• Elegancka prostota
  • Elegancka prostota
  • Elegancka prostota
  • Elegancka prostota
  • Elegancka prostota
  • Elegancka prostota
  • Elegancka prostota
  • Elegancka prostota
  • Elegancka prostota

Elegancka prostota

„Ma być prosto, elegancko, przestronnie i funkcjonalnie” – to kryteria, jakie zostały przedstawione architektowi przed przystąpieniem do prac projektowych. I tak też się stało. Zastosowanie prostych form w stonowanej kolorystyce sprawiło, że oczekiwania inwestora co do efektu końcowego mieszkania zostały spełnione w stu procentach.

Ten 63-metrowy apartament składa się z przestronnej strefy wejściowej, prowadzącej nas do stosunkowo niewielkiej, otwartej przestrzeni dziennej, w skład której wchodzą aneks kuchenny, centralnie usytuowany okrągły stół oraz wypoczynek w formie narożnika. Subtelną granicę pomiędzy aneksem kuchennym a częścią wypoczynkową stanowi linia, która została wyznaczona w miejscu, gdzie swój koniec znajduje blat kuchenny. Dzięki zastosowaniu szkła, na całej wysokości ściany nad meblami kuchennymi, uzyskujemy klarowny podział otwartej przestrzeni. Najważniejszym elementem tego wnętrza jest niewielki okrągły stół, przy którym ustawione zostały cztery oszczędne w formie, nowoczesne krzesła. Ich dodatkowym atutem są obrotowe siedzenia, które w znacznym stopniu ułatwiają użytkowanie. Nad stołem swoje miejsce znalazła minimalistyczna lampa w formie obręczy. Jej kształt i wielkość harmonizuje z proporcjami stołu, a jej światło pada nie tylko na powierzchnię blatu, ale również oświetla całą przestrzeń wspólną, co sprawia, że jest ona sercem tego miejsca.
Wszechobecna biel w kontakcie z paletą beżów i szarości sprawia, że mieszkanie jest przestronne, lekkie i przyjemne w odbiorze, a dzięki czerni zastosowanej w akcentach, nabiera wyrazistości. Czarne dodatki określają charakter wnętrza, a ciepło drewna na podłodze wprowadza do środka pierwiastek natury. Ciekawe zastosowanie różnorodnych faktur i materiałów sprawia, że mieszkanie mimo swojej ujednoliconej kolorystyki nie jest nudne. Faktura białej cegły na ścianie świetnie komponuje się z szarą tapetą, której struktura przypomina szlachetną skórę. Szkło w kolorze ciepłego beżu stanowi natomiast wspaniałe dopełnienie białej lakierowanej kuchni. Nie zabrakło też miejsca dla przyjemnych w dotyku materiałów. Zasłony w oknach, poduszki na kanapach sprawiają, że odbieramy to miejsce w pozytywny sposób. Jedną z ważniejszych ról w tym wnętrzu odgrywa światło – zostało ono zaprojektowane tak, aby w zależności od potrzeb można było dostosować jego ilość i charakter. Każde z pomieszczeń wyposażone zostało w strumień światła głównego i nastrojowego, mniej intensywnego. Dzięki żaluzjom w oknach w sprawny sposób możemy okiełznać ilość światła dziennego wpadającego do środka.
Założeniem projektowym była aranżacja wnętrza w stylu nowoczesnym i eleganckim, z klasycznymi elementami, które sprawdzą się w każdym wnętrzu pomimo upływu czasu. I tak w mieszkaniu znalazły się trzy niemalże identyczne lustra – w zależności od funkcji, jaką mają spełniać, ich wymiary i proporcje są różne, rama zaś niezmienna. Lustro w przedpokoju pozwala na przygotowanie się do wyjścia, to w łazience pomaga w codziennej higienie, a lustro w sypialni, które zawisło nad równie klasyczną komodą, ma za zadanie optycznie powiększyć tę stosunkowo niewielką przestrzeń. Obecność dodatkowego pomieszczenia, jakim jest garderoba, pozwoliła na zrezygnowanie w sypialni z dużej szafy na ubrania. Dzięki jej sporym gabarytom udało się tam umieścić również pralkę i odciążyć w ten sposób łazienkę. Na pozór zwyczajna, niczym niewyróżniająca się łazienka zaskakuje funkcjonalnością i dbałością o wykończenie detalu. Duży prysznic, wygodny kamienny blat, sporo miejsca do przechowywania niezbędnych przyborów, metalowa mozaika, która w połączeniu z minimalistycznym grzejnikiem wygląda jak geometryczny obraz – wszystko to sprawia, że wartość zaprojektowanej przestrzeni znacznie wzrasta.

Projekt i tekst: Paweł Ślęzak
Pracownia projektowa: Architaste
pawel@architaste.com.pl
tel.: 785 850 079
Zdjęcia: Artur Krupa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *