Według szacunków Weber-Stephen Polska rok 2015 będzie rekordowy pod względem sprzedaży grilli gazowych w Polsce. Od kilku lat sprzedaż grilli gazowych w Polsce wzrasta rocznie o ok. 30 %. Dzięki temu zmienia się profil polskiego konsumenta spędzającego czas przy grillu. W ogrodach i na działkach Polaków coraz więcej jest grilli klasy Premium, a grillowanie nie jest już zarezerwowane dla kiełbasy i karkówki.
Tradycyjne węglówki w dalszym ciągu mają rzeszę zwolenników, ale z każdym rokiem obserwujemy wzrost sprzedaży grilli gazowych. Dotyczy to zarówno modeli podstawowych jak i tych klasy Premium. W 2015 r. ten trend powinien się utrzymać. Osoby, które zaczynały swoją przygodę z grillowaniem na brykiecie lub węglu drzewnym z czasem przenoszą swoje zainteresowanie na sprzęt, który daje większe możliwości i pozwala lepiej kontrolować proces grillowania – powiedział Wiktor Wencel, Dyrektor Generalny Weber-Stephen Polska, dystrybutora najpopularniejszych na świecie amerykańskich grilli ogrodowych.
Grillowanie w wersji Premium
Gazówki są większe i droższe niż tradycyjne grille na brykiet lub węgiel drzewny jednak zyskują na popularności, bo są gotowe do użycia od naciśnięcia jednego przycisku. Proces rozpalania nie absorbuje właściciela takiego sprzętu, który może się skoncentrować na przygotowywaniu posiłku. Dzięki temu na ruszcie grilla gazowego częściej lądują bardziej wyszukane potrawy.
W Polsce najlepiej sprzedają się grille gazowe z serii Weber Spirit, które w swojej kategorii reprezentują średnią półkę cenową, ale dla wielu osób są wręcz skokiem w nowoczesne grillowanie. Modele Spirit posiadają pokrywę ze stali nierdzewnej i emalii porcelanowej, wbudowany termometr, szyny aromatyzujące pod rusztem i 3 oddzielnie regulowane, bezstopniowe palniki, które umożliwiają wykorzystanie grilla jako piekarnika lub kuchni ogrodowej z termoobiegiem.
W ubiegłym roku w Polsce odbyły się Mistrzostwa Europy BBQ. Wśród organizatorów warsztatów kulinarnych obserwujemy coraz większe zainteresowanie organizowaniem spotkań „pod chmurką”. Każdego roku w całej Polsce odbywa się kilkadziesiąt Akademii Grillowania. Wszystko to są symptomy ważnej ewolucji w naszym myśleniu o tej formie spędzania czasu i przygotowywania potraw. Grillowanie zyskuje w naszym kraju coraz większe grono ekspertów i pasjonatów – powiedział Wiktor Wencel.