53 edycja Salone del Mobile otworzyła swoje drzwi dla zwiedzających w dniach 8-13 kwietnia. Po raz kolejny Mediolan zamienił się w stolicę prawdziwej kuchenno-designerskiej uczty. Całe miasto tętniło cosmopolitańskim życiem, a w powietrzu unosił się duch kuchennego designu, jak zawsze na najwyższym światowym poziomie.
Targi Eurocucina po raz kolejny ustanowiły trendy, które przez najbliższe lata będą trafiać do naszych kuchni, na całym świecie. Tym razem część meblarska została uzupełniona o strefę z FTK – Technology for the Kitchen, gdzie swoją ofertę prezentowali producenci sprzętu AGD i wszystkich technologicznych nowinek, pokazując prawdziwie nowatorskie rozwiązania na miarę XXI wieku.
W poszukiwaniu trendów zespół studiów mebli kuchennych MAX KUCHNIE odwiedził tegoroczne targi, przywożąc z powrotem całą masę kuchennych inspiracji i informacji o tym, co będzie naprawdę modne w najbliższym czasie. A co będzie modne?
Tym razem podziałamy na kilku frontach kuchennego designu. Z jednej strony wszędobylski przepych, błysk, złoto, bogactwo form i kształtów, z drugiej strony powrót do natury, z drewnem i kamieniem na czele. Trendsetterzy zachęcają do zabawy w niestandardowe połączenia, które będą wymagać z pewnością dużej odwagi ze strony inwestorów, ale zrobione z głową, dadzą świetny efekt! W tym roku łączymy więc intensywny kolor, z naturą drewna i kamienia, odrobiną cegły i wygrzebanych ze strychu starych bibelotów, pamiętających czasy naszych prababek. Tak! Czas odkurzyć strych i nadać starym przedmiotom drugie życie – jak pokazała Eurocucina – warto poświęcić temu uwagę, ponieważ końcowy efekt może być zniewalający!