• Wielkanoc musi być z jajem
  • Wielkanoc musi być z jajem
  • Wielkanoc musi być z jajem
  • Wielkanoc musi być z jajem
  • Wielkanoc musi być z jajem
  • Wielkanoc musi być z jajem
  • Wielkanoc musi być z jajem

Wielkanoc musi być z jajem

Pora pomyśleć o Wielkanocnym menu. Zgodnie z naszą tradycją na stołach ozdobionych baziami oraz pierwszymi wiosennymi kwiatami królować będą jaja oraz baby i mazurki.

W polskiej kulturze Święta Wielkanocne odgrywają bardzo ważną rolę. Świąteczne śniadanie ma w sobie głęboką symbolikę. Mowa tu przede wszystkim o jajku – symbolu życia i zwycięstwa nad śmiercią. Wśród tradycyjnych wypieków wielkanocnych prym wiodą różnego rodzaju babki oraz mazurki.

Dzielenie się jajkiem

Dawniej w czasie postu zakazane było spożywanie jaj. Można było zjeść je dopiero w czasie Wielkanocy. Nie da się bez nich skomponować świątecznego menu. Są też nieodzownym elementem święconki.

Świąteczne przygotowania ułatwi krajalnica do jajek Fiskars Functional Form, która w mgnieniu oka pokroi w plastry ugotowane na twardo jajko. Wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej ostrza sprawią, że plastry będą idealnie równe. Krajalnica jest poręczna i łatwa w użyciu.

Krajalnica do jajek Fiskars

I masz babo placek!

Zgodnie ze zwyczajem świąteczne wypieki należy przygotowywać w Wielką Sobotę. Mazurki jada się przeważnie tylko raz w roku. Dawniej traktowano je jako swego rodzaju nagrodę za przestrzeganie postu. Mimo iż mówi się o nich, że są tradycyjnym polskim wypiekiem, to w rzeczywistości przywędrowały do naszego kraju z Turcji.

W polskiej kulturze zakorzeniły się dopiero w XVII wieku.

Niezastąpiony w przygotowywaniu wypieków będzie lekki, metalowy i pokryty nieprzywierającą powłoką wałek do ciasta Fiskars. Dzięki niemu przyrządzenie różnego rodzaju słodkości stanie się szybkie, łatwe i przyjemne. Ergonomiczna konstrukcja uchwytów zapewnia wygodę podczas pracy.

FF_innovation_baking

Chrzan pomoże!

Na polskich stołach w czasie Wielkanocy nie może zabraknąć świeżo utartego chrzanu – symbolu siły i fizycznej krzepy. Dawniej podawało się go ze słodką śmietaną, zakwaszoną jednocześnie cytryną albo z tartymi buraczkami, jako tzw. ćwikłę.

Przed przygotowywaniem chrzanu warto zaopatrzyć się w dobrą tarkę. W ofercie Fiskars znajdują się tarki składane z małymi lub dużymi oczkami. Nadają się do owoców i warzyw, a także do serów. Możliwość złożenia tarki pozwala dobrać odpowiednią dla użytkownika pozycję pracy. Po złożeniu tarka zajmuje mało miejsca, co ułatwia jej przechowywanie.

FF_tarki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *