Grudzień to czas, w którym szykujemy się do Świąt, robimy większe zakupy, przyrządzamy specjalne dania. Marka Haier przedstawia propozycję świątecznych przepisów niczym z 5-gwiazdkowej restauracji. Dzięki urządzeniom do zabudowy oraz aplikacji hOn, każdy użytkownik będzie mógł stworzyć dania na miarę prawdziwego szefa kuchni we własnym zaciszu domowym.
Marka Haier zadbała o to, by każdy użytkownik bez względu na stopień umiejętności kulinarnych mógł samodzielnie stworzyć dania na miarę prawdziwego szefa kuchni. Wystarczy połączyć zmieniającą się moc płyty grzewczej Vary Cook, autosynchronizujący się okap, a na koniec piekarnik, który wraz z aplikacją hOn umożliwia dostęp do ponad 350 unikatowych przepisów najlepszych kucharzy. Do wyboru są dania uwzględniające poziom trudności, rodzaj składników, czas przygotowania, okazję lub rodzaj diety (np. bezglutenowa, bez laktozy). Następnie aplikacja krok po kroku przeprowadzi użytkownika przez proces przygotowania potrawy. Każdy może również rozbudować książkę kucharską o swoje ulubione przepisy, w funkcji U-Create by zawsze mieć je w zasięgu ręki. Wszystko po to, by zapewnić mistrzowskie rezultaty na miarę prawdziwego szefa kuchni.
Przedstawiamy przykładowe propozycje dań:
Grillowane plastry tuńczyka z tapenadą
Przystawka (poziom trudności: niski, czas przygotowania: 20 minut)
Składniki:
Anchois – 10 g
Oliwa z Oliwek Extra Virigin – do smaku
Pietruszka – 1 natka
Oliwki czarne bez pestek – 150 g
Kapary – 10 g
Świeży Tuńczyk 400g
Pieprz – do smaku
Sól – do smaku
Krok po kroku:
1. Włożyć wszystkie składniki, z wyjątkiem tuńczyka, do blendera I blendować tak, aby uzyskać krem.
2. Pokroić tuńczyka na kawalki 2-3 cm i rozpocząć smażenie, obracając co 2 minuty.
3. Nacisnąć “uruchom przepis”, aby wysłać parametry gotowania do płyty indukcyjnej
4. Rozgrzać patelnię grillową.
5. Umieścić kawałki tuńczyka na patelni grillowej
6. W połowie smażenia obrócic tuńczyka, podawać ze zblendowanym sosem i grzankami.
Gnocchi z fioletowych ziemniaków z nutą papryki
Pierwsze danie (poziom trudności: średni, czas przygotowania: 20 minut, czas pieczenia: 30minut)
Składniki:
Gnocchi z fioletowych ziemniaków – 250g
Świeża śmietana – 150g
Parmezan tarty – 60g
Pieczone papryki – 80g
Gałka Muszkatołowa – do smaku
Oliwia z oliwek z pierwszego tłoczenia – do smaku
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
Krok po kroku:
1. Zblendować pieczoną paprykę z solą i pieprzem.
2. Dodać do śmietany gałkę muszkatołową, sól, pieprz i trochę parmezanu.
3. Kokilki do pieczenia wysmarować masłem i ułożyć na blasze do pieczenia.
4. Wypełnić kokilki fioletowymi gnocchi na przemian ze śmietaną polaną sosoem paprykowym.
5. Na koniec posypać startym parmezanem.
6. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu i piec przez 20 minut a następnie zmieć na 180 stopni z funkcją Tailorbake i piec przez 10 minut.
Kawałki łososia nadziewane cukinią i miętą
Drugie danie (poziom trudności: niski, czas przygotowania: 15 minut, czas pieczenia: 36 minut)
Składniki:
Filet z łososia – 300g
Cukinie – 150 g
Mięta – 2 g
Pieprz – do smaku
Sól – do smaku
Oliwa z Oliwek Extra Virgin – do smaku
Krok po kroku:
1. Cukinię drobno pokrój
2. Plastry umieść w misce i dopraw solą, pieprzem i świeżymi listkami mięty, oliwą z oliwek extra virgin
3. Filet z łososia przekrój wzdłuż i napełnij cukinią
4. Filety połóż na blasze do pieczenia I włóż sonde
5. Wybierz funkcję “ryba” z menu piekarnika
6. Wybierz tryb “ryba” w menu piekarnika
7. Naciśnij opcję “uruchom przepis”, aby wysłać parametry pieczenia do piekarnika
8. Podawaj na gorąco dekorując świeżymi listkami mięty
Sernik nowojorski
Deser (poziom trudności: średni, czas przygotowania: 75 minut, czas pieczenia: 40 minut)
Składniki:
1. Serek do smarowania – 500 g
2. Śmietana – 100 g
3. Masło 120 g
4. Kwaśna śmietana – 100 g
5. Cukier brązowy – 20 g
6. Cukier – 65 g
7. Ciasteczka typu digestive – 240 g
8. Mięta – 1 pęczek
9. Skrobia kukurydziana – 25g
10. Jajka – 1 sztuka
11. Sok z cytryny – 1 łyżka
12. Laska wanilii – 1 sztuka
13. Owoce leśne – do smaku
Krok po kroku:
1. Zblendować ciasteczka z zimnym masłem I brązowym cukrem
2. Dno blachy wyłożyć otrzymaną masa, równomiernie dociskając ją palcami
3. Na czas przygotowania kremu włożyć masę do zamrażarki
4. Rozciąć laskę wanilii na pół wzdłuż, a następnie końcówką noża wyskrobać zawartość
5. Zrobić krem z pozostałych skłądnówk oprócz jagód
6. Rozsmarować równomiernie krem na blasze
7. Zblendować jagody z niewielką ilością cukru, aby uzyskać polewę
8. Rozgrzać pierkanik do 140stopni z włączonym trybem grzałki górnej I dolnej I piec przez 40 minut: JEśli dostępna jest termosonda, włożyć ją po przekątnej potrawi I ustawić jej temperature 85stopni.
9. Podawać z polewą z jagód
Smacznego!
Więcej informacji oraz przepisów znajdziesz na https://www.haier-europe.com/pl_PL/urzadzenia-do-zabudowy/ oraz w aplikacji hOn.