Gotowi na przyjęcie

Chyba nic tak nie łączy z najbliższymi, jak spędzanie czasu na wspólnym przygotowaniu posiłków. Śniadanie, obiad, kolacja, a może deser? Każdy pretekst jest dobry, żeby przygotować coś smacznego, a jeśli zadbamy o odpowiednio stylową i kolorową oprawę, to wspólne pichcenie zamieni się w prawdziwą sztukę gotowania.

Śniadanie

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, ale niestety nie zawsze czas pozwala na jego odpowiednią celebrację. Na co dzień, w biegu, zazwyczaj nie przywiązujemy do niego większej wagi. Dlatego warto podczas weekendu zatrzymać się na chwilę i spojrzeć na z pozoru zwyczajną kanapkę z konfiturą, płatki z mlekiem czy jajka na miękko z innej, nieco bardziej twórczej perspektywy i rozejrzeć się za odpowiednimi akcesoriami. Talerze, maselniczki, dzbanki czy sztućce naprawdę mogą zdziałać cuda w każdej kuchni. To one wzmacniają doznania smakowe i motywują do tego, żeby np. choć raz w tygodniu nie pić w pośpiechu kawy zbożowej i błogo rozpocząć dzień. Co więcej, takie podejście z czasem zmotywuje do twórczych eksperymentów kulinarnych, a co za tym idzie doda życiu więcej smaków.

Martini Mobili - Collezione Sapori_immagine_20110209161035

W kuchni, podobnie jak w życiu, liczy się styl – to on kwestionuje wszystko, co zwyczajne i nijakie, sprawiając, że nawet naturalny twarożek wydaje się jeszcze smaczniejszy. W przypadku śniadania wprost idealnie sprawdza się styl inspirowany retro. Kuchnia stara jak nowa, albo nowa jak stara, to idealna mieszanka, żeby zwolnić tempo życia o poranku. Stylizacja śniadania, które przywoła wspomnienia „babcinej kuchni”, z pewnością okaże się niezwykle aromatycznym i relaksującym doznaniem. Błogie powroty do lat dziecięcych, to niezawodny przepis, który sprawi, że czas będzie płynął jakby wolniej.

S70-71_Castello397_M

Obiad

Obiad powinien być sycący, ale niezbyt ciężki, pożywny, ale nie nudny, smaczny, kolorowy i doprawiony nutką pikanterii. Można tak wyliczać w nieskończoność, ale bardzo szybko pojawi się refleksja, czy taki przepis w ogóle jest możliwy do zrealizowania? Jak najbardziej tak! W tym przypadku niezawodne okażą się wszelkiego rodzaju sałatki i dania włoskie lub meksykańskie. To idealne propozycje dla osób regularnie poszukujących nowych smaków. Dają możliwość eksperymentowania na co dzień i nie wymagają rygorystycznego powielania listy zakupów. Przed taką kulinarną improwizacją wystarczy zadać sobie pytanie „na co mam ochotę” i prawie gotowe – prawie, bo również w przypadku obiadu akcesoria kuchenne dodają daniom smaków. Przystępując do dzieła nie można zapominać, że to właśnie styl i kolor to bardzo ważne składniki, które wzmacniają smak, nawet bardzo prostych dań. Właśnie w oparciu o nie warto obudzić w sobie kulinarnego ducha i stworzyć wyjątkowo smaczne danie. Elementy kuchennego wyposażenia powinny mieć soczyste, nasycone i przywołujące smaczne skojarzenia odcienie. Pomarańczowe, cytrynowe, limonkowe… już na sam ich widok cieknie ślinka. Jeśli do tej barwnej mieszanki w postaci akcesoriów dodamy prawdziwych składników, to przygotujemy ucztę na miarę bogów a każde, nawet najprostsze danie zrobi na gościach ogromne wrażenie.

Deser

Co łączy świat dzieci i dorosłych? Odpowiedź jest prosta – słabość do słodkości! Warto już od najmłodszych lat zapraszać pociechy do kuchni, bo wspólne przygotowanie deserów dostarczy obu stronom tyle samo radości. Rozsypana po całym stole mąka, wąsy z bitej śmietany, malutkie rączki oblepione kremem waniliowym… czy można znaleźć słodszy przepis na deser? Proste jak tabliczka czekolady jest jednak to, że kulinarne eksperymenty z dziećmi wymagają odpowiedniej oprawy, która zagwarantuje naprawdę dużo radości zarówno małym, jak i dużym. Na wstępie trzeba zadbać nie tylko o wybór prostego przepisu, np. na babeczki, ale również wzbogacić kuchnię o niebanalne akcesoria do pieczenia ciast – foremki w ciekawych kształtach, małe AGD i pojemniczki na dodatki w landrynkowych odcieniach. Co więcej, jeśli przystępując do pieczenia pozwolimy dzieciom, żeby wyciągały je samodzielnie z szafek, to stworzymy pewnego rodzaju rytuał, dzięki któremu w przyszłości powroty do lat dziecięcych będą wydawały się im jeszcze słodsze. Ponadto nie zapominajmy, że pieczenie z dziećmi musi być za każdym razem tak samo zaskakujące. Skarby z kuchennych szafek to połowa sukcesu, a druga połowa to dobór pysznych składników, które spełnią funkcję przysłowiowej wisienki na torcie.

Kolacja

Romantyczna kolacja we dwoje rządzi się swoimi prawami. Liczy się dobry humor, spontaniczność i głęboka niechęć do zachowywania się w sposób sztywny i pozbawiony luzu. Konwencjonalne zasady savoir-vivre bezdyskusyjnie należy odłożyć na bok i wsłuchać się w głos kulinarnych potrzeb. Uwaga w kuchni dla dwojga panuje równouprawnienie! Dlatego również kolacja, w miarę możliwości, powinna być przygotowywana wspólnie, bo to najlepszy przepis na podgrzanie temperatury uczuć. Przez żołądek do serca, w ramach merytorycznego wsparcia, można posłużyć się książką kucharską, ale równie smaczne efekty przyniesie gotowanie w stylu fusion. W takim przypadku wspólnie przygotowane danie będzie miało na celu zaspokoić apetyt, a oprawa? Rzecz jasna nie może pozostać w tyle! Oczywiście nie powinna być zwyczajna i również ona dopuszcza naprawdę dużo swobody. Zdekompletowana porcelana, nietuzinkowe serwetki, nietypowe pojemniki na lód dodadzą nawet najprostszemu daniu szczypty pikantnego wyrafinowania.

WF1105_00_Nova_Steingrau_Modell_02_C_Mag_32_1

Tekst: Dominika Wiewiórska

One comment

  1. Hmmm, te zdjęcia ogromnych, pięknie urządzonych kuchni zapierają dech w piersiach. Ja osobiście bardzo preferuję styl wspólnego gotowania, go czego namawiam również moich przyjaciół. Nasze wspólne, piątkowe spotkania w kuchni stały się już rytuałem. Według mnie, nic tak nie zbliża ludzi jak wspólne gotowanie, próbowanie i rozmowy przy stole, bez rozpraszającego telewizora i komputerów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *