• Grill gazowy… i zdrowy obiad gotowy
  • Grill gazowy… i zdrowy obiad gotowy
  • Grill gazowy… i zdrowy obiad gotowy
  • Grill gazowy… i zdrowy obiad gotowy
  • Grill gazowy… i zdrowy obiad gotowy
  • Grill gazowy… i zdrowy obiad gotowy
  • Grill gazowy… i zdrowy obiad gotowy
  • Grill gazowy… i zdrowy obiad gotowy
  • Grill gazowy… i zdrowy obiad gotowy
  • Grill gazowy… i zdrowy obiad gotowy
  • Grill gazowy… i zdrowy obiad gotowy
  • Grill gazowy… i zdrowy obiad gotowy
  • Grill gazowy… i zdrowy obiad gotowy

Grill gazowy… i zdrowy obiad gotowy

Plenerowe spotkania z rodziną i znajomymi połączone z grillowaniem, zwane popularnie barbecue, to domena Amerykanów. Mieszkańcy Stanów Zjednoczonych jako pierwsi zaczęli również powszechnie korzystać z grilli gazowych. Trend ten przeniósł się do Europy już kilka lat temu. W naszym kraju rozwiązanie to także zdobywa coraz większą rzeszę zwolenników, którzy doceniają jego funkcjonalność oraz łatwość obsługi. O walorach grilli gazowych mówi Michał Kędzia z firmy Landmann, która od niemal 50 lat produkuje urządzenia i akcesoria do grillowania oraz sprzęt ogrodowy.

Mówiąc o grillu – myślimy o palenisku wypełnionym rozżarzonym węglem drzewnym oraz ruszcie, na którym możemy przygotować tradycyjne pieczone kiełbaski, drób czy ryby. Wielu amatorów dań z grilla poszukuje jednak urządzeń, które pozwolą na upieczenie różnorodnych mięs czy aromatycznych warzyw pozbawionych zapachu palonego brykietu i posmaku przypalonych potraw. „Grille gazowe, jak sama nazwa wskazuje, zasilane są przez gaz. Podczas jego spalania wydziela się jedynie dwutlenek węgla oraz woda. Nie występuje, jak to ma miejsce w przypadku tradycyjnych grilli węglowych, reakcja tłuszczu z rozpalonym brykietem, dzięki czemu podczas grillowania nie wydzielają się szkodliwe dla zdrowia substancje. Grill gazowy jest bowiem tak skonstruowany, że tłuszcz wytapiający się z potraw gromadzi się w specjalnej tacce, którą po zakończonym grillowaniu można łatwo opróżnić i oczyścić. Co więcej, do rozpalenia grilla gazowego nie używamy chemicznych podpałek, które w procesie spalania uwalniają substancje mogące przedostawać się do jedzenia. Dzięki temu mięso, ryby czy warzywa przygotowane na grillu gazowym są soczyste i aromatyczne, a przez to smaczne i zdrowe.” – wyjaśnia Michał Kędzie z firmy Landmann.
Każdy, kto choć raz rozpalał grilla, musiał zmierzyć się z brykietem i podpałką, które pozwalają na odpowiednie przygotowanie rusztu do grillowania. „W przypadku grilla gazowego zadanie to jest o wiele prostsze. Urządzenie wystarczy podłączyć do butli gazowej lub turystycznej, czy też kartridża, a następnie przekręcić kurek. Większość modeli ma wbudowany samozapłon więc nie ma niebezpieczeństwa poparzenia podczas rozpalania palnika. Co więcej, w pokrywie grilla gazowego znajduje się termometr, który pozwoli dostosować i kontrolować temperaturę odpowiadającą rodzajowi i ilości grillowanych potraw. Warto również nadmienić, że w trakcie grillowania nie jesteśmy narażeni na możliwość bezpośredniego kontaktu z ogniem, co więcej wyeliminowany został moment dokładania brykietu do paleniska, w trakcie którego bardzo często dochodzi do poparzenia lub też zanieczyszczenia grillowanych mięs i warzyw.” – podkreśla ekspert z firmy Landmann i dodaje – „Grillowanie na grillu gazowym jest znacznie bardziej ekonomiczne niż na jego węglowym odpowiedniku. Zakup brykietu oraz podpałki to koszt kilkunastu złotych. W przypadku grilla gazowego cena jednego grillowania jest 10 razy mniejsza! W ten sposób w możemy zaoszczędzić nawet kilkaset złotych.”
Przygotowanie posiłków na świeżym powietrzu dla kilku czy kilkunastu osób wymaga od gospodarza odpowiedniej organizacji pracy oraz przyrządzania i wydawania gotowych potraw. „Tradycyjne grille węglowe mają zazwyczaj mniejsze ruszty niż grille gazowe. Te drugie są najczęściej wyposażone w dodatkowe palniki, zestaw rożna oraz tzw. górny ruszt, na którym możemy trzymać przygotowane potrawy tak, aby nie ostygły. Wszystkie te elementy pozwalają na przygotowanie jednocześnie kilku potraw lub też pieczenie nie tylko kiełbasek czy mięsa, ale także ryb, owoców morza oraz warzyw. Dużym udogodnieniem jest system PTS stosowany w niektórych grillach gazowych firmy Landmann, który gwarantuje równomierne nagrzanie rusztu, a co za tym idzie optymalne grillowanie wszystkich potraw rozłożonych na całym ruszcie. Dodatkowym atutem grilli gazowych jest pokrywa pozwalająca na utrzymanie stałej temperatury panującej wewnątrz grilla. Warto także nadmienić, że projektanci szafkowych grilli gazowych dużą wagę przywiązują do funkcjonalnych akcesoriów takich jak szuflady, szafki czy wieszaki na akcesoria. Pozwalają one na przechowywanie niezbędnych podczas grillowania sztućców.” – podkreśla ekspert.
Utarło się przekonanie, że grillować można jedynie w sezonie wiosenno letnim, kiedy to sprzyjająca aura i wysokie temperatury pozwalają na spotkania w plenerze. „Zupełnie niesłusznie. Grill gazowy jest bowiem urządzeniem całorocznym. Może być trzymany na tarasie, a także w ogrodowej altanie i używany podczas chłodniejszych czy też deszczowych dni. Brak dymu powoduje, że jest to także rozwiązanie idealne na balkon. Co więcej, z mniejszych modeli możemy korzystać także w domowej kuchni.” – podsumowuje Michał Kędzia.
Grillowanie jest jedną z najpopularniejszych form spędzania wolnego czasu. Możliwość spotkania z rodziną i znajomymi to także okazja do przygotowania wyjątkowych potraw z mięs, ryb czy też warzyw. Warto jednak pamiętać, że wybór odpowiedniego grilla pozwoli na przyrządzenie zdrowych dań, które na długo pozostaną w pamięci naszych gości. Cenne porady eksperta z firmy Landmann mogą okazać się kluczowe przy wyborze właściwego urządzenia.

www.landmann.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *