Kolorystyczne trendy w kuchni – koralowa czerwień

Bogata oferta kolorystyczna dzbanków filtrujących Dafi powiększyła się o nowy, jedenasty już kolor. W zgodzie z najnowszymi trendami na rok 2012, firma Formaster wprowadziła na rynek dzbanek Dafi Astra w modnym kolorze koralowej czerwieni – będzie to niewątpliwie stylowy i elegancki element wystroju nowoczesnej kuchni.

 Czas na koral

Delikatny, ciepły odcień jasnej czerwieni lekko wpadający w róż, czasem pomarańcz – to najnowsza kolorystyczna propozycja na modne dodatki w kuchni w roku 2012. Koralowa czerwień to kolor energii, siły i optymizmu. Od najdawniejszych czasów była kolorem życia i skrajnych uczuć. W różnych stronach świata czerwień ma własną symbolikę. W Chinach jest kolorem szczęścia, powodzenia i miłości, w Polsce czerwień kojarzona jest z miłością i namiętnością. Jak wiele miałaby znaczeń – czerwień zawsze przyciąga uwagę i motywuje do działania.

We wnętrzach barwa ta stymuluje do zabawy, łączenia jej z innymi kolorami i materiałami, do tworzenia nowych aranżacji. Koralowa czerwień sprawdzi się doskonale, jako drobny akcent dekoracyjny, będący kontrastem dla innych barw. Kolor ten kreuje nastrój, rozgrzewa, może uspokajać lub wzbudzać emocje, jest łagodna lub zdecydowana – wszystko zależy od kolorów, z którymi zostanie zestawiona. W kuchni, kolor ten świetnie sprawdzi się, jako kontrastujący dodatek we wnętrzach w odcieniach bieli i szarości.

 Koralowy dzbanek filtrujący

Dzbanek filtrujący w ciepłym kolorze koralowym nastroi nas pozytywnie do eksperymentowania w kuchni. Oprócz walorów estetycznych ma, bowiem wiele zalet praktycznych. Ergonomiczny kształt dzbanka i wygodny wlew z uchylną klapką umożliwia łatwe napełnianie bez konieczności zdejmowania pokrywy. Wkład filtrujący skutecznie oczyści wodę kranową. Specjalnie opracowany skład zasypu filtrującego został dostosowany do polskiej kranówki, tak, aby jak najlepiej ją oczyszczać. W ciągu zaledwie kilku minut pozwala uzyskać smaczniejszą i zdrowszą wodę idealną do gotowania. Znajdujący się wewnątrz wkładu węgiel aktywowany usuwa z wody substancje chemiczne m. in. chlor, ołów, rtęć, niektóre pestycydy. Drugi składnik – żywica jonowymienna zmiękcza wodę, co w efekcie eliminuje problem osadzania się kamienia kotłowego w czajniku i in. urządzeniach AGD. Woda filtrowana jest idealna do gotowania: zup, sosów, warzyw, makaronów, kasz, a dzięki swoim właściwościom poprawia smak i jakość potraw. Lepsze stają się również napoje z niej przygotowywane. Kawa i herbata będą smaczniejsze, jeśli użyjemy do ich zaparzenia filtrowanej kranówki. Wodę można też spożywać dla zaspokojenia pragnienia zaraz po jej przefiltrowaniu. Dzbanek z wkładem filtrującym z powodzeniem może zastępować zakup wody butelkowanej

Całkowita pojemność dzbanka – 3 l zapewni jednorazowo ok. 1,5 l przefiltrowanej wody, co daje ok. 150 – 200 l wody miesięcznie. Na tyle czasu wystarczy jeden wkład wymienny. Po upływie tego czasu należy wymienić wkład, w celu utrzymania higienicznego i skutecznego działania filtra. Przypomni o tym funkcjonalny indykator cyfrowy lub manualny.

Dzbanki dostępne są aż w 11 wersjach kolorystycznych: białej, malinowej, pomarańczowej, żółtej, zielonej, turkusowej, grafitowej, granatowej, niebieskiej i fioletowej oraz nowej – koralowej. Zatem każda, nawet najbardziej wymagająca gospodyni, może znaleźć model odpowiedni dla siebie.

Więcej informacji na: www.dafi.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *