Czyli co każdy grzybiarz wiedzieć powinien…
Technika suszenia żywności znana jest człowiekowi od czasów prehistorycznych. Jej głównym celem jest odparowanie wody, która przyspiesza proces gnicia. Jest to nie tylko najzdrowszy, ale również najłatwiejszy sposób zabezpieczania żywności przed rozwojem drobnoustrojów, a w konsekwencji nieodwracalnym jej zepsuciem. Użycie do suszenia urządzenia firmy MPM, w sposób łatwy i szybki pozwoli zakonserwować nasze leśne zbiory.
Pogodne jesienne dni, to świetna okazja do tego, aby wraz z rodziną czy przyjaciółmi udać się do lasu na grzybobranie. To tam w ciszy i spokoju można oddać się poszukiwaniom najlepszych okazów. Po całym dniu, spośród całego kosza zdobyczy, warto wybrać te grzyby, które przeznaczone zostaną do domowej spiżarni. Nie każdy, bowiem, od razu chce pozbywać się zebranych zapasów, na które polował przez kilka godzin. Ci, którzy chcą delektować się smakiem grzybów przez dłuższy czas, wykorzystują sprawdzone sposoby ich konserwacji. Zdecydowanie najzdrowszą metodą jest ich suszenie.
Istnieje kilka skutecznych metod suszenia grzybów. Wśród nich znajdują się najstarsze z nich, takie jak nawlekanie plastrów grzybów na cienki sznurek, a następnie wywieszanie ich na słońcu, bądź rozkładanie ich na kratownicy lub kamieniach na świeżym powietrzu. Są to jednak metody czasochłonne, wymagające stałego dostępu do słońca, co przy polskich, zmiennych, warunkach pogodowych, może być trudne.
Wykorzystanie nagrzanego wcześniej piekarnika do suszenia grzybów – metoda stosowana w wielu domach – również bywa zawodna. Bez dokładnego wyliczenia czasu suszenia, łatwo jest przypalić grzyby.
Doskonałym rozwiązaniem, może być użycie specjalnej suszarki do żywności firmy MPM, która dzięki prostej i niezawodnej obsłudze zadowoli każdego. Suszarka wyposażona jest w pięć dużych sit, między którymi nieustannie krąży gorące powietrze. Ponad to 3-stopniowa regulacja intensywności nadmuchu pozwala szybko i skutecznie wysuszyć umieszczone wewnątrz produkty, przy jednoczesnym zachowaniu ich wartości odżywczych. Z kolei przezroczysta obudowa urządzenia pozwala na obserwację całego procesu. Dodatkowym atutem jest możliwość suszenia w niej również innych produktów spożywczych, takich jak: owoce, warzywa, mięso, ryby czy zioła.
Susząc grzyby, warto pamiętać o zachowaniu kilku zasad. Te najważniejsze zawarte są w naszym „ABC suszenia”:
1. Najczęstszym błędem popełnianym przez ludzi, jest mycie grzybów przed ich suszeniem. Nie należy tego robić, ponieważ nasiąkają one dodatkowo wodą na, wskutek, czego proces suszenia trwa znacznie dłużej
2. Przed suszeniem, należy wyczyścić grzyby „na sucho”, pozbywając się wszelkich leśnych pozostałości. Można do tego użyć czystej ściereczki, pędzla, lub miękkiej szczoteczki.
3. Grzyby nadające się do suszenia muszą być zdrowe, jędrne i świeże! Dlatego po ich wyczyszczeniu, należy dokładnie przyjrzeć się czy faktycznie w pełni nadają się do suszenia i nie posiadają żadnych zgniłych części.
4. Małe grzyby możemy suszyć w całości, większe kapelusze całe, bądź pokrojone na plastry. Ogonki grzybów, również nadają się do suszenia, warto jednak pamiętać, że są one dość twarde.
5. Susząc grzyby w specjalnie zaprojektowanym do tego celu urządzeniu firmy, MPM, należy pamiętać o tym, aby kawałki grzybów pokroić tak, żeby swobodnie zmieściły się pomiędzy kolejnymi sitami. Również istotne jest, aby przy ułożeniu grzybów zachować odpowiednią między nimi przestrzeń.
Wtedy ciepłe powietrze będzie miało swobodny dostęp do każdej jego części.
6. Dobrze ususzony grzyb jest elastyczny, łamie się dopiero po mocniejszym jego naciśnięciu.
Jak przechowywać susz?
Aby cieszyć się z leśnych zapasów przez cały rok, warto pamiętać o właściwym ich przechowywaniu. Oto kilka zasad:
1. Gdy grzyby są już wysuszone należy przełożyć je do blaszanego, drewnianego lub plastikowego pudełka wyłożonego papierem; jeżeli do dyspozycji mamy jedynie szklane pojemniki, warto trzymać je w ciemnym miejscu, z dala od światła słonecznego
2. Susz powinien być szczelnie zamknięty, ponieważ grzyby łatwo wchłaniają wilgoć i zapachy
3. Aby zapobiec pojawieniu się moli, wystarczy do każdego pojemnika z suszem dodać liść laurowy
4. Przed podaniem suszonych grzybów do potraw, warto je opłukać, pamiętamy bowiem, że przed suszeniem były one czyszczone wyłącznie na sucho.
Smacznego!
Suszarka do grzybów MSG-02
Sugerowana cena detaliczna: 150 pln
Funkcje:
– szybko i skutecznie suszy: grzyby, owoce, warzywa, kwiaty i zioła
– średnica sita 33cm
– 3-stopniowa regulacja nadmuchu gorącego powietrza
– pięć przeźroczystych sit z możliwością regulacji wysokości
Parametry:
– 230V 50Hz
– moc: 400W