• Kontrastowy Eko park
  • Kontrastowy Eko park
  • Kontrastowy Eko park
  • Kontrastowy Eko park
  • Kontrastowy Eko park
  • Kontrastowy Eko park
  • Kontrastowy Eko park
  • Kontrastowy Eko park
  • Kontrastowy Eko park
  • Kontrastowy Eko park
  • Kontrastowy Eko park

Kontrastowy Eko park

Młodzi mieszkańcy tego wnętrza prowadzą intensywny tryb życia skupiony wokół pracy, studiów oraz egzotycznych podróży. Główną wytyczną dla architekta wnętrz było wykreowanie przestrzeni dogodnej do nauki, odpoczynku, ale również pozwalającej prowadzić aktywne życie towarzyskie.

Inwestorzy cenią wnętrza funkcjonalne, uporządkowane, bez zbędnych detali i bibelotów. Oczekiwali stworzenia przestrzeni komfortowej i nowoczesnej, wykończonej trwałymi i estetycznymi materiałami, przestrzeni pełnej „oddechu”, nasyconej dużą ilością światła. Wybór mieszkania na warszawskim osiedlu Eko Park nie był przypadkiem. Nowoczesna architektura tego budynku zakładająca duże przeszklenia, przy jednoczesnym zachowaniu intymności, sprzyja komfortowi. Wnętrze 65-metrowego mieszkania, mimo że podzielone na 3 pomieszczenia, jest przestronne i harmonijne. Wszystkie elementy dobrane zostały z dużą starannością. Projektantka położyła nacisk na geometrię, symetrię i rytm płaszczyzn. W celu optycznego powiększenia wnętrza zastosowała tafle lustrzane w 3 garderobach oraz łazience. Koordynowała każdy etap projektu, od wyburzeń po dobór drobnych dodatków, co pozwoliło stworzyć realizację dopracowaną w każdym szczególe.
Kuchnia połączona z salonem sprzyja prowadzeniu życia towarzyskiego. Przygotowywanie oraz spożywanie posiłków jest wyjątkowo komfortowe dzięki umiejscowieniu wygodnego stołu, mieszczącego cztery lub więcej osób, zaraz przy blacie. Charakterystyczną cechą tej niewielkiej kuchni jest wysoka jakość zastosowanych materiałów oraz zabudowa z dużą liczbą schowków. Lakierowane fronty zestawione zostały z czarnym granitem oraz delikatnym jasnobeżowym kamieniem ułożonym między szafkami. Kuchnia stanowiła istotę projektu i w pełni zaspokaja wymagania mieszkańców tego wnętrza.
Otwarta przestrzeń salonu i kuchni jest doświetlona dużą ilością światła dziennego. Natomiast wieczorową porą wnętrze nabiera przytulności dzięki sztucznemu światłu z regulacją, co umożliwia stworzenie różnego nastroju. Zarówno w ciągu dnia, jak i nocą panuje tu atmosfera wyciszenia oraz relaksu. Niewielka dwuosobowa rozkładana kanapa sprzyja wypoczynkowi po ciężkim dniu pracy. Vis a vis znajduje się regał wypełniony książkami o tematyce medycznej – medycyna to jedna z pasji oraz przyszły zawód właścicielki mieszkania. Lekkie kubiki postawione obok kanapy można przemieszczać w zależności od potrzeb.
Założenie kolorystyczne w tym mieszkaniu opiera się na prostych, kontrastowych podziałach. Dominują tutaj barwy: czarna i kremowa. Dębowe deski olejowane w naturalnym wybarwieniu dodają wnętrzu ciepła i przytulności. Faktury zasłon, dywanu i narzut oraz tapet są proste, lecz miłe w dotyku. Brak tu agresywnych tekstur czy kolorów. Wszystko po to, aby stworzyć wnętrze kojące zmysły. Dopełnienie stanowią obrazy przywiezione z jednej z podróży, namalowane przez lokalnego artystę.
Łazienka jest równie spójna kolorystycznie, jak reszta mieszkania. Główną ścianę zdobi kamienna mozaika – nadaje przestrzeni zdecydowany charakter. Na podłodze ułożony został gres o strukturze kamienia. Wygodna kabina prysznicowa typu walk in o wymiarach 120 x 80 cm pozwala na pełen komfort kąpieli. Duża liczba powierzchni lustrzanych optycznie powiększa niewielką łazienkę. Za największą taflą lustra, naprzeciwko kabiny prysznicowej, znajduje się wygodna zabudowa mieszcząca pralkę, brudownik oraz półki na kosmetyki. Podobnie szafki nad toaletą oraz pod umywalką sprzyjają zachowaniu porządku.
W sypialni właścicieli pojawiają się spokojne szarości i kremowe kolory. Klasyczna garderoba, duże tapicerowane łóżko, wygodne biurko łączą funkcję gabinetu oraz strefy wypoczynku. Duże okno przy biurku doświetla przestrzeń całej sypialni. Tapeta Cole&Son dodaje wnętrzu zdecydowanego charakteru. Goście wchodzący do tego mieszkania często wypowiadają słowa: „wnętrze, w którym panuje wielki spokój”. Tak też czują się jego mieszkańcy.

Projekt wnętrza: arch. wnętrz Ewelina Mąkosa
Stylizacja wnętrza: Ewelina Mąkosa oraz Maria Rzeczycka
Pracownia projektowa: Ewelina Mąkosa Interiors Creation
www.ewelinamakosa.com.pl
tel.: 692 421 682

Zdjęcia: Artur Krupa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *