Niezależnie od tego czy mamy zmywarkę, czy nie, od czasu do czasu musimy coś w kuchni umyć. Bo przecież – dla przykładu – ulubiony kubek do kawy zwyczajnie nie może czekać na mycie przez kilka godzin. W każdej kuchni niezbędna jest więc tradycyjna ociekarka. Jaką wybrać? Gdzie ją zamontować? I jak o nią dbać, by długo służyła? Na te pytania odpowiadają eksperci firmy REJS.
Ociekarka do naczyń to jeden z tych elementów kuchni, na które zazwyczaj nie zwracamy baczniejszej uwagi, a który decyduje o funkcjonalności strefy zmywania. Obok zlewozmywaka jest przecież kluczowym jej składnikiem. Pomysłów na ociekarki – ich formę i umiejscowienie jest wiele. Niektórzy lubią mieć ją pod ręką – na blacie lub relingu – nawet jeśli będzie doskonale widoczna. Inni chcą ją ukryć przed oczami gości. Są tacy, którzy ociekarkę zawsze umieszczają w szafce górnej – tuż nad lub obok zlewozmywaka. Inni wprost nie cierpią odkładania mokrych naczyń na górną półkę i skarżą się na krople wody, które podczas tej czynności potrafią spłynąć aż na nadgarstki.
– Wbrew pozorom pomysłów na ociekarkę jest naprawdę sporo. Podobnie jak dostępnych obecnie na rynku modeli. Dzięki temu, każdy może wybrać takie rozwiązanie, które pasuje i do jego potrzeb i oczekiwań, a także do możliwości jakie oferuje kuchenna aranżacja. Bo przecież w minimalistycznej kuchni, w której wszystkie akcesoria, zastawę i zapasy kryją duże, bezuchwytowe fronty zwyczajnie nie postawimy na blacie tradycyjnej, powiedzmy drewnianej czy bambusowej ociekarki. Z drugiej strony – model taki doskonale wpisze się w aranżację rustykalną, czy skandynawską. – wyjaśnia Damian Rybak, doradca ds. produktu firmy REJS.
W półce czy na blacie, a może w szufladzie?
Co więc dokładnie mamy do wyboru? Opcji jest mnóstwo. W ofercie marki REJS – dla przykładu znajdziemy ociekarki jedno i dwupoziomowe. Do postawienia na blacie, lub do zawieszenia w szafkach o różnej szerokości – wąskich (o szer. 40, 45, 50 cm) lub szerokich (60, 70, 80 lub 90 cm). Z tackami pod każdym poziomem i z tacką tylko pod dolną częścią. Białe lub chromowane. Odpowiednio wyprofilowane, tak by ustawienie talerza było wygodne i bezpieczne, lub płaskie – by móc postawić kubek, albo niewielką filiżankę.
Oprócz tego, od tego roku dostępne są również modele przeznaczone do… szuflady.
– Szuflada Multi z wyprofilowaną ociekarką i odpowiednio umiejscowioną tacką, którą łatwo wyjąć i opróżnić, to świetne rozwiązanie dla tych, którzy z różnych względów nie przepadają za umiejscowieniem ociekarek w szafkach górnych, lub też w ogóle takowych nie posiadają. Bo przecież kuchnie wyposażone jedynie w dolną zabudowę są coraz modniejsze i częściej wybierane. Ociekarki w szufladzie to wygodna opcja dla tych, którzy np. z przyczyn zdrowotnych nie mogą wysoko sięgać, a także dla dzieci uczących się pierwszych obowiązków w kuchni. – wyjaśnia Damian Rybak.
A może na relingu?
A co jeśli mamy niewielką kuchnię i ani na blacie, ani w szafkach absolutnie nie mamy miejsca na ociekarkę? Czy musimy z niej zrezygnować? Absolutnie nie. Receptą są modele do powieszenia na relingu.
– W ofercie REJS znajdziemy tradycyjny jednopoziomowy model do zawieszenia z miejscem na talerze i kubki, a także szereg innych produktów mogących spełniać rolę ociekarki. Koszyki na kieliszki, deski kuchenne lub na pokrywki garnków, albo haczyki na których powiesić możemy np. kubki, pozwolą mieć wszystko pod ręką i zarazem odpowiednio wyeksponować zastawę, lub wyjątkowo dekoracyjne akcesoria. – mówi Damian Rybak.
Czystość
Co istotne, utrzymanie w czystości tradycyjnych ociekarek wcale nie jest trudne. Należy jedynie pamiętać, by regularnie opróżniać i myć wykonane z tworzywa sztucznego tacki, w których zbiera się woda. Ponadto – od czasu do czasu i w zależności od tego jak często z nich korzystamy – druciane ociekarki należy dokładnie oczyścić z zanieczyszczeń i kamienia za pomocą zwyczajnej gąbki lub szczoteczki i detergentów.