Kawa z ekspresu kolbowego uchodzi za głębszą w smaku, a zarazem bardziej delikatną i aksamitną w porównaniu do parzonych w inny sposób. Kluczem jest tu odpowiedni sposób przygotowywania, który bywa nazywany sztuką bądź rytuałem. Może wydawać się on skomplikowany, ale uspokajamy – wystarczy pamiętać o kilku kwestiach.
Ekspresy do kawy kolbowe to idealne rozwiązanie dla miłośników włoskich napojów. Podstawą jest tu klasyczne espresso, które może posłużyć do wykonania americano, kremowego cappuccino czy orzeźwiającego cold brew. Aby uzyskać efekt jak z kawiarni, nie wystarczy tylko dobry ekspres kolbowy. Należy zadbać również o rodzaj i ilość kawy, poprawnie ją zmielić i ubić, a także pilnować czasu parzenia, czyli ekstrakcji. Brzmi tajemniczo? W tym poradniku pokazujemy, że parzenie kawy w ekspresie kolbowym nie jest skomplikowane.
Jaka kawa do ekspresu kolbowego?
Istnieje wiele różnych gatunków i odmian kawy, z których każdy ma swój niepowtarzalny smak. Niektóre kawy są bardziej owocowe, inne bardziej czekoladowe, a jeszcze inne mają wyczuwalne orzechowe nuty. Pytanie jednak: które nadadzą się do ekspresu kolbowego? Tutaj nie ma zasady. Oznacza to, że możesz śmiało eksperymentować z rodzajami i smakami.
Jak zmielić kawę do ekspresu kolbowego?
Kawa do ekspresu kolbowego powinna być zmielona drobno albo średnio. Unikaj mielenia na puder – pod palcami powinny być wyczuwalne drobinki kawy, ale nie powinny być ostre. Tylko wtedy uzyskasz esencję najwyższej jakości. Na rynku dostępne są ekspresy kolbowe z młynkiem oferujące różne stopnie mielenia, np. w De’Longhi La Specialista Arte jest to aż 8 poziomów. Dzięki temu bez problemu możesz eksperymentować i dobrać poziom rozdrobnienia do rodzaju napoju.
Warto zaznaczyć, że odpowiednie zmielenie kawy do ekspresu kolbowego jest o tyle istotne, że od tego zależy jakość ekstrakcji. Ekstrakcja to nic innego jak proces, podczas którego substancje takie jak tłuszcze, cukry, olejki i kofeina przechodzą z kawy do wody. Optymalnym czasem parzenia kawy jest około 30 sekund. Jeśli będzie on za krótki (poniżej 25 sekund), oznacza to, że ziarna zostały zmielone zbyt grubo. Jeżeli za długi (powyżej 30 sekund), wówczas miazga kawowa była za drobna.
Młynek do kawy do ekspresu kolbowego
Skoro kluczem do parzenia dobrej kawy w ekspresie kolbowym jest to, jak zostały zmielone ziarna, nie powinniśmy zapomnieć o młynku. Profesjonalni bariści są zgodni, że najlepiej unikać gotowych zmielonych mieszanek ze sklepu. Dlaczego? Ponieważ taka kawa może nie być przystosowana do ekspresu z kolbą, np. może być zmielona za drobno, przez co zatka sitko. Zaletą jest to, że wyspecjalizowane sklepy mielą kawę na miejscu i wtedy możesz zaznaczyć, w czym będzie przygotowywana – wówczas stopień grubości zostanie odpowiednio dostosowany. Warto jednak odnotować, że kawa wcześniej zmielona nie będzie tak aromatyczna, jak ta przygotowywana bezpośrednio przed parzeniem. Tylko kawa świeżo zmielona daje gwarancję co do niezmienności smaku i bogactwa aromatu.
Nie zmienia to jednak faktu, że każdy kawosz myślący o pełnym oddaniu się rytuałowi powinien zadbać o młynek. Jaki wybrać? Tu z odpowiedzią przychodzi marka De’Longhi, która od lat wskazuje na wyższość żarnowych młynków stalowych nad ceramicznymi. Takie bowiem działają szybciej i efektywniej, nie nagrzewają się też podczas pracy, dzięki czemu uzyskany napar jest aksamitny i pozbawiony gorzkiego posmaku. Właśnie taki młynek znajdziemy we flagowym produkcie marki – ekspresie kolbowym De’Longhi La Specialista Arte Evo.
Jak zrobić kawę w ekspresie kolbowym krok po kroku
Skoro wprowadzenie i wybór kawy mamy już za sobą, czas przejść do konkretów. Poniżej przedstawiamy instrukcję, jak zrobić kawę w ekspresie kolbowym De’Longhi. Wskazówki te są na tyle proste, że mogą posłużyć jako zbiór uniwersalnych zasad, sprawdzający się przy urządzeniach różnych marek.
Parzenie kawy w ekspresie kolbowym krok po kroku:
1. Przygotuj i odmierz kawę mieloną. Do pojedynczego espresso jest to zwykle 7–12 g kawy, do podwójnego – 16–20 g.
2. Włóż kawę do sitka. Ubij ją równo i niezbyt mocno. Sitko umieść w kolbie i zamontuj w ekspresie.
3. Wybierz temperaturę wody – optymalną do parzenia espresso jest 90–96°C.
4. Pilnuj czasu parzenia – ekstrakcja powinna trwać 25–30 sekund.
5. Po użyciu ekspresu rozmontuj kolbę, wyrzuć kawę, dokładnie umyj i wyczyść do sucha każdy element.
Ważnym etapem w procesie parzenia kawy w ekspresie kolbowym jest tamping. To nic innego jak ubijanie kawy. Możesz to zrobić ubijakiem dołączonym do urządzenia albo też palcem. Bardzo ważne jest, aby zrobić to dokładnie. Inaczej woda szybciej przeniknie przez warstwę, czego efektem będzie niedoparzona i po prostu niesmaczna kawa.
Dowiedz się więcej: Jak prawidłowo ubijać kawę za pomocą tampera do kawy?
Pyszna kawa z ekspresu kolbowego w domu
Wszystko zaczyna się od kawy… Nie inaczej jest w przypadku przygotowywania filiżanki ulubionego napoju w ekspresie kolbowym. To, jaki rodzaj kawy wybierzesz, jak ją zmielisz, ile jej odmierzysz i jak ją zaparzysz, wpływa na jej finalny smak oraz właściwości.
Ekspresy do kawy kolbowe w przeciwieństwie do automatycznych urządzeń zapewniają przyjemność z samego rytuału. Możesz tutaj skorzystać z wbudowanego młynka, możesz też mielić kawę samodzielnie. Bez problemu dostosujesz sztukę parzenia do własnych potrzeb. Wbrew opiniom nie jest to skomplikowane i zarezerwowane tylko dla wprawionych baristów. Efekt niczym z włoskiej kafeterii możesz uzyskać również w domu. Wystarczy odpowiedni sprzęt, odrobina chęci i czasu na naukę, by już po kilku próbach delektować się smakiem wyśmienitego naparu.