• Gdański apartament inspirowany Skandynawią
  • Gdański apartament inspirowany Skandynawią
  • Gdański apartament inspirowany Skandynawią
  • Gdański apartament inspirowany Skandynawią
  • Gdański apartament inspirowany Skandynawią
  • Gdański apartament inspirowany Skandynawią
  • Gdański apartament inspirowany Skandynawią
  • Gdański apartament inspirowany Skandynawią
  • Gdański apartament inspirowany Skandynawią
  • Gdański apartament inspirowany Skandynawią
  • Gdański apartament inspirowany Skandynawią
  • Gdański apartament inspirowany Skandynawią

Gdański apartament inspirowany Skandynawią

Właścicielka mieszkania to kobieta niezwykle energiczna, towarzyska i pracowita. Jej pasją są podróże i języki obce – sama biegle włada trzema. Oczekiwania, co do  charakteru wnętrza mieszkania były następujące: skromnie i bez zbędnego przepychu. Najważniejsze było nadanie lekkości wnętrzom apartamentu oraz zaprojektowanie dużej kuchni i jadalni, z uwagi na częste wizyty gości.

Trzypokojowe mieszkanie o powierzchni 72 m2, zlokalizowane w niedalekim sąsiedztwie Gdańskiej Starówki zostało zaprojektowane dla młodej kobiety, która po przeprowadzce  z Warszawy rozpoczęła w Trójmieście nowe życie. Apartament składa się z pokoju dziennego wraz z aneksem kuchennym, sypialni, pokoju małego dla gości, łazienki i toalety. Zarówno z pokoju dziennego, jak i z sypialni można wyjść na duży balkon wykończony deskami i przeszklonymi balustradami. Zaletą mieszkania są duże okna, czyniąc przestronne pomieszczenie salonu z aneksem kuchennym, jasnym i słonecznym. Drewnopodobny kolor stolarki okiennej doskonale uzupełnia się z przyjętą  szaro-białą kolorystyką ścian i mebli oraz współgra z miedzianymi, markowymi akcentami, takimi jak lampy nad stołem w jadalni, czy dodatki kuchenne. Przemysłowy, loftowy charakter  lamp, zarówno tych z salonu, jak i z łazienki, czy toalety, nadaje wnętrzu surowy klimat. Łagodzą go dodatki z drewna, które swoją ciepłą barwą, wprowadzają równowagę kolorystyczną. Podłogę wykończono panelami o klasie „mercedesa” wśród podłóg laminowanych. Drzwi wewnętrzne, w kolorze białym, bezprzylgowe, z ukrytymi zawiasami, umieszczone częściowo na tle jasnoszarej ściany w przedpokoju, podwyższają standard wykończenia wnętrza.
Białą zabudowę kuchni, z lakierowanymi na wysoki połysk frontami szafek, dopełnia szary blat imitujący beton. Pomiędzy blatem a szafkami górnymi oraz na fragmencie ściany niezabudowanej szafkami górnymi zostało zaprojektowane szkło hartowane. Delikatny nadruk, od spodu szkła, wzoru heksagonów nawiązuje do wykończenia ścian w łazience pokrytych heksagonalnymi płytkami gresowymi. Ukryty w szafce okap, zlew z fragranitu w kolorze onyx, czarna bateria, łatwy w użytkowaniu blat, oświetlenie podszafkowe czynią kuchnię funkcjonalną i estetyczną. Wbudowana we wnęce szafa gospodarcza wykończona jest, tak jak reszta mebli w kuchni, lakierowanymi, białymi drzwiami. Skandynawski w swoim wzornictwie stół w jadalni ma możliwość, na potrzeby większej ilości gości, rozłożenia do wymiaru 220 cm. Do stołu dobrane zostały białe krzesła, będące ikonami designu. Meble i wyposażenie w salonie: sofa trzyosobowa, fotel, zasłony na oknach są w kolorze szarym. W zestawieniu z drewnianym stołem i białymi krzesłami w jadalni tworzą stonowane wnętrze. Dodatki takie jak pled, szare, złotawe i rude poduszki, białe skóry ekologiczne, nadają wnętrzu klimat i czynią je przytulnym.
Łóżko w sypialni, wykonane według indywidualnego projektu architektki, poprzez charakterystyczne wezgłowie współgra  z zygzakowatymi czarno–miedzianymi kinkietami. Jedną ze ścian zajmuje biała szafa z przesuwnymi drzwiami. Poduszki, pledy, stolik z lampką nocną, duża ilość książek przy łóżku nadają niepowtarzalny charakter  sypialni.
W łazience użyto do wykończenia ścian gresów o kształcie sześciokąta. Pomieszczenie WC ma większość ścian pokrytych betonem architektonicznym. Wyjątek stanowi ściana, której zabudowa kryje system podwieszany do miski ustępowej. Tam zastosowano wielkoformatowe gresy, specjalistycznie otworowane i docinane pod wymiar wnęki. Okrągłe lustra oraz charakterystyczne betonowe oprawki do żarówek, a także dodatki, w tym taborety z drewna antycznego są rozwiązaniami wspólnymi dla łazienki i WC. Na życzenie właścicielki, w łazience zaprojektowano dwa rozwiązania prysznicowe: dużą słuchawkę zastępującą deszczownicę oraz małą, mikrofonową słuchawkę – w drugiej części brodzika. Brodzik z konglomeratu zajmuje całą szerokość pomieszczenia i ma wymiar 160 cm. Szklana ściana odgradza część prysznicową.

Projekt / Tekst/ Zdjęcia: Agnieszka Karaś AW WA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *