• Rodzinna osobowość nowoczesnego wnętrza
  • Rodzinna osobowość nowoczesnego wnętrza
  • Rodzinna osobowość nowoczesnego wnętrza
  • Rodzinna osobowość nowoczesnego wnętrza
  • Rodzinna osobowość nowoczesnego wnętrza
  • Rodzinna osobowość nowoczesnego wnętrza
  • Rodzinna osobowość nowoczesnego wnętrza
  • Rodzinna osobowość nowoczesnego wnętrza
  • Rodzinna osobowość nowoczesnego wnętrza
  • Rodzinna osobowość nowoczesnego wnętrza

Rodzinna osobowość nowoczesnego wnętrza

Zmarzeń o domu z ogrodem, śniadaniach jedzonych na zacienionym tarasie i wieczorach w gronie przyjaciół powstał otoczony sielską ciszą dom o modernistycznej bryle i wnętrzu z charakterem, zanurzony w zieleni młodych drzew i krzewów.

Klimatyczne wnętrze

Główną ideą było takie zorganizowanie przestrzeni, aby niezależnie od codziennych zajęć wszyscy domownicy mieli szansę przebywać razem. W myśl tego założenia kuchnia, jadalnia, salon oraz miejsce do pracy stanowią jedną przestrzeń. Jedynie łazienki i sypialnie są wydzielonymi enklawami. Po powrocie ze szkoły i pracy domownicy mają niewiele czasu dla siebie, nie chcieli więc dopuścić do tego, aby przygotowywanie posiłków czy prozaiczne czynności domowe uniemożliwiały im swobodny kontakt. Rozmowy na temat mijającego dnia odbywają się właściwie zawsze w kuchni, magicznym miejscu, które przyciąga wszystkich jak magnes.

Uważna obserwacja przyzwyczajeń domowników zaowocowała stworzeniem jednej wielofunkcyjnej przestrzeni, w której kuchnia jest dyktatorem i przenika swoim klimatem zarówno do jadalni jak i miejsca odpoczynku. Projektowanie wnętrza zaczęło się właśnie od niej i to jej wielkość oraz funkcjonalność zadecydowała o całej reszcie. Długi prosty blat pozwala pracować równocześnie kilku osobom. Takie rozwiązanie okazało się bardzo funkcjonalne, ponieważ wizyty przyjaciół zazwyczaj kończą się wspólnym gotowaniem a w jego efekcie długim biesiadowaniem.

ZH7G0314a

Od wczesnej wiosny do późnej jesieni dom powiększa się o powierzchnię tarasu. Jeśli pogoda nie jest sprzyjająca, sytuację ratuje zadaszenie i gazowe lampy grzewcze. Rosnący ogród cieszy oko i nawet praca staje się przyjemniejsza w takim otoczeniu.

Każdy z domowników ma swój intymny azyl w postaci sypialni z niewielką garderobą, który w pełni odpowiada ich indywidualnym potrzebom. Decydując się na taki podział przestrzeni, właściciele, na przekór panującym trendom, odrzucili pomysł, który zakładałby urządzenie kilku łazienek. Nie chcieli, aby dom rósł ponad miarę i dlatego zdecydowali się zrezygnować z tego luksusu.

Wyrazista koncepcja

W ogólnym założeniu wnętrze miało być ostre i wyraziste, a jednocześnie stonowane i przytulne. Kolorystyka ciemna, ale nie przytłaczająca. Kuchnia, będąca pierwszym planem domu i nie oddzielona od jego pozostałej części nawet najmniejszą ścianką, decyduje o kolorystyce i formie całej przestrzeni. Miękka kanapa i wielki stół zapraszają do wspólnego spędzania czasu, a fotele zamiast krzeseł przy stole są obietnicą komfortowego cieszenia się posiłkiem i rozmową podczas kolacji. Dyskretne światło buduje przyjazną atmosferę, wylewa się z różnych stron, obalając bezwzględnie teorię oświetlenia centralnego. Wielkie okna, prawie pozbawione dekoracji, wprowadzają do wnętrza promienie słońca i mnóstwo zieleni. W zasadzie nigdzie nie ma niepotrzebnych sprzętów i bibelotów. Jedyny wyjątek stanowi stale rozbudowywana galeria zdjęć i dekoracje, ustawione tuż przy dwóch mniejszych oknach, zainspirowane szwedzką tradycją ustawiania w oknie lampek i lampionów. Płomienie świec wspaniale wzbogacają wnętrze.

Kuchenne uniwersum

Przestrzeń kuchni stanowi właściwie tylko wyspa i szafa ze sprzętem. Wszystkie drobne urządzenia kuchenne są schowane w spiżarni ukrytej za drzwiami szafy. Ustawione na wygodnym blacie są stale dostępne do natychmiastowego użytku bez konieczności wyciągania i składania ich w całość. Tam też schowana jest zmywarka i drugi zlewozmywak. Dzięki temu rozwiązaniu w otwartej kuchni łatwo utrzymać porządek. Czarny kolor frontów w wysokim połysku zachowuje się jak lustro, powiększając w ten sposób powierzchnię. Dla zmiękczenia efektu bardzo nowoczesnej aranżacji część elementów kuchni została wykończona drewnem bete. Natomiast czerwień, bez której właściciele nie wyobrażali sobie tego wnętrza, pojawia się jako przysłowiowa kropka nad „i”. Gruby blat bufetu jest ulubionym miejscem przesiadywania zarówno domowników jak i gości.

ZH7G0242

W fazie projektu

Łazienka, równie zdecydowana w kolorystyce wciąż jest w fazie wykańczania. Jej centralną część stanowi wielka kabina prysznicowa z wygodnym siedziskiem, a po obu jej stronach zamontowane są pozostałe sprzęty.

Projekt: arch. Magdalena Badetko magda.badetko@life.home.pl
Producent mebli: MEBILJA BIELSKO-BIAŁA www.mebilja.pl
Zdjęcia: Artur Krupa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *