• Loft na Mokotowie
  • Loft na Mokotowie
  • Loft na Mokotowie
  • Loft na Mokotowie
  • Loft na Mokotowie
  • Loft na Mokotowie
  • Loft na Mokotowie
  • Loft na Mokotowie
  • Loft na Mokotowie
  • Loft na Mokotowie
  • Loft na Mokotowie
  • Loft na Mokotowie
  • Loft na Mokotowie
  • Loft na Mokotowie

Loft na Mokotowie

Minimalistyczne wnętrze pełne nowoczesnych rozwiązań tworzy przestrzeń zaprojektowaną dla młodych mieszkańców. Dodatki i elementy dekoracyjne podkreślają loftowy charakter mieszkania.

Osiedle Qbik znajduje się na warszawskim Mokotowie. Na tle architektury stolicy wyróżnia się niekonwencjonalnym, industrialnym charakterem. To właśnie tutaj po kilku życiowych przystankach w różnych miejscach świata i na różnych kontynentach młode polsko-niemieckie małżeństwo postanowiło zapuścić korzenie. Małżonkowie wybrali budynek nowoczesny i minimalistyczny, a projekt wnętrza miał za zadanie ten styl kontynuować, rozwijać i podkreślać.
Na pierwszy rzut oka uwagę w mieszkaniu przykuwa ściana wykończona specjalnym tynkiem dekoracyjnym o strukturze betonu architektonicznego. Zostały na niej odwzorowane szczeliny oraz otwory imitujące ślady po szalunku w prawdziwym betonie. „Betonowa” ściana jest wysoka na dwie kondygnacje, tworząc w ten sposób spójną przestrzeń salonu, kuchni i sypialni. Industrialnym łącznikiem pomiędzy dwoma poziomami są również surowe schody wykonane ze stali.
Główną częścią mieszkania jest salon, w którym króluje grafitowa narożna kanapa. W części dziennej nowoczesne wnętrze zostało przełamane ławą w stylu shabby chic, wykorzystującym celowo postarzane drewno.
Duet idealny – czerwienie z czernią. Salon płynnie przechodzi w aneks kuchenny, który odcina się intensywną czerwienią mebli od reszty mieszkania. Zabudowa kuchenna zaprojektowana została jako półwysep z barem, przy którym podczas śniadania można usiąść na jednym z czarnych stołków. Czerwień kuchni idealnie łączy się z czernią blatu, obudowy piekarnika, zlewu i okapem typu tuba. Dopełnieniem wnętrza kuchennego jest lodówka w stylu retro. Pełni ona w równej mierze funkcję użytkową, jak i dekoracyjną. Oświetlenie w kuchni jest równie minimalistyczne, jak całe wnętrze – kilkanaście żarówek w pęku na grubych kablach.
Elementem spajającym część dzienną i kuchnię, a właściwie całe mieszkanie, jest podłoga, na której położono deskę litą z palisandru. Jest to egzotyczne drzewo pochodzące z Ameryki Południowej, Azji i Afryki, o bardzo charakterystycznej barwie: brunatnobrązowej i ciemnofioletowej z ciemniejszymi smugami. Podłogi wykonane z palisandru należą do bardzo trwałych i oryginalnie prezentują się w stylowych wnętrzach.
Sypialnia otwarta. Sypialnia to zazwyczaj miejsce, które za wszelką cenę staramy się w mieszkaniu ukryć i odgrodzić, lecz nie tutaj. W mieszkaniu jest otwarta sypialnia umieszczona na drugiej kondygnacji, oddzielona jedynie balustradą ze szkła.
–We wnętrzu udało się zastosować wiele ciekawych rozwiązań, które właściciele podsuwali sami. Równie chętnie przyjmowali propozycje architekta. – mówi Emilia Rusińska, autorka projektu. – Projektowanie dla młodych, otwartych ludzi, którzy nie chcieli ograniczać się konwencjami, było wielką przyjemnością.
W sypialni widzimy ciąg dalszy elementów z pierwszego poziomu – intensywna czerwień na ścianie i równie surowe oświetlenie. Na tym poziomie udało się wygospodarować miejsce do pracy i szafę. W sypialni znalazło się łóżko w kolorze ciemnego drewna. Meble mogą z pozoru wyglądać na przypadkowe – niebieska komoda, zielone krzesło – jednak jest to przemyślana, eklektyczna kompozycja, która ma wprowadzić do wnętrza więcej koloru.
Łazienka w stylu punk. W mieszkaniu znajdują się dwie łazienki, po jednej na każdym piętrze. Na dole jest toaleta, a na górze łazienka z prysznicem. Chcąc po raz kolejny podkreślić spójność wnętrza w obu pomieszczeniach, użyto tej samej kolekcji płytek. W zestawie znajdziemy standardowe jasnoszare kafelki, jak i płytki w kolorze brązu z rdzawymi przetarciami, które dodają łazience industrialnego pazura. Kolekcja uzupełniona jest dekorami z przetartymi napisami. Prysznic został oddzielony od reszty pomieszczenia ciemną płytką na podłodze. Zastosowano tu również bardzo wygodne i coraz bardziej popularne rozwiązanie, jakim jest odpływ liniowy pod prysznicem, dzięki czemu tradycyjny brodzik staje się zbyteczny, a w zastępstwie kabiny jest jedynie przestrzeń wydzielona szklaną ścianką.

Projekt: Emilia Rusińska
DECOROOM, www.decoroom.eu
decoroom@decoroom.eu
TEKST: Patrycja Karwowska

ZDJĘCIA: Black Oak Studio

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *