20230813114903_download

Jaki piekarnik wybrać? Co wiedzieć o piekarnikach?

Do pieczenia mięs, wypieku pizzy czy takich czynności jak pieczenie chleba w twojej kuchni możesz użyć jedynie dobry piekarnik. Jaki jednak piekarnik wybrać? Czy wybrać piekarnik elektryczny, a może piekarnik parowy? Co powinno posiadać wnętrze piekarnika? Czy powinno posiadać prowadnice teleskopowe? Jaki piekarnik do zabudowy wybrać? Czy świetny piekarnik to szybkie nagrzewanie, łatwe czyszczenie, a może równomierne pieczenie? Jakie są rodzaje piekarników? Gdzie zamontować funkcjonalny piekarnik? Jakie funkcje i wyposażenie mogą mieć tanie piekarniki? Co musisz wiedzieć, wybierając piekarnik do swojej kuchni?

Piekarnik samoczyszczący czy elektryczny piekarnik? O rodzajach

Kupno porządnego piekarnika do domu, warto zacząć od podstaw. Zanim zerkniesz w ranking piekarników musisz wiedzieć, że jeszcze nie tak dawno do wyboru były tylko piekarniki gazowe lub te na prąd. W wielu domach, gazowe piekarniki to wciąż polecane piekarniki, chociaż brak im zaawansowanych funkcji, mają małe wyposażenie, za to są stosunkowo tanie w użytkowaniu. Obecnie jednak najlepsze piekarniki są elektryczne. Wyróżnia je zwłaszcza bezpieczeństwo, wygoda obsługi i szereg różnych funkcji tj. podtrzymywanie ciepła, podgrzewanie talerzy czy funkcja dual cook. Bardzo często takie nowoczesne urządzenie zostało wyposażone w funkcję szybkiego nagrzewania, a czasem także monitoruje temperaturę wewnątrz potrawy.
Jaki jest najlepszy piekarnik? Dla wielu z nas liczy się komfort użytkowania, jednak spośród wielu polecanych piekarników mamy wybór spośród piekarników wolnostojących, piekarników do zabudowy (idealny do małej kuchni), piekarników parowych (w których pieczenie może być tradycyjne lub na parze), a także piekarniki z mikrofalą.

Jeśli szukasz piekarnika – Miejsce, wielkość, pojemność piekarnika i jego moc

Co jest ważne w wyborze piekarnika? Czytelny wyświetlacz, panel sterowania, a może sam czas pieczenia? Zanim wybierzesz konkretne funkcje, warto zacząć od ogólnych parametrów.
Po pierwsze – miejsce. Piekarnik możesz montować w szafce podwieszanej, pod blatem albo w słupku. Pamiętaj przy tym, że chłodny front piekarnika to mit. Dziś piekarniki oddają ciepło swoim frontem. Przy wyborze piekarnika weź jedynie pod uwagę, że jeśli nie masz w nim pokręteł tylko panel dotykowy, lepiej będzie go obsługiwać, jeśli zamontowany jest nieco wyżej. Dlatego dla wersji pod blatowych, lepszy będzie model z pokrętłami.
Po drugie – wymiary. Biorąc pod uwagę wymiary zewnętrzne, wymieniamy piekarniki standardowe i kompaktowe. Pierwsze z nich mają wysokość i szerokość ok 59,5cm oraz głębokość oscylującą między 55 a 58,5cm. W przypadku kompaktowych modeli, wysokość wynosi ok 46cm, a wysokość i głębokość jest taka sama jak w standardzie.
Po trzecie – pobór prądu. Rynek oferuje nam piekarniki w klasach A, A+ oraz A++, a moc każdego nie przekracza 3,5kW. Tu warto zapamiętać, że tak naprawdę nie ma żadnych różnic w klasie energetycznej. Większość bowiem z piekarników zużywa 0,85 do 0,99 kWh, więc wartości są bardzo zbliżone.
Po czwarte – pojemność. Wersje kompaktowe mają 35-50litrów i różną wielkość komory. Model piekarnika nowoczesny ma zwykle ponad 40l. Jeśli chodzi o modele standardowe, do niedawna miały maksymalnie 60l, a obecnie możesz kupić nawet model 82litrowy. Większość modeli to jednak zakres 71-80 litrów.

