Sztuka parzenia herbaty

Filiżanka herbaty to idealny sposób na chwilę relaksu. Aby cieszyć się głębią smaku i aromatu tego napoju, należy go odpowiednio przygotować. Parzenie herbaty to prawdziwy rytuał, który rządzi się niezmiennymi prawami.

Po pierwsze herbata
Pierwsza zasada to odpowiedni wybór herbaty. Najlepsza jest wysokogatunkowa herbata liściasta. Istnieją cztery podstawowe gatunki herbaty – czarna, zielona, czerwona i biała, a każda z nich charakteryzuje się innymi właściwościami i smakiem.

Po drugie woda
Oprócz dobrej herbaty, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach przygotowywania tego aromatycznego napoju. Po pierwsze pamiętaj, że na jakość i smak herbaty, wpływa także woda, jakiej używasz do jej przygotowania. Aby poprawić jej jakość, możesz stosować specjalny filtr lub używać wody mineralnej czy oligoceńskiej.

Klucz sukcesu – sposób parzenia
Zacznij od ogrzania filiżanki lub czajniczka. Następnie wsyp po jednej łyżeczce herbatyna osobę. Czarne i czerwone herbaty zawsze zalewaj wodą przegotowaną do tzw. momentu „białego wrzenia”, kiedy woda ma temperaturę 95˚C. Z kolei białych i zielonych herbat nie należy zalewać wrzątkiem. Woda powinna mieć temperaturę 65-85˚C. Czas parzeniato od 2 do 6 minut, w zależności od tego, jak mocna herbatę lubisz. Herbatę podawaj zaraz po zaparzeniu – będzie ona najsmaczniejsza, jeśli pozostanie w dzbanku nie dłużej niż10 minut.

03_big

Filiżanka wieńczy dzieło
Smakosze herbaty podkreślają, że najlepiej smakujew porcelanowych filiżankach. Filiżanki powinny być wykonane z jak najcieńszej porcelany. Czarną herbatę najlepiej podawać w filiżankach z białej porcelany, ponieważ tylko takie naczynia pozwalają w pełni docenić przepiękny kolor naparu. Doskonałym smakiem herbaty możesz delektować się pijącja z filiżanki Gracja marki Villa Italia. Klasyczna biel porcelany podkreśli barwę herbaty. Jeśli planujesz spędzić popołudnie ze swoim ukochanym lub przyjaciółką, wybierz zestaw do herbaty dla dwojga Kioto marki Villa Italia. Zestaw ten wykonany zostałz najwyższej jakości porcelany typu bone china. Prostei eleganckie kształty naczyń są ozdobione jedynie cienką, ręcznie malowaną linią platyny. Jeśli planujesz większe przyjęcie, idealna będzie kolekcja Biały Len marki Villa Italia w delikatnym kolorze ecru i modnym kształcie naczyń. Jeśli nie masz czasu na dopełnienie wszystkich elementów rytuału parzenia herbaty, a nie chcesz zrezygnować z picia herbat liściastych, możesz rozważyć zakupienie kubka z zaparzaczem marki Villa Italia. W ofercie Villi Italii dostępna jest cała gama funkcjonalnych kubków z zaparzaczem w różnych wzorach i kolorach.

Na koniec dodatki
Z czym podawać herbatę? Cukier, miód, mleko, cytryna, imbir… Wystarczy tylko puścić wodzę fantazji, aby ze zwykłej filiżanki herbaty uczynić niezapomniane przeżycie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *