domu, dlatego w projekcie założono, że będzie pełnić funkcję mini-spa. Całości dopełnia ustawiona w niej wielofunkcyjna wanna. Nieskazitelna prostota linii w zestawieniu z dekoracyjnym złotem i bielą pozwala przenieść się w świat wypoczynku i luksusu.
Długa dwuosobowa umywalka została osadzona na wiszącej komodzie wykonanej z naturalnego forniru przeciętego poziomym pasem czarnego szkła. Mebel obejmuje długość całej ściany, tj. około trzech metrów, powieszony jest na specjalnych wspornikach systemowych, co nadaje mu lekkość. Czarny pas sześciu szklanych szuflad podkreśla modernistyczny charakter wnętrza. Ceramiczne płytki w kolorze złota pokryte są falowanym ekskluzywnym materiałem – połączeniem szkła, metalu i ceramiki. Naroża bez listew wymagały wysokiego kunsztu wykonania. Dzięki profesjonalnemu zaprojektowaniu wnętrza skosy na poddaszu są prawie niewidoczne. Luksus i elegancja mogą onieśmielać, ale jest to przecież pokój kąpielowy pani domu.

Projekt i tekst:
arch. Krzysztof Filar
arch. Michał Filar
pracownia.filar@gmail.com

Zdjęcia: Artur Krupa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *