Chyba nic tak nie łączy z najbliższymi, jak spędzanie czasu na wspólnym przygotowaniu posiłków. Śniadanie, obiad, kolacja, a może deser? Każdy pretekst jest dobry, żeby przygotować coś smacznego, a jeśli zadbamy o odpowiednio stylową i kolorową oprawę, to wspólne pichcenie zamieni się w prawdziwą sztukę gotowania.
Śniadanie
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, ale niestety nie zawsze czas pozwala na jego odpowiednią celebrację. Na co dzień, w biegu, zazwyczaj nie przywiązujemy do niego większej wagi. Dlatego warto podczas weekendu zatrzymać się na chwilę i spojrzeć na z pozoru zwyczajną kanapkę z konfiturą, płatki z mlekiem czy jajka na miękko z innej, nieco bardziej twórczej perspektywy i rozejrzeć się za odpowiednimi akcesoriami. Talerze, maselniczki, dzbanki czy sztućce naprawdę mogą zdziałać cuda w każdej kuchni. To one wzmacniają doznania smakowe i motywują do tego, żeby np. choć raz w tygodniu nie pić w pośpiechu kawy zbożowej i błogo rozpocząć dzień. Co więcej, takie podejście z czasem zmotywuje do twórczych eksperymentów kulinarnych, a co za tym idzie doda życiu więcej smaków.
W kuchni, podobnie jak w życiu, liczy się styl – to on kwestionuje wszystko, co zwyczajne i nijakie, sprawiając, że nawet naturalny twarożek wydaje się jeszcze smaczniejszy. W przypadku śniadania wprost idealnie sprawdza się styl inspirowany retro. Kuchnia stara jak nowa, albo nowa jak stara, to idealna mieszanka, żeby zwolnić tempo życia o poranku. Stylizacja śniadania, które przywoła wspomnienia „babcinej kuchni”, z pewnością okaże się niezwykle aromatycznym i relaksującym doznaniem. Błogie powroty do lat dziecięcych, to niezawodny przepis, który sprawi, że czas będzie płynął jakby wolniej.
Obiad
Obiad powinien być sycący, ale niezbyt ciężki, pożywny, ale nie nudny, smaczny, kolorowy i doprawiony nutką pikanterii. Można tak wyliczać w nieskończoność, ale bardzo szybko pojawi się refleksja, czy taki przepis w ogóle jest możliwy do zrealizowania? Jak najbardziej tak! W tym przypadku niezawodne okażą się wszelkiego rodzaju sałatki i dania włoskie lub meksykańskie. To idealne propozycje dla osób regularnie poszukujących nowych smaków. Dają możliwość eksperymentowania na co dzień i nie wymagają rygorystycznego powielania listy zakupów. Przed taką kulinarną improwizacją wystarczy zadać sobie pytanie „na co mam ochotę” i prawie gotowe – prawie, bo również w przypadku obiadu akcesoria kuchenne dodają daniom smaków. Przystępując do dzieła nie można zapominać, że to właśnie styl i kolor to bardzo ważne składniki, które wzmacniają smak, nawet bardzo prostych dań. Właśnie w oparciu o nie warto obudzić w sobie kulinarnego ducha i stworzyć wyjątkowo smaczne danie. Elementy kuchennego wyposażenia powinny mieć soczyste, nasycone i przywołujące smaczne skojarzenia odcienie. Pomarańczowe, cytrynowe, limonkowe… już na sam ich widok cieknie ślinka. Jeśli do tej barwnej mieszanki w postaci akcesoriów dodamy prawdziwych składników, to przygotujemy ucztę na miarę bogów a każde, nawet najprostsze danie zrobi na gościach ogromne wrażenie.
Deser
Co łączy świat dzieci i dorosłych? Odpowiedź jest prosta – słabość do słodkości! Warto już od najmłodszych lat zapraszać pociechy do kuchni, bo wspólne przygotowanie deserów dostarczy obu stronom tyle samo radości. Rozsypana po całym stole mąka, wąsy z bitej śmietany, malutkie rączki oblepione kremem waniliowym… czy można znaleźć słodszy przepis na deser? Proste jak tabliczka czekolady jest jednak to, że kulinarne eksperymenty z dziećmi wymagają odpowiedniej oprawy, która zagwarantuje naprawdę dużo radości zarówno małym, jak i dużym. Na wstępie trzeba zadbać nie tylko o wybór prostego przepisu, np. na babeczki, ale również wzbogacić kuchnię o niebanalne akcesoria do pieczenia ciast – foremki w ciekawych kształtach, małe AGD i pojemniczki na dodatki w landrynkowych odcieniach. Co więcej, jeśli przystępując do pieczenia pozwolimy dzieciom, żeby wyciągały je samodzielnie z szafek, to stworzymy pewnego rodzaju rytuał, dzięki któremu w przyszłości powroty do lat dziecięcych będą wydawały się im jeszcze słodsze. Ponadto nie zapominajmy, że pieczenie z dziećmi musi być za każdym razem tak samo zaskakujące. Skarby z kuchennych szafek to połowa sukcesu, a druga połowa to dobór pysznych składników, które spełnią funkcję przysłowiowej wisienki na torcie.
Kolacja
Romantyczna kolacja we dwoje rządzi się swoimi prawami. Liczy się dobry humor, spontaniczność i głęboka niechęć do zachowywania się w sposób sztywny i pozbawiony luzu. Konwencjonalne zasady savoir-vivre bezdyskusyjnie należy odłożyć na bok i wsłuchać się w głos kulinarnych potrzeb. Uwaga w kuchni dla dwojga panuje równouprawnienie! Dlatego również kolacja, w miarę możliwości, powinna być przygotowywana wspólnie, bo to najlepszy przepis na podgrzanie temperatury uczuć. Przez żołądek do serca, w ramach merytorycznego wsparcia, można posłużyć się książką kucharską, ale równie smaczne efekty przyniesie gotowanie w stylu fusion. W takim przypadku wspólnie przygotowane danie będzie miało na celu zaspokoić apetyt, a oprawa? Rzecz jasna nie może pozostać w tyle! Oczywiście nie powinna być zwyczajna i również ona dopuszcza naprawdę dużo swobody. Zdekompletowana porcelana, nietuzinkowe serwetki, nietypowe pojemniki na lód dodadzą nawet najprostszemu daniu szczypty pikantnego wyrafinowania.
Tekst: Dominika Wiewiórska
Hmmm, te zdjęcia ogromnych, pięknie urządzonych kuchni zapierają dech w piersiach. Ja osobiście bardzo preferuję styl wspólnego gotowania, go czego namawiam również moich przyjaciół. Nasze wspólne, piątkowe spotkania w kuchni stały się już rytuałem. Według mnie, nic tak nie zbliża ludzi jak wspólne gotowanie, próbowanie i rozmowy przy stole, bez rozpraszającego telewizora i komputerów.