Na to pytanie odpowiadamy z Marcinem Rusnarczykiem – Mistrzem Polski Baristów i ekspertem marki Nivona. Zobacz, czym jest Barista in a Box.
Mało aromatyczna. Kwaśna. Cierpka. Niestety, domowa kawa nie zawsze odpowiada wysokim, kawiarnianym standardom. Co zrobić, żeby to zmienić? Należy przestrzegać kilku podstawowych zasad i poznać garść baristycznych tricków. Do tego dosypać ziarna wysokiej jakości i wybrać ekspres z najwyższej półki. Czas wejść do świata niepowtarzalnego smaku z Mistrzem Polski Baristów – Marcinem Rusnarczykiem.
Kodeks baristy
Podstawą smaku są odpowiednie ziarna kawy. Najlepszym wyborem jest 100-procentowa Arabica. Ma wyrazisty, szlachetny smak i trafi w gusta większości coffee maniaków. Do tego musimy przestrzegać kilku tajemnych zasad:
Po pierwsze woda. Najlepiej używać wersji przefiltrowanej lub niskozmineralizowanej. Popularna kranówka i wodna mineralna zmienią smak naszego napoju.
Po drugie odpowiednie przechowywanie. Często spotykam się z przesypywaniem ziaren do szklanych bądź plastikowych pojemników. To błąd. Zakupioną kawę powinniśmy przechowywać w jej oryginalnym opakowaniu, które jest do tego przystosowane. Po otwarciu wystarczy, że zamkniemy je specjalnym klipsem.
Po trzecie mleko. Jeżeli chcemy uzyskać idealną piankę, należy spienić schłodzone mleko, a następnie dodać je do naszej małej czarnej. Zimne, wyjęte prosto z lodówki i dolane do filiżanki obniży temperaturę i aromat naszego energetycznego napoju. Tego nie chcemy, prawda?
Techniczna strona smaku
Nawet najlepsze ziarna muszą zostać poddane właściwej obróbce. Do tego potrzebujemy odpowiedniego ekspresu. Do domu najlepszym wyborem będzie mocny ekspres ciśnieniowy. Okazuje się, że istnieją modele, które dorównują jakością wykonania urządzeniom z profesjonalną kolbą.
Domowy luksus
Pierwszą propozycją są ekspresy Nivona CafeRomatica z serii 8. Śmiało można stwierdzić, że to właśnie w nich drzemie Barista in a Box. Dlaczego? Zostały wyposażone w system Aroma Balance. Dzięki niemu możemy wpływać na aromat i smak kawy. Do wyboru są trzy opcje smaku: dynamiczny, stały i intensywny. Każdy domownik znajdzie swój złoty środek i zapomni o monotonii. To taka kawa szyta na miarę, która odpowiada baristycznym standardom.
Ekspresy pozwalają zachować w pamięci urządzenia, aż 10 różnych kawowych przepisów. Każdy może wybrać swój program, który odpowiada jego smakowym preferencjom. Z mojej perspektywy – strzał w dziesiątkę! Szczególnie gdy z urządzenia korzysta wiele osób.
Dla fanów mlecznych mieszanek seria 8 przygotowała funkcję OneTouch Spumatore. Idealna latte? Żaden problem. Wystarczy palcem wcisnąć przycisk, aby rozpocząć przygotowanie napoju. To bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ nie musimy oddzielnie podgrzewać i spieniać mleka. Wszystko robi się samo, we wnętrzu urządzenia. Dodatkowo opcja Koneser Cappuccino pozwala uzyskać mleczny twist na dwa różne sposoby. Najpierw kawa, później mleko bądź odwrotnie.
Co jeszcze? Kolorowy wyświetlacz TFT z funkcją BigPicture. Ultrawygodny. Proste i szybkie czyszczenie. Niezbędne do zachowania odpowiedniego smaku. Nivona CafeRomatica z serii 8 to wybór z najwyższej półki, który odpowie na wyzwania rzucane przez wszystkich kawowych smakoszy.
Smak na szóstkę
Alternatywą dla serii 8 są ekspresy Nivona CafeRomatica z serii 6. Mają rozsądną cenę i również wyposażono je w System Aroma Balance. Parzenie, odpowiadające jakością ekspresom kolbowym, pozwala wpływać na smak i aromat kawy. W tym modelu możemy zapisać 5 własnych przepisów, a 6 gotowych dostajemy gratis na pamięci urządzenia. Dodatkowe receptury zostały ułożone przez profesjonalistów, więc w przypadku braku pomysłu na nowy smak, zawsze możemy skorzystać z solidnego gotowca.
Smak na szóstkę z mlecznym dodatkiem. Seria 6 posiada funkcję Easy-Spumatore. Jest nieoceniona w manualnym przygotowaniu wyśmienitego Cappuccino czy Latte. Co więcej, urządzenie łączy się z aplikacją Nivona App. Dzięki niej możemy zrobić kawę z dowolnego miejsca w domu. Wygodne? Bardzo! Kolorowy ekran TFT z wyraźnymi ikonami sprawia, że domowe parzenie kawy staje się relaksującą przyjemnością.
Zapomnij o ograniczeniach. Postaw na smak wyjęty rodem z kawiarni. Ekspresy Nivona CafeRomatica to prawdziwy Barista in a Box!
Myślę że woda ma wielkie znaczenie, ja mam dobrą kranówkę teraz bo mieszkam w stolicy i kawa zupełnie inaczej smakuje niż wtedy kiedy mieszkałem w swoim rodzinnym miasteczku, ta warszawska jest dużo lepsza