• Modernistyczne wnętrze
  • Modernistyczne wnętrze
  • Modernistyczne wnętrze
  • Modernistyczne wnętrze
  • Modernistyczne wnętrze
  • Modernistyczne wnętrze

Modernistyczne wnętrze

Dom w podmiejskiej okolicy otoczony wiejskim krajobrazem. W tej scenerii modernistyczne wnętrze styka się z sielskim klimatem widocznym przez przeskalowane przeszklenia w części dziennej. Właściciele to pasjonaci wina, dlatego priorytetem było otwarcie widoku na winnicę biegnącą tuż przy jadalni.

Przestrzeń otwarta

ZH7G0007 Założenia koncepcyjne charakteryzujące projekt to monochromatyczne wnętrze w odcieniu bieli przełamane akcentami czerni. Ukazują to głównie formy kamienia oraz dodatki jak np. meble, osprzęt elektroinstalacyjny, ceramika. Nawiązując do otaczającej przyrody zwróciliśmy uwagę na wprowadzenie naturalnych materiałów jak dąb bielony, granit, skóra.

Układ przestrzeni został podzielony na dwie strefy dzienną oraz prywatną. Przestronny salon o powierzchni 50 m2 wraz z częścią jadalnianą to strefa, w której toczy się życie. Zważywszy na otwartość gospodarzy, dom zawsze jest pełen gości. Przestronna sofa usytuowana w centralnej części salonu to miejsce, gdzie odpoczynek trwa wiecznie. Szczególnie po degustacji kulinarnych eksperymentów gospodarza. Za sofą ściana z poziomych modułów oddziela część otwartą od reszty domu.

Okna to duże przeszklenia przez które malowniczo zagląda zieleń do środka. Od strony jadalni widoczna jest przydomowa winnica, od strony salonu łąka, na której często pasą się zwierzęta z sąsiedztwa.

Kuchnia to otwarta część przysłonięta zabudową wysokiego stołu barowego. Zastosowane materiały to fornir dębowy bielony połączony z granitem nero Zimbabwe, z którego wykonano duże powierzchnie blatu roboczego. Ściany na całej płaszczyźnie kuchni pokryto szkłem lakierowanym w odcieniu czystej bieli.

Na granitowym blacie modułowy stojak na wino. To inspiracja do realizacji marzenia o przydomowej piwniczce z winem.

Strefa kąpielowa

Łazienka w części prywatnej to połączenie gresów w odcieniu ciepłego brązu mieniącego się odcieniami metalu oraz kremowej płytki z wzorem zastygłego cementu. Podest wyraźnie wyznacza strefę kąpielową. W tej części zostały usytuowane stalowa wanna Conduo oraz brodzik Conoflat. Zabudowy meblowe w jasnym dębie nawiązują do odcienia płytki podłogowej. Szafa z misą toaletową to niezwykle praktyczny patent na ukrycie niezbędnych akcesoriów.

Lustro – mebel

Na bocznej ścianie lustro wychodzące z dębowej ramy. Wysoka forma to szafa kryjąca bezmiar akcesoriów kosmetycznych Pani domu.

Magdalena Wawrzyniec Projekt:
arch. wnętrz Magdalena Preneta-Bąk
arch. wnętrz Wawrzyniec Bazanowski
www.projekt.leominor.pl
Zdjęcia: Artur Krupa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *