Kuchnie dzisiaj to wyjątkowa przestrzeń, która w ostatnich latach bardzo się zmieniła. Zarówno w kwestiach użytkowych, funkcjonalnych, ale przede wszystkim wizualnych. Dzisiaj, jak nigdy przedtem sama forma i kwestie projektowe odgrywają znaczącą rolę, i to zarówno ze względu na otwarty charakter kuchni, jak i na spójność, i niezwykłą dbałość o indywidualność zastosowanych rozwiązań. Zdecydowanie współczesne projekty zadziwiają niezwykłą dbałością o detal przy jednoczesnym utrzymaniu ponadczasowego charakteru kuchni.
Projektowanie wnętrz wymaga od projektantów i architektów dużej wyobraźni, zrozumienia potrzeb klientów i stworzenia miejsca, w którym będzie się dobrze żyło przez lata. Kuchnia i łazienka to pomieszczenia, które wymagają najwięcej uwagi, z prostego powodu – po pierwsze pochłaniają sporą część budżetu wykończeniowego, po drugie pomyłka, lub chybione pomysły będą nam doskwierać przez długie lata, zanim faktycznie zdecydujemy się na ich zmianę.
– Zdecydowanie podejście do projektowania kuchni zmieniło się na przestrzeni ostatnich 10 lat. Dzisiaj to miejsce, które musi zachwycać, pasować do całości domu, ale przede wszystkim często jest wizytówką i rozpoczęciem historii życia domowego. Tu coraz częściej pojawia się technologia, nietuzinkowe rozwiązania, skrzętnie ukryte w zabudowie kuchennej, a nadające kuchni użytkowego charakteru. – dodaje Patryk Rust, właściciel firmy RUST.
“Ergonomiczna Szuflandia”
Jedną z najważniejszych cech mających dzisiaj kluczowe znaczenie w procesie projektowania i dostosowywania przestrzeni kuchennej, jest uzyskanie ergonomii dopasowanej do użytkowników. Stąd projektanci coraz częściej decydują się na stosowanie wielofunkcyjnych szuflad, z jednej strony pozwalających na porządkowanie i segregację przyborów kuchennych, przy jednoczesnej optymalizacji miejsca, z drugiej na zwiększenie dostępności i poręczności w zakresie praktycznego aspektu korzystania z kuchni.
– Stosowanie szuflad, szczególnie w dolnej zabudowie kuchennej pozwala na całkowite wykorzystanie powierzchni szuflady. To rozwiązanie zwiększa poręczność i dostępność, do tego, co w normalnej szafce było poza zasięgiem naszego wzroku i wymagało tzw. “nurkowania” w głąb szafki. Tu wszystko mamy na wyciągnięcie ręki, dostępne od zaraz – to zdecydowanie jedna z najlepszych inwestycji w celu zwiększenia użyteczności i poprawy jakości pracy w kuchni. – komentuje Marcin Fatyga, CDO marki ernestrust.
“Ułożona spiżarnia”
Kolejnym ciekawym rozwiązaniem są stosowane w zabudowie wysokiej pojemne półki systemu TANDEM, które są umieszczone wewnątrz i na drzwiach. To one sprawiają, że przestrzeń przechowywania jest jeszcze większa, niż można by się spodziewać. To rozwiązania, które podobnie jak szuflady pozwalają nam na kontrolowanie zawartości naszych spiżarek. Po otwarciu wewnętrzne półki przesuwają się do przodu, co ułatwia przeglądanie zawartości, pakowanie i wyciąganie produktów. Tu nic się nie ukryje, wszystko w zasięgu oka i ręki dostosowane tak, aby nie tylko uprzyjemniać nam codzienne korzystanie, ale przede wszystkim ułatwiać segregację i utrzymanie porządku w kuchni.
– To rozwiązania dla tych, którzy dysponują większym budżetem, ale zdecydowanie opłacalna inwestycja. Wielokrotnie zdarza się, że w momencie dostosowywania kuchni do możliwości budżetowych klienci szukają oszczędności w zastosowanych materiałach, na rzecz utrzymania funkcjonalnych cech kuchni. – projektant marki ernetsrust, Piotr Szczotka.
Świetlana Przyszłość
Dzisiaj rozmieszczenie światła w pomieszczeniach odgrywa niezwykła rolę w procesie projektowania wnętrza. Coraz częściej gra świateł nadaje charakteru i zmienia oblicze wnętrza. W kuchni nie jest inaczej. Oświetlenie strefy roboczej stanowi podstawę użytkowania przestrzeni kuchennej. Coraz częściej światło stosuje się w szafkach górnych czy półkach wiszących, co nie tylko wpływa na efekt wizualny, ale przede wszystkim poprawia jakość pracy. Tu nie ma miejsca na przypadek, bo od tego jak dobrze zagramy światłem zależy późniejszy komfort pracy i korzystania z kuchni.
W komplecie
Kuchnia i salon to dzisiaj przenikające się strefy. Kiedyś dwa odmienne pomieszczenia dzisiaj stanowią spójną całość, która przenika się wzajemnie. Nic więc dziwnego, że sama forma, materiały i zastosowane wzornictwo muszą współgrać ze sobą i tworzyć integralną przestrzeń. Szlachetne materiały, niecodzienne wykończenia, jak chociażby ceramika na frontach czy naturalna skóra, to dzisiaj luksus na najwyższym poziomie, potrzebny wszędzie, tam gdzie kuchnia przybiera formę dzieła sztuki, i nadaje prym całości wnętrza. Oczywiście dla tych, którzy wolą mniej ekstrawagancji, ten sam efekt jest osiągalny dzięki zastosowaniu ciekawej kolorystyki, czy tez szlachetnych detali przenikających się we wnętrzach.
Świetny wpis, a niektóre rozwiązania robią naprawdę piorunujące wrażenie.