closeup-focus-barbeque-steel-gas-stove-knob-1258-84888

Jak zapewnić trwałość i niezawodność grilli na gaz?

Grille gazowe stają się coraz popularniejsze, ponieważ pozwalają na przygotowanie bardzo złożonych dań ze względną łatwością. Duży ich wybór i spore możliwości kontrolowania ustawień są zdecydowanie atrakcyjnym atutem, ale żeby cieszyć się z funkcjonalnego grilla przez lata, trzeba o niego właściwie zadbać.

Co zrobić po zakończeniu grillowania?

Podstawową czynnością, która zapewnić maksymalną żywotność grilla jest jego wypalenie po zdjęciu z rusztu ostatniej potrawy. Prawie każdy dobrej klasy grill na gaz ma ustawienie opisane jako czyszczenie (jeśli nie, użyj po prostu największej dostępnej mocy) – pozwoli to wypalić resztki tłuszczu i zwęglić pozostałości organiczne, które następnie będzie można bardzo łatwo usunąć szczotką drucianą. Oczyszczony ruszt należy opłukać, rozgrzać i wypalić.

Podstawowym błędem jest zostawienie grilla na noc po grillowaniu. Wyczyścić należy go tak szybko, jak to możliwe, bo właściwie wszystko, co się przypiecze, może wykazywać pewien potencjał korodujący, a właśnie tego najbardziej chcesz uniknąć.

Doroczna kontrola stanu grilla

Albo na jesień, już kończąc sezon, albo na wiosnę, przed jego rozpoczęciem, należy przeprowadzić dokładną kontrolę stanu technicznego. Grill trzeba rozebrać na tyle, żeby możliwe było obejrzenie całego palnika. Musi on być czysty i nie może mieć żadnych pęknięć. Palnik po całym sezonie będzie prawdopodobnie nieco przybrudzony – czyścić go należy specjalną szczotką, która nie uszkadza materiału, ale skutecznie zbiera zanieczyszczenia.

Sprawdzić też należy stan listew i złącz – jeśli pojawią się jakiekolwiek pęknięcia, uszczerbki czy perforacje, trzeba je wymienić. To też dobry moment, żeby wymienić baterię z iskrownika.

Prawidłowe mycie grilla

Niektóre elementy wybranych grilli można myć w zmywarce, ale w wielu przypadkach nie będzie to możliwe. Jeśli są wykonane z żeliwa, to detergenty używane w zmywarkach mogłyby bardzo przyspieszyć korozję, więc pozostaje mycie ręczne płynem do naczyń albo środkiem polecanym przez producenta – to ważne, żeby upewnić się, czy producent zaleca preparaty kwasowe, czy zasadowe, bo użycie ich odwrotnie spowoduje postępującą korozję materiału.

Jak przechowywać grill na gaz?

Przyjmuje się, że grill używany częściej niż raz na 2-3 tygodnie, a według niektórych źródeł nawet raz na miesiąc, nie wymaga szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych ani drobiazgowego mycia. Zalecamy jednak, żeby czyścić go regularnie, a kiedy nie jest używany, przykrywać grill pokrowcem. Zapobiegnie to osiadaniu kurzu czy uszkodzeniom mechanicznym. Założenie pokrowca zajmuje dwie minuty – tyle wystarczy poświęcić, żeby grill gazowy wytrzymał całe lata.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.