• Swing w białej przestrzeni - designerskie wnetrze domu
  • Swing w białej przestrzeni - designerskie wnetrze domu
  • Swing w białej przestrzeni - designerskie wnetrze domu
  • Swing w białej przestrzeni - designerskie wnetrze domu
  • Swing w białej przestrzeni - designerskie wnetrze domu
  • Swing w białej przestrzeni - designerskie wnetrze domu

Swing w białej przestrzeni – designerskie wnetrze domu

Czyste formy w połączeniu z minimalistyczną feerią kolorów pozwoliły na stworzenie wnętrza pełnego wrażenia spokoju i odprężenia. Białe tło nadało nowego wyrazu dla zastosowanych materiałów oraz dla zewnętrza, które wkrada się przez ścienne przeszklenia.

Zmysłowość bieli

Założenia projektowe zostały osiągnięte dzięki zastosowaniu bieli jako motywu przewodniego. Priorytetem było stworzenie atmosfery inspirującej do wypoczynku po całym dniu pracy. Dom o niewielkiej powierzchni 120 m2 mieści część dzienną na poziomie zero oraz część sypialnianą na poddaszu. Energooszczędne rozwiązania są pasją i główną profesją właścicieli, dlatego też zostały tu zastosowane wszelkie innowacje – system rekuperacji, pomp ciepła czy baterie słoneczne. Integralną częścią strefy dziennej jest przeszklona ściana na rozpiętości salonu oraz jadalni. Dzięki tak dużemu naświetleniu wszechogarniająca biel jest podwójnie intensywna. Wysoka ściana z kamiennym akcentem tworzy formę parawanu dzielącego salon od części jadalno-kuchennej. Dyskretnym dopełnieniem monochromatycznych odcieni jest kolor głębokiego granatu. Pojawia się on na winylowej okładzinie ściennej w salonie oraz na frontach kuchennych. Elementy tapicerowane to ekoskóra w kolorze delikatnej szarości.

SCHODY A STYL WNĘTRZA

1. Schody w salonie są integralną częścią wnętrza, otwarta przestrzeń łącząca się z hallem na poddaszu dodatkowo podkreśla ich urodę.

2. Lekka konstrukcja schodów nie przytłacza wnętrza, lecz tworzy iluzjonistyczne złudzenie, które sprawia, że wydaje się ono wyższe, niż jest w rzeczywistości.

3. Nawiązaniem do stylu wnętrza jest konstrukcja stalowa malowana proszkowo na kolor biały oraz trepy z dębu wędzonego. Takie rozwiązanie koresponduje ze stylistyką całego projektu. Zastosowanie naturalnego drewna ociepla minimalistyczną przestrzeń.

Nienaganny porządek

Kuchnia z jadalnią jest dyskretnie odseparowana od salonu. To rozwiązanie sprawdza się szczególnie w przypadku, gdy kuchenne sprzęty są często eksploatowane. Lada w formie białej ramy oddziela część z blatem roboczym od jadalni. Wysoka zabudowa kuchenna za jednym z frontów kryje magiczne przejście do pralni i części gospodarczej. Lustro na ścianie powiększa strefę, gdzie domownicy biesiadują, ale również powiela krajobraz widoczny przez przeszkloną ścianę.

DEKORACJE Z KAMIENIA

1. Na głównej ścianie dzielącej salon i kuchnię z jadalnią zostały zastosowane akcenty z kamienia w formie pionowych pasów. W części salonu ściana mierzy sześć metrów wysokości, pionowe pasy podkreślają zaletę tego rozwiązania.

2. Zastosowanie dekoracji w formie pionowych pasów kamiennych to nawiązanie do elementów pojawiających się na elewacji budynku. Dzięki temu rozwiązaniu udało się zachować spójność pomiędzy wnętrzem a tym co na zewnątrz

3. Kamień jest uniwersalnym elementem jaki można zastosować, dzięki swojemu naturalnemu pochodzeniu nigdy nie traci na aktualności.

Biel jako tło

Zastosowanie przewagi bieli w tak dobrze doświetlonym wnętrzu dowodzi, że nie musi to oznaczać zimnego i sterylnego klimatu. Jasne powierzchnie tworzą swego rodzaju tło do zaprezentowania elementów. W przypadku tego projektu nieliczne powierzchnie z kolorem, jak okładzina ścienna, naturalny kamień czy dąb wędzony nabierają innego wymiaru. Dodatkowo panorama widoczna zza przeszklonej ściany, w zależności od warunków atmosferycznych, znacząco wpływa na atmosferę wnętrza. W tak kolorystycznie wyciszonej przestrzeni bez problemu można odpocząć przy delikatnym swingu muzyki.

Na poddaszu mieści się część prywatna domowników. Niewielka łazienka ze znacznymi skosami oraz nietypowym oknem. Podwieszona wanna z kamiennym frontem łączy się z ciemną zabudową biegnącą na całej szerokości łazienki.

portret_2 portret_4 Projekt:
arch. wnętrz Magdalena Preneta-Bąk
arch. wnętrz Wawrzyniec Bazanowski
www.projekt.leominor.pl
Zdjęcia: Artur Krupa

Akcesoria dopasowane do kuchni:

037_popr

One comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *