• Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata
  • Zatrzymaj smak lata

Zatrzymaj smak lata

Koniec lata to najlepszy czas na przygotowanie przetworów. Bogactwo owoców daje nam niesamowite możliwości – od spożywania ich „prosto z krzaczka” po zamknięcie w słoiku. Nadszedł moment, w którym możemy zatrzymać zapach lata na dłużej.

Pamiętacie powidła, kompoty i inne przetwory, którymi karmiły nas babcie? Wodę z sokiem? Dziadka, który biegł do piwnicy po zapas warzyw? Te wspomnienia wydają się bezcenne, zwłaszcza dziś, kiedy wymieniamy je na masowe produkty kupowane w sklepach. Na takie, których znamy tylko smak, a nie pochodzenie. Na takie, które zamykane są szczelnie wraz z dawką konserwantów i ulepszaczy, które mają zachować smak, świeżość i aromat… Może warto wrócić do tego, co w naszej pamięci najlepsze? Docenić naturę, która daje nam to, co najlepsze.

Bomba z kolorów i witamin

Myśląc o jesiennych i zimowych smakach, często przychodzi nam do głowy szarlotka. Jabłka można zamknąć w słoiczku na wiele sposobów, np. podsmażając je i doprawiając aromatycznym cynamonem. Przydadzą się nie tylko do wypieków, ale jako nadzienie do naleśników lub dodatek do ryżu. Przygotowanie jabłek do dalszej obróbki będzie szybsze, jeśli użyjemy do tego akcesoriów OXO, które są tak zaprojektowane, aby wygodnie leżały w dłoni i nie wyślizgiwały się w trakcie pracy. Ergonomiczne obieraczki do warzyw i owoców pomogą szybko obrać jabłka ze skórki. Drylownicą usuniemy gniazda nasienne, by potem pokroić jabłka w plastry przy pomocy slicera. Możemy też szybko i sprawnie podzielić je na części używając do tego krajalnicy do jabłek. Owocowemu szaleństwu sprzyjają także słodziutkie maliny, bogate w witaminę C, kwas foliowy i błonnik. Można z nich zrobić sok, dżem czy nalewkę, która umili nie jeden wieczór w gronie przyjaciół. Przetwory z malin mają wyrazisty smak, a także właściwości rozgrzewające. Mogą okazać się najlepszym lekiem na przeziębienia. Konfitury i dżemy najlepiej smażyć i gotować w specjalistycznym garnku marki Tala, mieszając je specjalnie zaprojektowaną do tego łyżką. Malinowy dżem przechowywany w ślicznych słoikach Home Made lub nalewka rozlana do butelek z tej samej serii nie tylko umilą długie, zimowe wieczory, ale także świetnie sprawdzą się jako prezent.
Im więcej przetworów robimy, tym bardziej przydadzą się narzędzia, które ułatwią tę przyjemną, ale dość żmudną pracę. I tak – wielbiciele przetworów z wiśni nie obejdą się bez porządnej drylownicy nieocenionej marki OXO, zaś wielbiciele dżemów truskawkowych docenią szczypce do usuwania szypułek . Miłośnicy konfitur potrzebują specjalnego lejka, przyda im się też sitko. Pasteryzowanie zaś będzie bezpieczną czynnością dzięki chwytakowi do słoików. Więcej informacji o produktach na Leduvel.pl

 

One comment

  1. Uwielbiam robić konfitury, nalewki bądź inne przetwory właśnie w takim oryginalnych, szklanych pojemniczkach. Wyglądają o wiele lepiej od zwykłych słoiczków lub od buteleczek po soczkach, a można również w ten sposób zrobić dla kogoś przyjemny dla oka (i smaku!) prezent 🙂 Choćby nawet odwiedzinowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *