• Blaty i powierzchnie robocze
  • Blaty i powierzchnie robocze
  • Blaty i powierzchnie robocze
  • Blaty i powierzchnie robocze
  • Blaty i powierzchnie robocze

Blaty i powierzchnie robocze

Żaden element zabudowy kuchennej nie jest tak intensywnie eksploatowany i narażony na uszkodzenia jak powierzchnie robocze i blat. Najważniejszymi kwestiami w wyborze odpowiedniego tworzywa są zatem odporność na uderzenia, zarysowania oraz oddziaływanie produktów organicznych i chemicznych. Dostępne na runku tworzywa pozwalają bez problemu dopasować do dowolnego modelu kuchni blat, który będzie zarazem estetyczny i funkcjonalny.

Kompozyty kwarcowe

Pod tymi względami doskonale sprawdzają się różnego rodzaju konglomeraty kwarcowe. Firma ZAJC KUCHNIE wykorzystuje kompozyty Silestone, które występują w szerokim wyborze kolorów. Wśród nich największym zainteresowaniem cieszą się jednolite kolory, które nie występują w naturze. Grubość kompozytowych płyt wynosi 20 i 30 mm, cieńsze 12 milimetrowe stosuje się jako panele naścienne. Do wyboru są trzy faktury: polerowana, matowa i strukturalna; niektóre z płyt posiadają też antybakteryjną powłokę. Warto podkreślić, że sztuczny kamień ma podobne właściwości techniczne do naturalnego – jest tak samo wytrzymały. Natomiast pod względem odporności na zabrudzenia posiada nawet przewagę nad naturalnym surowcem. Dzięki zwartej strukturze konglomerat nie chłonie cieczy, a tym samym różnych barwników, które są groźne dla porowatego kamienia naturalnego.

Corian

Innym nowoczesnym tworzywem stosowanym przez markę ZAJC KUCHNIE jest Corian. Kompozyt zachwyca piękną matową fakturą i daje możliwość zintegrowania z blatem, wykonanego z samego tworzywa, zlewozmywaka. Corian posiada również świetne parametry techniczne, uważać jedynie należy na wysoką temperaturę. Surowiec ten pozwala też na uzyskanie bardzo modnego obecnie cienkiego blatu o grubości 13 mm. Główną zaletą Corianu jest możliwość tworzenia dowolnych form w różnych wielkościach bez widocznych łączeń elementów.

Stal

Podobny efekt lekkiego optycznie blatu daje zastosowanie stali. Marka ZAJC KUCHNIE wykorzystuje blaty marki Blanco o grubości zaledwie 12 mm. Niezwykle efektownie prezentuje się wtopiony w powierzchnię blatu zlew oraz płyta gazowa. Zgodnie z obowiązującymi trendami blat powinien stanowić jednolita powierzchnie, bez widocznych łączeń i podziałów. Blaty stalowe najczęściej spotykane są w minimalistycznych modelach kuchni, w których łączy się je z lakierowanymi lub fornirowanymi frontami.

Laminat i naturalny kamień

Kolejnym odpornym i stosowanym przez ZAJC KUCHNIE tworzywem są nowoczesne, wielowarstwowe laminaty, które dobrze imitują rożnego rodzaju powierzchnie (fornir, lakier, kamień). Warto również wspomnieć o naturalnym kamieniu, który nadal często gości we współczesnej kuchni. W roli blatu kuchennego najlepiej sprawdza się wytrzymały granit (gładki lub szczotkowany), natomiast bardziej podatne na uszkodzenia i zabrudzenia kamienie jak np. marmur lub łupek w kuchni wykorzystywane są jako panele naścienne.

Fornir

Naturalny fornir pojawia się na częściach blatu służących jako miejsce do spożywania posiłków np. podwyższona cześć wyspy lub integrujący się z wyspą stół. Chociaż nie są to miejsca tak mocno eksploatowane jak powierzchnie robocze, to warto wybrać bardziej odporne rodzaje forniru np. dąb lub palisander. W przypadku fornirów najważniejsze kwestią jest zastosowanie odpowiedniego jakościowo lakieru. W przypadku drewnianych wykończeń modne obecnie stały się forniry szczotkowane o lekko wyczuwalnej pod palcami fakturze słojów.

www.meble-zajc.pl

One comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *