• Dom na skarpie
  • Dom na skarpie
  • Dom na skarpie
  • Dom na skarpie
  • Dom na skarpie
  • Dom na skarpie
  • Dom na skarpie
  • Dom na skarpie
  • Dom na skarpie
  • Dom na skarpie
  • Dom na skarpie
  • Dom na skarpie
  • Dom na skarpie
  • Dom na skarpie
  • Dom na skarpie

Dom na skarpie

Prezentowana realizacja to dowód na to, że determinacja i chęć realizacji marzeń prowadzą do sukcesu. Efektem jest dom z ciekawą formą, którego wnętrze jest pełne interesujących rozwiązań. Dodatkowo ciekawe uformowanie terenu powoduje, że z najdalej wysuniętych przeszkleń można podziwiać wyłaniającą się sponad dachów panoramę miasta.

Skarpa w mieście – inwestorzy zachwyceni stromą działką z ciekawym widokiem usytuowaną blisko centrum, podjęli kroki, aby projekt Dom NS przystosowany do płaskich przestrzeni zaadaptować do nowej lokalizacji. Dzięki temu zabiegowi powstała dynamiczna bryła podzielona na kilka poziomów. Część dzienna jest usytuowana w samym centrum, z kuchnią oraz salonem połączonym z jadalnią. Bezpośrednio nad tą przestrzenią znajduje się otwarta antresola jako strefa wypoczynku z sypialnią gościnną. Dom został logicznie podzielony na część dla rodziców oraz na odrębnym poziomie część dla dzieci, z garderobami i łazienką. W pierwszej znalazła się sypialnia z otwartym salonem kąpielowym oraz obszerną garderobą i toaletą.
Część dzienna to serce domu. Właściciele często zapraszają gości, dlatego priorytetowym rozwiązaniem było połączenie kuchni z salonem oraz jadalnią. Udało się dyskretnie podzielić te strefy, aby zgiełk kuchni nie dominował w rozleglej przestrzeni pokoju dziennego. Zarówno w kuchni, jak i części salonu pojawiają się stoły. Domownicy kochają kuchnię, a co się z tym wiąże – częste biesiady, które wymagają, aby wszyscy mogli znaleźć dla siebie wygodne miejsce do degustacji.
W centralnej części salonu na głównej ścianie pojawił się przeskalowany panel z sentymentalnym zdjęciem starego miasta w Przemyślu. Imponująca wysokość pomieszczenia to wielki atut tej przestrzeni. Doświetlenie z dwóch stron sprawia, że wnętrze jest bardzo jasne. Dodatkowo sąsiedztwo dwóch tarasów daje wiele opcji do korzystania z przestrzeni na zewnątrz, a zarazem powiększa strefę dzienną tego domu.
Hall oraz przestronna klatka schodowa z jednej strony zamknięta transparentną szybą wprowadzają nas do kolejnych zakątków domu. Na ścianach korytarza pojawił się poziomy podział tworzący ciekawe rozrzeźbienie powierzchni ścian. Dodatkowo wnęki zostały wykończone ołówkowym odcieniem szarości, która komponuje się z odcieniem stolarki drzwiowej.
Komfortowe 42 metry kwadratowe to przestrzeń rodziców – sypialnia wraz z otwartym salonem kąpielowym, garderobą i toaletą. W kolorystyce domu dostrzega się odcienie antracytu. Podobnie jest w tej przestrzeni, gdzie pojawia się beton architektoniczny w specjalnie dobranym kolorze grafitu. Na ścianie za łóżkiem wykorzystano okładzinę ścienną o strukturze przytulnej tkaniny, na niej, w kontrastowym odcieniu bieli, dwa grzejniki dekoracyjne. Salon kąpielowy usytuowany jest tuż za ścianą z telewizorem. Poziom usytuowania tej strefy w stosunku do nachylenia terenu powoduje, że kąpiel w wannie przy dużym przeszkleniu nie wymaga stosowania zasłon lub rolet. Wnętrze to bezpośrednio łączy się z sypialnią, jedynie garderoba oraz toaleta odseparowane są drzwiami. Inwestorzy przyszłościowo myślą o zamknięciu strefy łazienki transparentną ścianą ze szkła.
Bezpośrednio z hallu trafiamy do łazienki gościnnej. We wnęce z lustrem usytuowano monolityczną umywalkę. Całe wnętrze utrzymane jest w odcieniach czystej bieli. Ściana z misą lejową została wykończona grafitowym betonem architektonicznym. Wyzwaniem było połączenie toalety gościnnej z częścią gospodarczą. Przeskalowane drzwi przesuwne z mlecznego szkła dyskretnie maskują tę przestrzeń. Dodatkowo przez szyby do toalety wpada naturalne światło z okna sąsiadującej z nią pralni.
Multifunkcjonalna szafa bezpośrednio łączy się z formą kominka. Dzięki takiemu zabiegowi powstała zwarta zabudowa meblowa do przechowywania oraz wnęka na usytuowanie sprzętu TV. Dodatkowo prosta bryła sprawia, że zarówno mebel, jak i kominek nie dominuje we wnętrzu.
W łazience mieści się wygodna wanna oraz kabina prysznicowa typu walk-in. Szeroka, wisząca, prawie trzymetrowa komoda z dwiema umywalkami usytuowana jest na ścianie z betonem. To jedyny mebel w tym wnętrzu. Beton architektoniczny kontrastuje z białą ceramiką, naturalne światło dodatkowo podkreśla strukturę materiału.

Projekt Wnętrza i tekst: arch. wnętrz Magdalena Preneta-Bąk
arch. wnętrz Wawrzyniec Bazanowski
www.projekt.leominor.pl
Projekt architektoniczny: Le 2 Workshop

Zdjęcia: Michał Węgrzyn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *