Prawidłowo dobrany okap to gwarancja właściwej wymiany powietrza w kuchni, komfortu przygotowywania posiłków, ale też i bezpieczeństwa. Aby okap optymalnie spełniał swoje zadanie, w pierwszej kolejności powinniśmy dobrać jego wydajność do kubatury naszej kuchni.
Warto pamiętać, że urządzenie niezależnie od mocy powinno przefiltrować całe powietrze w kuchni od 6 do 10 razy w ciągu godziny. Jeżeli posiadamy kuchnię otwartą na salon lub jadalnię, wówczas należy wybrać okap o jak największej mocy silnika. Zalecane jest podłączenie okapu do kanału wentylacyjnego – o ile jest taka możliwość. Jeśli nie możemy podłączyć się do wentylacji, dobrym rozwiązaniem będzie zastosowanie okapu, pracującego na wydajnych filtrach węglowych, które można stosować kilkukrotnie przy odpowiedniej pielęgnacji.
Kupując okap należy wybrać model szerszy od płyty grzewczej (np.: do płyty o szerokości 60 cm powinno się zastosować okap o szerokości od 70 do 90 cm). Dzięki temu wszystkie opary powstające podczas gotowania będą skutecznie pochłaniane lub usuwane przez urządzenie. Z kolei komfortowe użytkowanie zapewni cichy okap, czyli taki, który intensywnie pracując emituje hałas nie większy niż 55 dB. Na rynku dostępnych jest wiele modeli, różniących się sposobem montażu. Okapy ścienne, jak sama nazwa wskazuje, montowane są na ścianie i odpowiednio dobrane, idealnie podkreślą styl kuchni. Bardzo efektowne okapy wyspowe przeznaczone są do dużych pomieszczeń i montowane pod sufitem nad kuchenną wyspą.
Na wyspie sprawdzi się również okap wysuwany z blatu. Do małych kuchni wybierane są często okapy montowane pod szafką kuchenną. Ich wydajność jest optymalna a dodatkowo pozwalają zaoszczędzić sporo miejsca, tak cennego w małych pomieszczeniach. Warto pamiętać, że dzisiejsze okapy są nie tylko wysokiej jakości urządzeniami filtrującymi powietrze, ale także efektowną ozdobą pomieszczenia.
Więcej informacji o okapach www.franke.pl/ks