Pojedynek na noże rozpoczęty! 11 września na antenie Polsatu pojawił się premierowy odcinek pierwszej polskiej edycji „Top Chefa”. A w nim: wielkie emocje, zacięta rywalizacja 14 profesjonalnych szefów kuchni i aż 32 autorskie dania zaserwowane na białej porcelanie Villeroy & Boch. Tej jesieni czeka nas prawdziwa uczta dla oczu i moc kulinarnych inspiracji!
Sandacz na start
Zmagania o tytuł polskiego Top Chefa rozpoczęto… sandaczem! Każdy z kandydatów miał zaledwie 45 minut, aby z tej zwykłej ryby wyczarować niezwykłe, kreatywne danie. I pięknie je podać! Bo w programie oceniany jest nie tylko smak – równie ważna jest prezentacja potrawy. Tu pomocny jest Villeroy & Boch, który udostępnił uczestnikom sztućce, kieliszki i porcelanę. „Od ponad dwudziestu lat tworzymy piękne i funkcjonalne kolekcje dla branży HoReCa, a także partnerujemy prestiżowym konkursom kulinarnym, takim jak Bocuse d’Or czy Expogast Culinary World Cup” – wyjaśnia Katarzyna Szmidt, odpowiedzialna za Dział Hotele i Restauracje w Villeroy & Boch, dodając: „Cieszymy się, że możemy być obecni w «Top Chefie» i mamy nadzieję, że nasza porcelana zainspiruje uczestników do prawdziwej walki nie tylko na noże, ale również na… talerze!”.
Porcelana Villeroy & Boch: siła wyrazistych form
Do dyspozycji mistrzów kuchni gotujących w programie „Top Chef” Villeroy & Boch udostępnił wybrane serie zastawy stołowej, sztućce Oscar, kieliszki Allegorie oraz naczynia do pieczenia Home Elements. Popisowe dania serwowane są na białej porcelanie NewWave, Urban Nature, Flow i Stella. Każda z nich daje ogromne możliwości kompozycyjne – to dzięki dużym, wyrazistym formom i minimalistycznym ozdobom. Na szczególną uwagę zasługuje kolekcja NewWave – jej delikatnie wygięte na kształt fali brzegi talerzy oraz czysta biel porcelany subtelnie podkreślają piękno serwowanych dań. Już po pierwszym odcinku można wnioskować, że to ulubiona linia uczestników programu. Nic dziwnego! Nawet najprostsza potrawa prezentuje się w nich po królewsku, a co dopiero arcydzieła sztuki kulinarnej przygotowywane przez najlepszych z najlepszych!
Królik z espumą i przegrzebki kompresowane w ziołach i oliwie z pestek awokado
Poprzeczka w programie postawiona jest wysoko – konkursowe zadania oceniają najwięksi znawcy tematu: Wojciech Modest Amaro, Maciej Nowak, Joseph Seeletso i Ewa Wachowicz. W „Top Chefie” nie ma miejsce na przewidywalność ani odtwórczość. Dowód? Pierwszy pojedynek wygrał confit z sandacza na cytrynowo-kardamonowym puree. W kolejnej rundzie było jeszcze bardziej oryginalnie: królik fricassee z espumą z wędzonego boczku i pieczonych ziemniaków, polędwica wołowa z sosem figowym, mus z pstrąga z puree z młodego jęczmienia czy pierś z gołębia… I to wszystko w pierwszym odcinku! Chcesz się przekonać co będzie dalej? Śledź zmagania uczestników w każdą środę o 20:35 w Polsacie!