Poszukujesz ekspresu kolbowego o zaawansowanej funkcjonalności? Poznaj nowość od De’Longhi – ekspres La Specialista Opera z automatycznym tamperem!
La Specialista Opera, nowy ekspres kolbowy z automatycznym tamperem
Ekspresy kolbowe nie muszą być urządzeniami o wyłącznie bazowej funkcjonalności – świetnie udowadniają to urządzenia z nowej linii La Specialista Opera od De’Longhi. Odkryj ich zaskakująco szerokie możliwości i przekonaj się, że domowa kawa może smakować równie wspaniale, jak w najlepszej kawiarni, a jej przyrządzenie może być dziecinnie proste.
Dowolny stopień mielenia kawy na wyciągnięcie ręki
Wiele osób jest zdania, że nie ma nic przyjemniejszego od aromatu świeżo mielonej kawy i rzeczywiście trudno z tym polemizować. Mielenie kawy tuż przed jej zaparzeniem ma wiele zalet, a do najważniejszych należy uzyskanie maksymalnie aromatycznego naparu. Nie bez znaczenia jest również to, że bieżące mielenie kawy pozwala dopasować zarówno jej ilość, jak i gradację do specyfiki napoju, który zamierzasz zaparzyć.
W ekspresach z linii La Specialista Opera od De’Longhi znajdziesz zintegrowany młynek z zasobnikiem na ziarna. Młynek ten jest wyposażony w wysokiej klasy żarna ze stali nierdzewnej, które zaprojektowano tak, by możliwe było zastosowanie aż 15 ustawień grubości mielenia kawy. Bez względu na to, czy zechcesz zaparzyć klasyczne Espresso, czy też orzeźwiające Cold Brew, tak zaawansowany młynek zdecydowanie Ci to ułatwi.
Zobacz test ekspresu La Specialista Opera:
Zapomnij o bałaganie wokół ekspresu. Odkryj Smart Tamping Station
Użytkowanie ekspresu kolbowego może kojarzyć się z lekkim bałaganem, jaki może powstawać podczas ubijania kawy w kolbie. Często zdarza się bowiem, że jej zmielone drobinki rozsypią się dookoła. Niektórym pewne trudności sprawia również równomierne ubijanie kawy. Problemy te zostały wyeliminowane w przypadku ekspresu La Specialista Opera.
Urządzenie to posiada dedykowane rozwiązanie – Smart Tamping Station. Jest to specjalna stacja do ubijania kawy w kolbie, która nie tylko redukuje ryzyko rozsypania kawy, ale też zapewnia perfekcyjne parametry jej ubijania. Na zawartość kolby jest wywierany równomierny nacisk o sile 20 kilogramów. To wszystko pozwala cieszyć się jeszcze lepszą kawą bez wysiłku.
Cold Brew w 5 minut? Tylko z ekspresem La Specialista Opera!
Orzeźwiające kawy na zimno to nie tylko typowa kawa mrożona, którą parzy się na gorąco, a następnie studzi i podaje z mlekiem lub innymi dodatkami. Ogromną popularnością wśród miłośników orzeźwiających napojów na bazie kawy cieszy się również Cold Brew – kawa parzona na zimno. Zwykle proces jej zaparzania jest bardzo czasochłonny. Kwestię tę rewolucjonizuje odpowiednio dobrany ekspres do kawy.
Urządzenia z serii La Specialista Opera od De’Longhi także i w tym wypadku okazują się przełomowe i zaskakująco funkcjonalne. Ekspresy te posiadają bowiem system parzenia na zimno – Cold Extraction. Szczególnie godnym uwagi faktem jest, że dzięki niemu cały proces przygotowania orzeźwiającego Cold Brew lub Espresso Cool w domowym zaciszu wynosi nie więcej niż 5 minut.
Piernikowe Flat White, a może Marocchino?
Sięgając po ekspres La Specialista Opera w kolorze czarnym lub srebrnym, można rozwinąć skrzydła jako domowy barista. Urządzenie to zapewnia bowiem nie tylko możliwość parzenia klasycznego Espresso i Cold Brew, ale też wielu innych kaw czarnych oraz z mlekiem.
Dzięki temu, że ekspres wyposażony jest w zaawansowaną dyszę do spieniania mleka, z jego pomocą możesz przygotować również dowolne kawy z mlekiem – w szczególności: cappuccino, flat white lub caffe latte. Jeśli lubisz kawowe eksperymenty i zróżnicowane smaki, zerknij na poniższe inspiracje.
Piernikowe Flat White
To aromatyczna kawa, która od razu budzi skojarzenia z okresem jesienno-zimowym. Jest rozgrzewająca, ciepła i pysznie korzenna. Przyrządzenie tego specjału będzie dziecinnie proste z ekspresem La Specialista Opera. Potrzebujesz dobrej jakości kawy, zimnego mleka, syropu piernikowego, cynamonu oraz pokruszonych pierniczków do dekoracji. Zastosuj wyższą filiżankę, by zmieścić w niej 10-20 mililitrów syropu piernikowego, przynajmniej 100 mililitrów spienionego mleka, które następnie uzupełnij pojedynczym lub podwójnym espresso. Udekoruj napój pokruszonymi pierniczkami i gotowe!
Marocchino – kawa z kakao
Niezwykle apetyczna i aromatyczna kawa z kakao i mlekiem, którą z łatwością przygotujesz z użyciem ekspresu La Specialista Opera. Najpierw przygotuj gorzkie kakao z około dwóch łyżeczek i wlej je do wyższej szklanki. Następnie umieść naczynie pod wylewką ekspresu i zaparz pojedyncze lub podwójne espresso (w zależności od tego, jak mocną kawę lubisz). Ostatni krok to użycie dyszy do spieniania mleka i przygotowanie około 200 mililitrów mlecznej pianki – wlej ją na górę swojego napoju i udekoruj dowolnymi dodatkami (na przykład odrobiną kakao, startą czekoladą lub pokruszonymi orzechami).
Możliwości ekspresu La Specialista Opera są o wiele większe – z jego pomocą przygotujesz praktycznie dowolną kawę z mlekiem, smakową, czarną lub świetną bazę do kawowego koktajlu. Odkryj inspirujące przepisy na kawę od De’Longhi i przetestuj swój nowy ekspres w praktyce.
Linia ekspresów La Specialista Opera – włoski design i jakość
Przy wyborze urządzeń do kuchni często zwraca się uwagę nie tylko na ich funkcjonalność, ale również na estetykę. Marka De’Longhi stawia jednak na połączenie obu tych aspektów, o czym można przekonać się najlepiej, zerkając na parametry i zdjęcia ekspresu La Specialista Opera.
Ekspres ten zachwyca prostą formą, która jednak odwołuje się do klasycznej estetyki włoskich ekspresów kolbowych. Na uwagę zasługuje jego dopracowany panel sterowania z manualnymi przyciskami. To prawdziwa ozdoba każdej kuchni.