Nadchodzi fantastyczny czas słonecznych, ciepłych dni, podczas których będziemy szukać ochłody i orzeźwienia. W weekendy znajdziemy je w cieniu drzewa, w pobliżu fontanny, spacerując brzegiem rzeki. Ale dlaczego po tę chwilę przyjemności nie sięgać codziennie? Marka wyjątkowych ekspresów Nivona CafeRomatica podpowiada, jak w te letnie dni poczuć nowy, orzeźwiający smak kawy. Czarne Espresso to tylko punkt wyjścia do świata przyjemności.
Frappe z owoców leśnych z prażonym kokosem czy biała Mocca z karmelem i limonką? A może o poranku jedno, a na koniec dnia drugie? Każdą z tych kaw w prosty i szybki sposób można przyrządzić dzięki ekspresowi NIVONA CafeRomatica 877. To urządzenie odpowie na potrzeby najbardziej wymagających smakoszy kawy, pozwalając na indywidualny dobór aromatu, proporcji i wielkości napoju. Fanów mlecznych kaw ucieszy z pewnością funkcja OneTouch Duo Spumatore, dzięki której za pomocą jednego przycisku do szklanki lub filiżanki popłynie świeżo spienione mleko. To również idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią pić kawy w samotności. Ten najwyższej jakości ekspres pozwala bowiem przygotować dwie mleczne kawy w jednym czasie.
Frappe z owoców leśnych z prażonym kokosem
2 x kawa Americana, 4 x kulki lodów z owoców leśnych, 2 x kulki lodów waniliowych, 4 łyżki wiórków kokosowych, bita śmietana, listki mięty do dekoracji. Wiórki kokosowe smażymy na suchej patelni aby stały się aromatyczne i złociste. W ekspresie Nivona CafeRomatica 877 przygotowujemy dwie kawy Americana. Kawę miksujemy z lodami i przelewamy do wysokich, przeźroczystych szklanek. Wierzch kawy dekorujemy bitą śmietaną, posypujemy obficie wiórkami kokosowymi oraz dekorujemy listkiem mięty.
Mocca z karmelem i limonką
1 pomarańcza, 2 x kawa Cappuccino, 100 g białej czekolady, gotowy karmel w butelce, skórka z 1 limonki (wcześniej sparzona). Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. Pomarańczę myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy na pergaminie i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 30 min. aż powstaną chrupiące chipsy. W ekspresie Nivona CafeRomatica 877 przygotowujemy dwie kawy Cappuccino. Do kaw dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę, mieszamy. Wierzch kawy dekorujemy kratką z karmelu oraz startą skórką z limonki. Kawę podajemy z chipsami z pomarańczy do chrupania.
Orzeźwiająca kawa po wietnamsku czy może kawa Marshmallow? Bez problemu każdą z nich pomoże przygotować ekspres NIVONA CafeRomatica 757. Wybór funkcji ułatwi cyfrowy wyświetlacz tekstowy. Ten wyjątkowy ekspres, o szlachetnym czarnym wyglądzie, pozwoli też na indywidualny, trzystopniowy dobór mocy aromatu oraz trzystopniowe programowanie temperatury kawy, również dla dwóch filiżanek. Z myślą o fanach delikatniejszych smaków CafeRomatica 757 wyposażony został w profesjonalną funkcję Cappuccino Spumatore do przygotowania kaw mlecznych.
Orzeźwiająca kawa po wietnamsku
2 x podwójne Espresso, 100 ml słodkiego mleka skondensowanego, kostki lodu. Przygotowujemy dwie podwójne kawy Espresso w ekspresie Nivona CafeRomatica 757. Do wysokich szklanek wlewamy po połowie mleka kondensowanego, kawę Espresso i uzupełniamy lodem. Podajemy od razu z długą łyżką do mieszania kawy.
Kawa Marshmallow
2 x kawa Latte, 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, garść pianek Marshmallow, świeże maliny (2 x 3 szt.), 6 listków mięty. W ekspresie Nivona CafeRomatica 757 przygotowujemy dwie kawy Latte. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do kawy i mieszamy. Do kawy dodajemy pianki Marshmallow. Fani słodkości mogą też dodać pokrojoną na małe kawałeczki mleczną czekoladę.
Mrożona kawa waniliowa z ciasteczkami i bitą śmietaną czy Mocca z masłem orzechowym i wiórkami? To idealne kawy na letnie orzeźwienie w dobrym towarzystwie, które pomoże przygotować ekspres Nivona CafeRomatica 646. Ten uwodzący designem ekspres gwarantuje ucztę nie tylko dla oka, ale też dla podniebienia. Jego użytkownik przekona się jak fantastycznym rozwiązaniem jest możliwość indywidualnego, trzystopniowego dobrania mocy aromatu kawy oraz jak dużym ułatwieniem jest profesjonalna funkcja Spumatore z dyszą Vapore do przyrządzania Latte lub Cappuccino. Całość dopełnia piktogramowy wyświetlacz, dzięki któremu obsługa urządzenia jest intuicyjna.
Mrożona kawa waniliowa z ciasteczkami i bitą śmietaną
2 x kawa Cappuccino, 2 x 3 kulki lodów waniliowych, bita śmietana, 4 x ciasteczka maślane z kawałkami czekolady, mięta. W ekspresie Nivona CafeRomatica 646 przygotuj dwie kawy Cappuccino. Kawę zmiksuj w blenderze z lodami, przelej do wysokich szklanek. Udekoruj wierzch kawy bitą śmietaną, posyp pokruszonymi ciasteczkami oraz dodaj po listku mięty.
Mocca z masłem orzechowym i borówkami
2 x kawa Cappuccino, dwie łyżki masła orzechowego, 1 banan, 150 g borówek, 50 g chałwy tureckiej, 1 truskawka oraz 4 borówki do dekoracji. Przygotowujemy dwie kawy Cappuccino w ekspresie Nivona CafeRomatica 646. Kawę miksujemy w blenderze z masłem orzechowym, bananem i borówkami. Całość przelewamy do filiżanek, dodajemy strzępki chałwy oraz po dwie ćwiartki truskawek i dwie borówki.