Kulinarna podróż do serca Włoch z Villeroy & Boch
Rozsmakuj się w bogactwie smaków Italii – krainy, w której jedzenie jest miłością i pasją jej mieszkańców. Świadczy o tym blisko 50 świąt kulinarnych – Święto Mozzarelli w Eboli, pomidora w Zeddini, szparagów w Wenecji czy oliwy z oliwek w Ligurii. Przyjżyj się bliżej fenomenowi włoskiej kuchni z Villeroy & Boch i wprowadź ją do swojego domu!
Jeśli szukasz kraju, w którym jedzenie pojawia się w temacie każdej rozmowy i jest lekarstwem na wszystkie smutki, to z pewnością są nim Włochy. To tam, wszystko kręci się wokół jedzenia! Nawet język nasycony jest wyrażeniami kulinarnymi – „w samą porę” po włosku to cacio sui maccheroni, zaś cacio w dosłownym tłumaczeniu to ser, a maccheroni – makaron. Charakterystyczny jest również sposób odreagowania stresu. Prawdziwy Włoch, po przegranym meczu piłki nożnej – drugiej wielkiej narodowej miłości, nie upija się ze smutku, tylko wraz z przyjaciółmi udaje się do pobliskiej pasticcerii na ciastka. Taka jest Italia! Aby ją poznać, trzeba przyjrzeć się najbardziej znanym daniom i oczywiście kawie! We wspaniałą, kulinarną podróż zabierze nas Villeroy & Boch, dzięki któremu włoskie specjały będą prezentować się zniewalająco!
Spagetti bolognese – smak, który nigdy się nie znudzi!Tradycyjny sos boloński pochodzi z Emilia-Romagna, obszaru położonego w południowej części Północnych Włoch. Gęsty sos na bazie pomidorów, warzyw i mięsa zyskał miliony zwolenników na całym świecie. Na czym polega jego fenomen? Odpowiedzi jest zapewne wiele, ale jedno jest pewne – sos boloński bez długich nitek makaronu spaghetti nie był by taki sam! Ciekawostką jest fakt, że uznawani za twórców tej pasty Bolończycy uważają, że sos lepiej smakuje z makaronem tagliatelle. Niezależnie od tego jaki makaron wybierzemy, danie zasługuje na odpowiednią oprawę! Białe głębokie talerze z kolekcji Cera Villeroy & Boch, zostały specjalnie zaprojektowane do włoskich past. Do tego czerwone wino podane w eleganckich, kryształowych kieliszkach Torino i romantyczny wieczór gwarantowany!
Minestrone – eksperyment, który przetrwał wieki.
Minestrone to zupa głęboko zakorzeniona we włoskich tradycjach. Pierwsze próby jej przygotowania podjęto jeszcze w czasach Imperium Rzymskiego, ale dzisiejszy przepis zawdzięczamy włoskim mnichom. Kiedy szukali pomysłu na sycące i apetyczne danie, które mogliby przygotować z warzyw rosnących w ich ogrodach, odkryli cudowne połączenie soczewicy, cukinii, zielonego groszku czy marchwi. Po licznych eksperymentach, powstała Minestrone – królowa włoskich zup. Przygotowanie jej to rytuał, który wymaga odpowiedniego zwieńczenia. Jak na Królowę przystało, zawsze musi wyglądać oszałamiająco. Dlatego podana w miskach Villeroy & Boch z kolekcji New Wave będzie święcić tryumfy na naszym stole!
Un espresso per favore!
Jeśli poprosimy we Włoszech o espresso możemy zostać niezrozumieni. Dlaczego? Włosi, wpadając w biegu do pobliskich kawiarenek, proszą o caffé. Aromatyczna, pobudzająca kawa z gęstą créme zawsze podawana jest w małych filiżankach. Nietaktem jest podanie ukochanego napoju mieszkańców Półwyspu Apenińskiego w innej oprawie. Nie możemy więc popełnić takiego faux pas! Bordowa, porcelanowa filiżanka z kolekcji Caffé Club ze spodkiem i wszystko będzie wyglądać, tak jak powinno!