O czym warto pamiętać, używając noży? Co zrobić, aby praca w kuchni stała się bezpieczniejsza, bardziej efektywna i przyjemniejsza? Fiskars, producent kultowych naczyń i akcesoriów kuchennych, przygotował kilka praktycznych wskazówek, które pomogą zachować bezpieczeństwo przy krojeniu i odpowiednio zadbać o naszych kuchennych pomocników.
Bezpieczeństwo
– Dobierz właściwy nóż do produktu – użycie odpowiedniego noża do pracy umożliwia wykonywanie cieć skutecznie i bez wysiłku.
– Jeśli czeka Cię krojenie mięsa czy ryb zapewnij im niską temperaturę – wbrew pozorom łatwiej je pokroimy, gdy będą twardsze.
– Wycieranie noża zawsze rozpoczynajmy od strony nienaostrzonej, dzięki czemu unikniemy rozcięcia szmatki oraz skaleczenia.
– Wybierz odpowiednią deskę do krojenia. Zbyt lekką i nierówną deskę z łatwością przesuniemy po powierzchni, na której się znajduje, dzięki czemu możemy stracić panowanie nad nożem i zrobić sobie oraz innym krzywdę. Aby deska się nie przesuwała podłuż pod nią ściereczkę. Jednym z najprostszych sposobów na zniszczenie ostrza jest przesuwanie nim po plastiku lub szkle, dlatego najlepiej mieć w domu co najmniej jedną drewnianą deskę do krojenia.
– Dbaj o higienę w miejscu przygotowywania posiłków. Umyj noże po surowym mięsie czy rybie przed ponownym użyciem.
– Aby mieć pewny chwyt podczas krojenia, musisz mieć czyste, suche ręce.
Pielęgnacja
– Przede wszystkim pamiętajmy o niepozostawianiu zaschniętych resztek jedzenia na powierzchniach noża, ponieważ po dłuższym okresie kwasy występujące w tych resztkach mogą doprowadzić do uszkodzenia stali.
– Po drugie żaden nóż kuchenny nie lubi wilgoci, dlatego należy dbać, aby po użyciu nóż został dobrze osuszony. Mimo iż większość noży nadaje się do mycia w zmywarce, zalecane jest mycie ręczne. Dzięki temu noże zachowają dłużej ostrość.
– Jeśli decydujemy się na mycie noży w zmywarce, należy zwracać uwagę, aby noże nie stykały się z innymi przyborami, naczyniami lub sztućcami, ponieważ może to spowodować uszkodzenie ostrza.
Ostrzenie
– Zawodowi kucharze po każdym użyciu noża korzystają ze stalowej osełki, aby mieć zawsze pewność, że jest on ostry i gotowy do ponownego użycia. W zwykłych kuchniach domowych nie trzeba aż tak często ostrzyć noży, wystarczy ostrzyć je w regularnych odstępach czasu lub wtedy, gdy zaistnieje taka potrzeba.
– Noże marki Fiskars posiadają twardość od HRC 52 do HRC 56, dzięki czemu są idealne do użytku domowego. Im ostrze noża jest twardsze, tym dłużej zachowuje ostrość. Z drugiej strony nóż o twardszym ostrzu jest trudniejszy do naostrzenia i dlatego do tej czynności należy stosować ostrzałkę ze stali.
– Nóż o miękkim ostrzu można naostrzyć znacznie łatwiej, lecz szybciej traci on ostrość i wymaga częstszego ostrzenia. Bez względu na stosowaną metodę ostrzenia nóż należy spłukać gorącą wodą i osuszyć zaraz po naostrzeniu.
Przechowywanie
Na żywotność ostrza wpływa także sposób, w jaki noże są przechowywane. Podczas przechowywania w szufladzie ostrza noży przeważnie tępią się na skutek zderzania z innymi przedmiotami. Jedną z praktycznych metod jest korzystanie z magnetycznej listwy, którą można przymocować do ściany, lub przechowywanie noży w drewnianym lub bambusowym bloku.