Czyszczenie piekarnika bez tajemnic

Jakie są rodzaje czyszczenia wnętrza komory piekarnika? Współczesny rynek oferuje ich kilka. Podstawowe modele mogą być wyposażone jedynie w emalię łatwo czyszczącą, czyli taki rodzaj pokrycia, który czyści się łatwiej niż w starszych modelach. Dla każdego producenta, nazwa takiej powłoki jest różna, natomiast jest to po prostu śliska powierzchnia, pozbawiona zagłębień.
Współcześnie mamy piekarniki posiadające czyszczenie parowe, czyszczenie katalityczne i czyszczenie pyrolityczne. W przypadku pierwszym, wystarczy wlać 200ml wody, ustawić program samoczyszczenia i czekać, aż para zmiękczy zabrudzenia, które wytrzemy zwykłą ścierką. Rozwiązanie dość dobre, jeśli zabrudzenia nie są przypalone.

Wersja katalizy posiada szorstkie wkłady z tyłu i boków piekarnika, które nagrzewając się do 500 stopni, wypalają brud. Tymczasem pyroliza również używa 500 stopni do wypalania całej komory, pozostawiając tylko popiół. Jednak w tym celu trzeba usunąć z piekarnika blachy, drabinki czy prowadnice. Są to piekarniki lepiej wykonane niż inne, ale czasem, przy sporych zabrudzeniach, w kuchni można czuć spaleniznę podczas wypalania brudu. Z drugiej strony, piekarniki z taką funkcją czyszczenia mają uszczelki żaroodporne, dobrą izolację, drzwi piekarnika z metalu, a także same drzwiczki piekarnika wyposażone w cztery szyby zamiast dwóch lub trzech.

Przydatne funkcje piekarnika – czy wiele trybów pieczenia to zaleta?

Jaki jest polecany piekarnik? Czy wybrać piekarnik elektryczny Samsung, piekarnik parowy Electrolux, a może piekarnik Bosch?
Rynek oferuje nam takie piekarniki jak piekarnik Samsung, piekarnik Electrolux, PIEKARNIK HBG5370B0 BOSCH piekarnik Whirlpool, Amica, Beko, Candy czy Gorenje.

Zanim wybierzesz firmę, zwróć uwagę na cztery typy sterowników. Piekarnik może mieć tradycyjny programator z pokrętłami – zwykle są dwa – do nastawy i do ustawienia temperatury. Czasem możesz też spotkać wyświetlacze z godziną czy pozwalające na ustawienie czasu czy opóźnienia startu. Taki programator wygodnie i prosto się obsługuje, a czasem możesz też spotkać modele, mające chowane pokrętła albo pokrętła podświetlane.

Poza tym, piekarnik może mieć programator sensorowy (tzw. piktogramowy), mający automatyczne programy określane jako np. P1, P2 itd., z wyjaśnieniem szczegółów w samej instrukcji, programator tekstowy (funkcjonujący jak tradycyjny, ale nie mający pokręteł) oraz programator obrazkowy.
Wiele osób zastanawia się, jakie funkcje powinien posiadać najlepszy piekarnik? Wszystko zależy od twoich indywidualnych potrzeb. Od czego jednak zacząć?
Trzeba pamiętać, że zwykle piekarniki mają trzy nastawy w postaci grzałki dolnej, górnej i obu naraz. Nowoczesne piekarniki mogą mieć ich znacznie więcej, a to na co często zwracamy uwagę to termoobieg. Przy czym warto sprawdzić, czy dany piekarnik daje nam możliwość ustawienia w komorze piekarnika samej grzałki dolnej, bez górnej.

Poza tym, warto sprawdzić, czy piekarnik ma opcje programów gotowych np. specjalnego programu pizza. Niektóre modele mogą mieć także funkcję SMART, gdzie sami możemy wgrywać przepisy i programy.

Przydatną funkcją jest termosonda, czyli specjalny szpikulec, pokazujący temperaturę wewnątrz potrawy.
Inne opcje warte rozważenia to programowanie czasowe, wybór temperatury, funkcja rozmrażania czy pieczenie parowe.
Dokonując zakupów, możesz też sprawdzić, czy producent oferuje ci dodatkowe wyposażenie takie jak brytfannę, kamień do pizzy, szklaną tacę, obrotowy rożen itp.

Współpraca reklamowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.