Wiosna to magiczny czas, w którym ogród rodzi się do życia. A gdyby tak można było przenieść całe piękno natury na talerz? Skorzystaj z owoców swojej pracy i zasmakuj w kwiatach!
Skorzystaj z tego co już masz!
Najprzyjemniejszym sposobem pozyskiwania produktów spożywczych jest ich samodzielna uprawa. Warto zatem wykorzystać w kuchni nie tylko owoce i warzywa, ale także kwiaty. Najlepszym źródłem, z którego można pozyskać produkty jest własny ogród, w którym flora pozbawiona jest szkodliwych dla zdrowia chemikaliów. „Kwiaty jadalne można znaleźć na targach warzywnych, czy też w dobrze zaopatrzonych delikatesach. Polecam jednak uprawiać je samemu, żeby zawsze „pod ręką” mieć ten niesamowity dodatek.” – podkreśla Basia. Więcej informacji na temat zastosowania jadalnych odmian w kuchni oraz ich prawidłowego przygotowania znaleźć można na blogu pierwszego polskiego MasterChefa – Basi Ritz: www.kulinarnamekka.blogspot.com.
Które kwiaty są jadalne?
Najwięcej zastosowań w kuchni mają kwiaty o słodkim smaku takie jak dzwonki, róże, goździki, fiołki, stokrotki, lipa gdyż można je wykorzystać do domowych przetworów. Niektóre odmiany mogą zastąpić popularne przyprawy – nagietek to tańsza wersja kosztownego szafranu, a złocień dalmatyński nada aromat daniom orientalnym. Kwiaty ogórka można wykorzystać jako składnik sałatki, rumianek natomiast doskonale podkreśli smak drobiu. Około 80 rodzajów kwiatów jest jadalnych. Może więc warto pokusić się o uprawę takich roślin, które mogą jednocześnie dekorować ogród i wprowadzić do kuchni wiosenny nastrój?