Pierwszą w Polsce mobilną stację kulinarną zaprojektowali Tomek i Gosia Rygalik, prowadzący cenione na świecie studio projektowe – Studio Rygalik. Połączenie świadomego projektowania wyczulonego na nowe potrzeby konsumentów i ich stylu życia z zaawansowanymi technologicznie AGD marki Siemens przyczyniło się do powstania projektu FoodLab. Umożliwia on kucharzom stały kontakt z gośćmi restauracji Concordia Taste, w której mobilna stacja kulinarna jest już dostępna. To rewolucja w myśleniu o tworzeniu i funkcjonowaniu restauracji.
Kuchnia w ruchu
– Połączenie potencjałów trzech partnerów – inspirującego miejsca, jakim jest Concordia Design z eksperymentalnym projektowaniem spod znaku Studio Rygalik w zderzeniu z innowacyjnością i otwartością marki Siemens – pozwoliło na stworzenie zupełnie wyjątkowego projektu, jakim jest FoodLab – mówi współautorka projektu Gosia Rygalik (Studio Rygalik).
FoodLab by Studio Rygalik to laboratorium smaków będące połączeniem kuchni, baru, stołu, spiżarni i stanowiska do warsztatów kulinarnych. Wyspa została w pełni wyposażona w zaawansowane technologicznie urządzenia marki Siemens, a inspiracją do jej tworzenia był dynamiczny i otwarty charakter restauracji Concordia Taste, na potrzeby której została zaprojektowana. FoodLab to system mobilnych modułów pozwalających na dowolną aranżację, a w zależności od potrzeb, pory dnia czy konkretnego wydarzenia, można dostosować wielkość oraz funkcję przestrzeni, którą tworzą. Dzięki współpracy z marką Siemens, mobilna kuchnia jest wyposażona w zaawansowane technologicznie i jednocześnie energooszczędne urządzenia z oferty studioLine, w której znajduje się pełna gama urządzeń niezbędnych w kuchni XXI w.
– Odznaczająca się innowacyjnością i pięknym wzornictwem seria urządzeń do zabudowy studioLine, powstała z myślą o koneserach i pasjonatach technologii. Siemens studioLine to sprzęt gospodarstwa domowego spełniający oczekiwania najbardziej wymagających miłośników sztuki kulinarnej – mówi Anna Drozdowska, Head of Brand Communication.
Linię wyróżnia szereg detali zarezerwowanych wyłącznie dla niej. Sprzęt gospodarstwa domowego wykończony pięknymi uchwytami z masywnej stali szlachetnej jest elegancki, ekskluzywny i wyjątkowy. W kuchni Concordia Taste znajdą się też typowo „domowe” sprzęty – toster, mikser, blender, czy wyciskarka do owoców.
Takie nowe spojrzenie na funkcjonowanie restauracji jest ukłonem w stronę tradycji wspólnego przygotowywania i jedzenia posiłków. Odświeżenie tego zwyczaju jest możliwe właśnie dzięki zastosowaniu najnowszych technologi wprowadzonych przez markę Siemens i Studio Rygalik do projektu FoodLab. Umożliwia to wspólne przeżywanie tworzenia i spożywania posiłków nawet w najbardziej niespotykanych warunkach – np. na samym środku restauracji. Moduły kuchni zostały skonstruowane niczym skrzynie transportowe, zbudowane z różnej szerokości desek i osadzone na przemysłowych kołach – prostota, przyziemna konstrukcja, nieregularna kompozycja oraz naturalne drewno na zasadzie kontrastu podkreślają współczesność i elegancję wzornictwa produktów z serii studioLine marki Siemens, jednocześnie wnosząc ciepło do wnętrza Concordia Taste.
Pierwszy w Polsce koncept mobilnej stacji kulinarnej jest dostępny w restauracji Concordia Taste w Poznaniu.
Więcej informacji na: www.siemens-home.pl