• Dieta na dobry nastrój – nie tylko czekolada
  • Dieta na dobry nastrój – nie tylko czekolada
  • Dieta na dobry nastrój – nie tylko czekolada
  • Dieta na dobry nastrój – nie tylko czekolada

Dieta na dobry nastrój – nie tylko czekolada

Zamiast łykać kolejną porcję tabletek na uspokojenie czy wzmocnienie, lepiej wprowadzić kilka zmian w diecie. Wzbogacając dietę w produkty ważne dla prawidłowej pracy układu nerwowego, możesz na nowo cieszyć się dobrym samopoczuciem.

Choć do wiosennego ocieplenia nie zostało już dużo czasu, to teraz, pod koniec zimy, tym bardziej odczuwasz spadek nastroju? Popraw go sobie dzięki odpowiedniej diecie! I nie, nie chodzi tutaj o czekoladę i inne słodkości, po które często sięgamy niemal automatycznie, gdy tylko pojawia się złe samopoczucie czy zniechęcenie. – O ile czekolada rzeczywiście może podnieść poziom serotoniny (czyli hormonu szczęścia) w naszym mózgu, to trzeba uświadomić sobie, że jest to niestety działanie krótkotrwałe. Ponadto inne słodycze nie działają już w podobny sposób – uprzedza dietetyczka i ekspertka żywieniowa Philips, Agata Ziemnicka- Łaska. W dodatku często po takim słodyczowym szaleństwie można poczuć się nawet gorzej, bo pojawiają się przecież wyrzuty sumienia i uczucie przejedzenia. Zatem zamiast w kryzysowych sytuacjach sięgać po słodycze, lepiej zadbaj o dietę przez cały rok, ponieważ w wielu innych produktach znajdują się składniki, które pomogą Ci utrzymać dobry nastrój nawet mimo niesprzyjającej pogody za oknem.

Nie bój się glukozy

Najważniejszym źródłem energii dla ludzkiego mózgu jest glukoza. – Wbrew pozorom znajdziemy ją nie tylko w słodkich ciasteczkach. Nasze ciała z łatwością wytworzą ją również z bardziej skomplikowanych związków zwanych węglowodanami złożonymi – mówi dietetyczka Agata Ziemnicka-Łaska. Ponieważ to w mózgu dzieją się procesy związane z samopoczuciem i nastrojem, warto dbać o jego prawidłowe funkcjonowanie właśnie poprzez podaż odpowiedniej ilości węglowodanów. Niski poziom glukozy we krwi może wywoływać również stany niepokoju, zaburzenia snu i pogarszać samopoczucie. – Energię dla mózgu i układu nerwowego należy jednak czerpać mądrze – z węglowodanów złożonych. Znajdziemy je przede wszystkim w pełnoziarnistych produktach zbożowych, kaszach, ryżu, makaronie, ale również roślinach strączkowych czy ziemniakach – radzi Agata Ziemnicka-Łaska.

Białka

Poza energią organizm do produkcji hormonów do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje białka, a dokładniej poszczególnych aminokwasów, z których to białko jest zbudowane. – Najważniejszymi aminokwasami dla naszego samopoczucia są: fenyloalanina (znajdziemy ją w mięsie, mleku, jajach i rybach), tryptofan (owoce morza, banany, ananasy, śliwki, orzechy, ser) i kwas glutaminowy (mięso, rośliny strączkowe, mleko) – mówi dietetyczka i ekspertka żywieniowa Philips, Agata Ziemnicka- Łaska.

Ważne minerały

Poza makroskładnikami (białkiem, tłuszczem i węglowodanami) na nastrój wpływają również składniki mineralne (głównie żelazo oraz magnez) oraz witaminy (przede wszystkim te z grupy B). Odpowiednie spożycie żelaza powoduje zmniejszenie zmęczenia, apatii i przygnębienia, podczas gdy jego niedobór zmniejsza wydolność psychiczną i fizyczną, przez co możesz czuć zniechęcenie i niewyspanie. – Najbogatszymi źródłami żelaza są czerwone mięso, podroby, jaja, rośliny strączkowe, kasza gryczana, kakao, płatki owsiane, amarantus, awokado czy zielone warzywa – mówi Agata Ziemnicka-Łaska. Drugim istotnym dla nastroju składnikiem jest magnez. Jego niedobór powoduje nadmierną reakcję na stres. Ponadto magnez jest niezbędny do wykorzystania przez organizm tryptofanu – aminokwasu, z którego powstaje hormon szczęścia, serotonina. – Wspaniałym źródłem zarówno tryptofanu, jak i magnezu jest właśnie czekolada, dlatego tak często sięgamy po nią w okresach obniżonego nastroju. Musimy jednak pamiętać, by wybierać tą o dużej zawartości masy kakaowej (pow. 70%). Magnez znajdziemy również w orzechach, migdałach, kaszach, białej fasoli, pestkach dyni, bananach czy płatkach owsianych – wymienia Agata Ziemnicka- Łaska.

Postaw też na witaminy

Najważniejszą z witamin z grupy B, które mają wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, jest tiamina (wit. B1), nazywana również “witaminą nastroju”. Dzięki jej odpowiedniemu spożyciu nie trzeba obawiać się gwałtownych zmian nastrojów. Witamina B1 odpowiada za odżywienie mózgu, a dobrze odżywiony mózg pracuje sprawnie i produkuje wszystkie hormony niezbędne do utrzymania dobrego samopoczucia. – Jej wspaniałym źródłem są brokuły, fasola, zielony groszek, ale szczególnie szparagi, których mały kubeczek zagwarantuje nam 25% dziennego zapotrzebowania na ten składnik – mówi dietetyczka. Warto dbać również o odpowiednie spożycie kwasu foliowego, który jest konieczny do powstania serotoniny. Jego niedobór wiąże się bowiem ze zwiększonym ryzykiem rozwoju zaburzeń pracy układu nerwowego, takich jak: ogólne zmęczenie psychiczne, trudności z koncentracją, problemy z pamięcią, bezsenność, nerwowość czy syndrom niespokojnych nóg. – Nazwa „kwas foliowy” wywodzi się od słowa folium, czyli liść. Stanowi to dla nas wspaniałą wskazówkę, gdzie najlepiej go szukać! I rzeczywiście jego najlepszym źródłem w naszej diecie są rośliny zielone, takie jak: sałata, szpinak, brokuły, szparagi, kapusta, zielony groszek, soczewica zielona czy seler naciowy – mówi Agata Ziemnicka- Łaska.

Soki i koktajle

Zatem zamiast w kryzysowych momentach zajadać się słodyczami, warto sięgnąć po produkty zawierające składniki ważne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. I choć orzechy mogą brzmieć jeszcze kusząco, to szpinak, brokuły czy otręby pewnie już niekoniecznie. Dlatego, aby skutecznie wprowadzić tego typu składniki do diety, możesz przyrządzać z nich soki i koktajle! Do ich przygotowania przydadzą się odpowiednie urządzenia.
Jeśli lubisz zwłaszcza gęste koktajle i smoothie, z pewnością powinieneś zdecydować się na blender kielichowy, np. nowość Philips Innergizer HR3868. Urządzenie jest świetne w niedoborach witamin i minerałów, gdyż uwalnia 97% składników odżywczych z warzyw i owoców. W dodatku do miękkich owoców i warzyw możesz dodać nie tylko mleko, ale też twardsze składniki, a nawet orzechy i lód! Z kolei jeśli wolisz domowe soki, które będą mniej sycące niż koktajl z blendera, ale dostarczą odpowiednią dawkę witamin z warzyw i owoców, zastanów się nad wyciskarką wolnoobrotową np. nowość HR1947 lub sokowirówką, np. HR1922, w której możesz w dodatku wybrać dwa ustawienia gęstości soku.
Rekomendowane ceny urządzeń Philips wynoszą:
Blender szybkoobrotowy HR3868/00 – 2 459 pln
Wyciskarka wolnoobrotowa HR1947/30 – 1 479 pln
Sokowirówka HR1922/20 – 899 pln

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.