Grillowanie to zdaniem wielu Polaków najlepszy sposób na udany weekend. Jak wynika z przeprowadzonych badań, aż 55% Polaków wykorzystuje tę okazję, aby spędzić czas wspólnie z najbliższymi, a 31% ankietowanych wskazuje, że stanowi to pretekst do obcowania z naturą na świeżym powietrzu, szczególnie w ciepłe dni. Gdzie i na czym najczęściej Polacy grillują oraz na co trzeba zwrócić uwagę, żeby grillowane potrawy były zdrowe?
Plener czy ogród
Polacy nadal najchętniej wybierają organizację grilla w plenerze, co wynika z potrzeby bezpośredniego kontaktu z naturą. Coraz większą popularnością cieszą się również spotkania z najbliższymi w ogrodzie. Osoby, które dużo podróżują, prowadzą mobilny tryb życia oraz cenią sobie szybkość i łatwość w przyrządzaniu potraw, zazwyczaj korzystają z przenośnych grilli blaszanych. Natomiast te, które czerpią przyjemność z grillowania w swoim przydomowym otoczeniu, najczęściej decydują się na zaprojektowanie murowanego grilla. Ich solidna konstrukcja oraz walory estetyczne tworzą w ogrodzie niepowtarzalny klimat, nawiązując do polskiej tradycji rodzinnego biesiadowania.
– Z moich obserwacji wynika, że coraz więcej osób, projektując swój ogród, uwzględnia w nim miejsce na murowaną konstrukcję grilla. Głównym kryterium wyboru odpowiedniego miejsca najczęściej jest wygoda, dlatego nasi klienci decydują się na usytuowanie go w pobliżu altany ogrodowej lub tarasu. Grill solidnie wykonany i zbudowany z odpowiednich materiałów jest funkcjonalny, a jednocześnie stanowi oryginalny element architektury naszego ogrodu. Stwarza również doskonałą przestrzeń do spędzania wolnego czasu z najbliższymi, a jednocześnie jest miejscem, które może służyć do rozwijania kulinarnych umiejętności. Murowany grill może występować bowiem w wielu konfiguracjach, np. z wędzarnią czy piecem chlebowym, co pozwala na przygotowywanie wyśmienitych, różnorodnych potraw – mówi Małgorzata Gral, architekt krajobrazu w firmie Jadar.
Zdrowe grillowanie
Należy pamiętać, że bez względu na rodzaj grilla, podczas grillowania do potraw mogą przedostawać się szkodliwe dla organizmu związki powstające w procesie spalania. Specjaliści podkreślają, że nie samo grillowanie jest niezdrowe, ale sposób, w jaki to się robi. Najczęściej popełnianym błędem wśród Polaków jest kładzenie mięsa bezpośrednio na ruszt. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że wydzielający się tłuszcz, spadając na rozżarzone węgle wydziela toksyczne substancje. W związku z tym ważne jest, aby potrawy umieszczać na specjalnych aluminiowych tackach, dzięki którym substancje zawarte w dymie nie osadzają się bezpośrednio na produktach. Pozwoli to na zmniejszenie ich ilości do bezpiecznego poziomu.
– Przestrzeganie zasad grillowania jest bardzo ważne dla zdrowia naszego organizmu. Trzeba również pamiętać o ochronie otaczającej nas przyrody. Ważne jest, aby materiały, które wybierzemy do budowy małej architektury ogrodowej były produkowane w technologii ekologicznej z udziałem surowców naturalnych. Linie produkcyjne firmy Jadar zgodne są z założeniami ekologii, a wysokiej jakości produkty powstają z naturalnych elementów. Ponadto jako jedyna spółka w Polsce gwarantujemy naszym klientom 10 lat gwarancji na wszystkie wyroby – podkreśla Małgorzata Gral, architekt krajobrazu w firmie Jadar.