Patelnie z teflonową powłoką non stick znajdziemy niemal w każdej kuchni. Jednak od kliku lat mają one prężną konkurencję. Wielu konsumentów decyduje się na naczynia z powłoką wykonaną w technologii ceramicznej, uznawaną za znacznie bardziej bezpieczną i zdrowszą niż powszechny teflon.
– Do produkcji patelni ceramicznych używa się naturalnych minerałów i gliny, wypalanych w temperaturze 1250 stopni Celsjusza. Proces ten umożliwia wytworzenie niesamowicie odpornej struktury, która posiada swego rodzaju barierę chroniącą przed zanieczyszczeniem naczyń przez drobnoustroje i bakterie – mówi Sylwester Kozakiewicz ze sklepu Agito.pl.
Tak powstała ceramiczna warstwa (w produktach Moneto i Alluflon stosowana jest warstwa CERAMICA®
– specjalna, nanotechnologiczna, ekstremalnie gęsta i jednolita powłoka) sprawia, że patelnie nią pokryte wyróżniają się wysoką klasą odporności na zmiany temperatur – mogą nagrzewać się nawet do 450°C lub być zamrażane do – 20 stopni. Te cechy wiążą się także z równomiernym, lepszym niż w tradycyjnych patelniach, utrzymywaniem i rozprowadzaniem ciepła. Co prawda potrzebują nieco więcej czasu, aby osiągnąć optymalną temperaturę, ale dzięki temu znacznie dłużej „trzymają” ciepło, a potrawy smażą się równo i dogłębnie, zachowując dobry smak i aromat.
– Co ważne dla smakoszy, potrawy przygotowywane na patelniach ceramicznych opiekają się idealnie z każdej strony. Prawdopodobieństwo, że mięso będzie niedosmażone w środku jest praktycznie zerowe. Dodatkowo warstwa ceramiczna pozostaje zawsze gładka, nigdy porowata, a to wielki plus podczas zmywania, bo dzięki temu łatwiej doczyścić patelnię, nawet jeśli przypalimy potrawę – mówi Sylwester Kozakiewicz z Agito.pl.
Oprócz tego, ceramika w przeciwieństwie do metalowych patelni, nie wchodzi w reakcje z żywnością, dzięki czemu można cieszyć się pełnowartościowymi posiłkami, bez utraty witamin i minerałów.
Ze względu na dłuższe „trzymanie” ciepła, patelnie ceramiczne wymagają bardziej wytrzymałego „osprzętu” – we wszystkich modelach, takich jak np. w Alluflon Dore, rączki są wykonane z nienagrzewającego się materiału, z bakelitu lub silikonu. Dodatkowym udogodnieniem jest wskaźnik (w produktach Moneto umieszczony u nasady uchwytu wskaźnik S, w modelach Alluflon wskaźnik HOT), który zabezpiecza patelnię i oszczędza energię. Logo na wskaźniku pokazuje się, gdy temperatura naczynia przekroczy 140°C co oznacza, że można zmniejszyć ogień, utrzymując idealne warunki termiczne do smażenia, tym samym minimalizując zużycie energii.
– Większość w naszej ofercie stanowią produkty dedykowane do stosowania na płytach ceramicznych, gazowych i elektrycznych. Ale posiadamy także modele do płyt indukcyjnych, których reprezentantem jest m.in. patelnia Moneto Magnetica. Odznaczają się one wysokimi parametrami, jednakże adekwatnie do jakości, mają także wyższą cenę – mówi Sylwester Kozakiewicz z Agito.pl.
Producenci tego typu naczyń zadbali również o ich praktyczność – w patelni Alluflon Practica znajdziemy ciekawe rozwiązanie – składaną rączkę, która sprawia, że naczynie zajmie mniej miejsca w szafce oraz w zmywarce, zachowując przy tym wszystkie parametry pełnowymiarowej patelni ceramicznej.
Patelnia to jeden z najważniejszych sprzętów kuchennych. Jeśli stoisz przed wyborem tej najlepszej, musisz odpowiedzieć sobie na pytanie do czego będziesz ją najczęściej używać. Tradycja przygotowywania domowej jajecznicy, sycącego schabowego, czy pysznych naleśników po prostu się nie starzeje, ale teflonowa patelnia, ze względu na szybkie porysowanie i przywieranie, niestety tak. Ceramiczne rozwiązanie z pewnością okaże się dużo trwalsze, a dodatkowo zdrowsze.
Modele patelni z oferty Agito.pl:
Alluflon Dore, 20 cm, cena ok. 59 zł
Moneto Magnetica, 28 cm, ok. 285 zł
Alluflon Practica, 24 cm, ok. 100 zł