• Wojciech Modest Amaro – Sztuka kulinarna odkrywana na nowo
  • Wojciech Modest Amaro – Sztuka kulinarna odkrywana na nowo
  • Wojciech Modest Amaro – Sztuka kulinarna odkrywana na nowo
  • Wojciech Modest Amaro – Sztuka kulinarna odkrywana na nowo
  • Wojciech Modest Amaro – Sztuka kulinarna odkrywana na nowo
  • Wojciech Modest Amaro – Sztuka kulinarna odkrywana na nowo
  • Wojciech Modest Amaro – Sztuka kulinarna odkrywana na nowo

Wojciech Modest Amaro – Sztuka kulinarna odkrywana na nowo

Eskperymentator, człowiek odważny, entuzjasta nowatorskiej kuchni, czerpiącej z tradycji – taki jest Wojciech Modest Amaro. Polski szef kuchni zachwyca kunsztem kuchni kreatywnej i ambicją, którą uznać można za genius loci jego talentu i pracy. O niebywałej chęci doświadczenia nowych smaków sukcesu świadczy cel, jaki szef kuchni postawił sobie tuż po otrzymaniu gwiazdki Michelin – znaleźć się wśród 50. najlepszych restauracji na świecie. Od 2010 roku Wojciech Modest Amaro jest kulinarnym ambsadorem marki Gaggenau.

Wojciech Modest Amaro zna kuchnię „od kuchni”, a ciągłą pracą nad warsztatem podkreśla, że gotowanie jest sztuką ulotną, dlatego wymaga nieustającego jej zgłębiania przy zachowaniu niepohamowanej ciekawości.  To właśnie ona zdecydowała, że zainteresowanie kuchnią już od młodzieńczych lat, stanie się podstawą do poszukiwania darów polskiej natury i odkrywania jej na nowo. Kulinarny Oscar – bo tak właśnie postrzegana jest gwiazdka Michelin, to ukonorowanie dotychczasowych osiągnięć polskiego szefa kuchni, którego sposobem na sukces od zawsze była pasja, połączona z wyjątkowym talentem i wyczuciem smaku.

Droga na kulinarny szczyt

Amaro, doskonalący warsztat kulinarny u boku najwybitniejszych kucharzy, takich jak: Yannic Alleno, Alain Ducasse czy Ferran Adria, powrócił do Polski, by reinterpretować tutejsze zwyczaje kulinarne oraz udoskonalać je o szczyptę kreatywności i autorskiego spojrzenia na gotowanie. Nim jednak przygotowywał owiane sławą marchewki na kamieniu wraz z Rene Redzepi, właścicielem wybitnej duńskiej restauracji NOMA, pierwsze doświadczenie zdobywał pod okiem nikomu nieznanego, włoskiego szefa kuchni małej restauracji w Londynie. Jako absolwent technikum elektronicznego i późniejszych studiów politologicznych, poznawał tajniki sztuki kulinarnej „od podszewki” i bez wytchnienia. Kulinarna podróż do Anglii szybko okazała się najważniejszą decyzją, do której wszystko się zaczęło. Talent i wytrwałość Amaro pomogły mu poznawać coraz większe osobistości świata, dla którego się poświęcił. Już z nieanonimowym nazwiskiem, ale z bagażem cennych doświadczeń i obserwacji, powrócił do Polski, w której otworzył Atelier Amaro.

Miejsce pracy twórczej Amaro

Jak sam przyznaje, miał je „w głowie” od zawsze, nie dziwi więc fakt, że każdy szczegół w jego malowniczo położonej restauracji jest dopracowany i przemyślany. Przejrzyste wnętrze atelier wypełnia serce i profesjonalizm ludzi w nim pracujących. Niezwykłe skupienie na kuchni oraz życzliwa i kompetenta obsługa, gotowa spełnić niemal każde życzenie gości, sprawiają, że czas spędzony w restauracji Amaro upływa nieubłaganie szybko przez to, że jest naznaczony oczekiwaną przyjemnością. O tym, że diabeł tkwi w szczegółach, wie każdy, kto choć raz miał okazję odwiedzić Agrykolę 1 w Warszawie. Szef kuchni przyznaje, że opracowując kuchnię polską na nowo, jednocześnie projektował… zastawę, chcąc, by podkreślała dania na niej serwowane, a odwiedzający czerpali przyjemność z piękna i pomysłowej prostoty form, jaką się im serwuje.
W codziennej pracy szefa kuchni, już od prawie trzech lat towarzyszy mu profesjonalny sprzęt AGD marki Gaggenau, stanowiący doskonałe uzupełnienie dla talentu i wyobraźni Modesta Amaro.  „Kuchnia najwyższych lotów wymaga najlepszej jakości, niezawodności i profesjonalizmu, również w odniesieniu do sprzętu AGD. Takie oparcie znalazłem w marce Gaggenau. Jednym z jej flagowych produktów jest unikalna płyta indukcyjna „czytająca” wielkość i położenie garnków. Dzięki temu mogę ją na wiele sposobów programować, a to niesłychanie poprawia komfort mojej pracy.” – podkreśla szef kuchni Amaro.

Chef de L’Avenir

Odbierając nagrodę w postaci zaszczytnego tytułu, jaki Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna przyznała Wojciechowi Amaro w 2008 r., polski szef kuchni z pewnością nie przypuszczał, że cztery lata później weźmie udział w prestiżowym, międzynarodowym projekcie – Cook it Raw. Amaro po raz kolejny znalazł się w gronie najwybitniejszych kucharzy świata. Wspólnie z nimi odkrywał pierwotną kulturę kulinarną Suwalszczyzny, przygotowując oryginalne potrawy na sprzętach marki Gaggenau, do których jakości i niezawodoności żywi największe zaufanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *